miercuri, 7 august 2013

Aguinda contra Chevron

Compania Chevron condamnată la despăgubiri uriaşe pentru poluarea mediului 











Maria Aguinda este o indiancă quechua de 61 de ani ce a reprezentat în faţa justiţiei peste 30 000 de victime. După 18 ani de bătălie judiciară, ea a obţinut pe 14 februarie 2011 câştig de cauză în faţa gigantului petrolier  Chevron-Texaco, ce a fost condamnat de către justiţia ecuadoriană la plata a  19 miliarde de dolari despăgubire pentru poluările cauzate de 30 de ani de exploatare în pădurea amazoniană.

Epopeea a fost descrisă într-o carte, scrisă de Maria Aguinda şi Patrick Bèle:
«Un brin d'herbe contre le goudron», editată de  Michel Lafon şi care se poate cumpăra on-line.

Poluarea a fost prea evidentă pentru a mai putea fi ascunsă. Soţul femeii şi doi dintre fiii ai ei au murit iar alţi fii ai ei suferă de boli de piele ca urmare a poluării apelor din preajma locuinţei lor. După ce explatarea hidrocarburilor a început, nimeni nu a bănuit ceva. Dar puţurile s-au înmulţit, promisiunile de respectare a mediului au fost date uitării  şi reziduurile au contaminat solul şi râurile. Animalele au murit, plantele au pierit. Hrana băştinaşilor a fost compromisă. Mulţi s-au îmbolnăvit: boli de piele şi infecţii respiratorii , cancere bucale , stomacale şi uterine, naşteri cu malformaţii i-au decimat pe locuitorii pădurii. 

După ce i-a văzut murind pe soţul şi pe fiii ei, Maria Agunda a depus plângere în justiţie, alături de alte treizeci şi nouă de victime.
În 1992, compania americană retrocedase zona de exploatare întreprinderii publice Petroecuator şi cercetările s-au îndreptat către depistarea adevăraţilor vinovaţi pentru poluare. 
Ministerul ecuadorian al petrolului semnase o " descărcare" ce arăta că acea companie americană se achitase de datoriile legate de poluarea mediului. 
Totuşi, o lege ecuadoriană adoptată în 1999 acordă oricărui cetăţean dreptul de a putea intenta un proces pentru afectarea mediului, ceea ce a permis acţiunea în justiţie. 
După mulţi ani de proceduri judiciare, incredibilul s-a produs: Maria şi ceilelalte victime au câştigat .

Printr-o judecată istorică, indigenii amazonieni, atât de mult timp dispreţuiţi de multinaţionale şi chiar  de propriile lor guverne şi-au redobândit demnitatea. 

Despăgubiri de zeci de  miliarde $ cerute de Brazilia 



Acum aflăm că statul brazilian cere despăgubiri de 11 miliarde de dolari companiei Chevron pentru poluarea Atlanticului pe data de 4 martie. Brazilia ceruse deja o despăgubire similară pentru altă poluare prin deversare de petrol provenind de la platforma marina, petrecută în luna noiembrie.
Compania Chevron şi subcontractantul său Transocean au deversat 3000 de barili de petrol în ocean, în luna noiembrie 2012.
Autorităţile braziliene au decis punerea sub acuzare a 17 directori din cele două companii americane, oprirea activităţii de pe platformele marine americane de unde au fost scurgeri de petrol şi interzicerea ca cele două companii să trimită bani în afara ţării. 

Niciun comentariu: