vineri, 7 martie 2014

Regimul hiperproteic la fel de rău ca fumatul

Regimul hiperproteic sporeşte riscul de cancer




Cercetătorii au constatat că persoanele ce au un regim alimentar bogat în proteine animale rezintă un risc mai ridicat de a avea un cancer. Riscul ar fi similar cu al unei persoane de vârstă medie ce fumează 20 de ţigări pe zi.
Proteinele sunt necesare, dar excesul de proteine nu este benefic sănătăţii.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au supravegheat sute de adulţi timp de aproae 20 de ani.
Ei şi-au dat seama că persoanele cu o alimentaţie foarte bogată în proteine animale (lapte, brânză, carne) aveau un risc de patru ori mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer. Un risc asemănător cu al unui fumător ce fumează 20 de ţigări pe zi. De asemenea, longevitatea persoanelor ce consumă multe produse lactate şi carne s-a dovedit a fi mai scăzută decât a celorlalţi.
Desigur, pentru fumători este cu atât mai nerecomandabil să mănânce multe proteine...
Regimuri de slăbire bazat pe proteine, cum ar fi dieta Dukan au devenit foarte populare în ultimii ani.
Studiul efectuat pe mai mult de 6000 de voluntari cu vârste de peste 50 de ani a arătat că cei care mâncau multe proteine (peste 20% din aportul caloric) aveau un risc cu 74 % mai mare de a muri înainte de sfârşitul studiului, faţă de cei care mâncau doar 10% proteine.

Cantităţile recomandate de proteine

Conform acestor oameni de ştiinţă, după 50 de ani ar trebui să mâncăm 0,8 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală, pe zi.
Deci, o persoană de 60 de kilograme ar trebui să se mulţumească doar cu 48 de grame de proteine pe zi. Or, o friptură are circa 77 g de proteine.
Laptele şi brânza ar trebui să fie şi ele în cantităţi limitate, în dieta celor de peste 50 de ani.
Doctorul Eileen Crimmins, coautoarea studiului afirmă însă că la vârste mai înaintate, peste 65 de ani,  e bine să se consume proteine pentru menţinerea greutăţii stabile.
Asta, pentru că proteinele controlează hormonul de creştere IGF-I, care este responsabil pentru creşterea corpului, dar este şi legat de riscul de cancer.
Producţia lui se diminuează după vârsta de 65 de ani. prin urmare, carnea şi brânzeturile ar permite să se evite bolile legate de pierderea musculaturii şi a greutăţii la persoanele în vârstă.



Un comentariu:

Mita spunea...

La toate chioscurile vedem cartile cu dieta Ducan- desi s-a stabilit ca e periculoasa!