marți, 20 august 2013

Reduceti consumul de zahar

Băuturile gazoase dulci dăunează fertilităţii



Ştiam că băuturile gazoase  cresc riscul de cancer, diabet, obezitate și astm. Un nou studiu scoate în evidenţă efectele adverse asupra fertilității.
Cercetătorii de la Universitatea din Utah Arizona şi de la Institutul copilăriei din California arată că băuturile gazoase foarte dulci (30-40g pe cană) pot prezenta numeroase efecte negative pentru sănătate, în special pentru fertilitate, pentru instinctul de supravieţuire şi pentru competitivitate.

Prea mult zahăr scurtează viaţa

Şoarecii care au mâncat dulciuri echivalente cu trei ceşcuţe de băuturi gazoase pe zi (echivalentul pentru om a 3 doze de băuturi gazoase pe zi) trăiesc mult mai puţin decât şoarecii cu un regim alimentar normal. A fost folosit un sirop de fructoză cu zaharoză.

 
Prea mult zahăr scade fertilitatea

Regimul cu zahăr a mărit de două ori mortalitatea la şoarecii femelă. Colesterolul şoarecilor cu regim bogat în dulciuri a crescut, iar fertilitatea lor a scăzut din ce în ce . Şoarecii masculi alimentaţi cu dulciuri devin mai puţin competitivi, apără mai puţin teritoriu şi au fertilitatea diminuată.

 Analizele demonstrează efectele nefaste ale unei alimentaţii prea bogate în dulciuri, în special  cu prea multe băuturi dulci. Desigur, rezultatele nu pot fi neapărat aceleaşi în cazul oamenilor, dar e bine să luăm în considerare riscurile unei astfel de alimentaţii pentru sănătate.

Un comentariu:

Dana spunea...

P-asta n-o stiam, e ceva nou!