luni, 19 august 2013

Supe reci de vara

SUPĂ  RECE CU USTUROI ŞI CU MIGDALE (AJO BLANCO) 



O supă din Andaluzia, servită în general cu un pumn de struguri albi, dar se poate opta şi pentru biluţe de pepene galben, lamele de jambon sau de chorizo, sau chiar sferturi de măr !

• 180 g migdale albite (fără pieliţa maronie)
100 g miez de pâine veche
2 căţei de usturoi
200 ml de ulei de măsline
• 1 lingură oţet (opțional)

Preparare
1. Se fierb 500 ml de apă, apoi se adaugă căţeii de usturoi curățaţi, și se fierb 1 minut, apoi se scoat. Se lasă usturoiul să se răcească.
2. Într-un castron, inmuiati pâinea în puțină apă și apoi scurgeţi-o.
3. Într-un mixer (blender), puneţi pesmetul, migdalele, usturoiul, uleiul de măsline şi oţetul. Se amestecă. Se toarnă apoi1 litru de apă şi se amestecă din nou.
4. Puneți în frigider pentru câteva ore.


SUPĂ  RECE  CU BRÂNZĂ DE OAIE


•    90 g de brânză telemea
•    200 ml de smântână nefermentată
•    50 ml de vin alb sec
•    1 ceapă
•    1 căţel de usturoi
•    Ulei de măsline
•    Sare, piper

Preparare

1.    Tăiaţi ceapa în cubuleţe mici şi puneţi-o un minut pe foc cu puţin ulei de măsline ; adăugaţi apoi usturoiul tocat şi pe urmă vinul alb.
2.    Turnaţi smântâna nefermentată cu brânza şi 200 ml de apă şi încălziţi totul la foc mic. Mestecaţi cu regularitate ca să nu se lipească brânza pe fundul vasului. Puneţi sare şi piper după gust.
3.    După ce brânza s-a topit în întregime, turnaţi supa într-un vas adânc şi lăsaţi-o să se răcească. Apoi o pasaţi prin strecurătoare.
4.    Daţi supa la rece pentru mai multe ore. Apoi serviţi-o în boluri cu feliuţe de anghinare crudă stropite cu puţin ulei de măsline..


SUPĂ  RECE  tip  MINESTRONE


Chiar şi tradiţionala minestrone alla milanese poate fi servită rece vara!
Aici e o variantă mai lejeră

Ingrediente:
•    100 g de fasole albă
•    100 g de mazăre congelată
•    80 g de paste scurte
•    3 roşii proaspete
•    3 morcovi
•    3 cartofi
•    1 ceapă
•    1 ţelină albă
•    1 căţel de usturoi
•    Ulei de măsline
•    Sare, piper

Preparare :
1.    Opăriţi roşiile şi decojiţi-le. Puneţi pe foc puţin ulei de măsline, cu ceapa şi ţelina tăiate feliuţe, apoi adăugaţi roşiile, morcovii, toate legumele curăţate şi tăiate în cubuleţe, apoi usturoiul tocat.  
2.    Adăugaţi fasolea albă şi acoperiţi cu apă. Potriviţi gustul cu sare şi piper, apoi puneţi capacul.
3.     Lasaţi supa să fiarbă la foc mic o oră. Adăugaţi mazărea şi pastele şi lăsaţi să mai fiarbă încă 8-10 minute.
4.    Luaţi supa de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească. Minestrone trebuie să fie destul de deasă.

5.       Puneţi-o în frigider cu ulei de măsline pe deasupra. 

Niciun comentariu: