luni, 12 septembrie 2016

Deviza lui Wawrinka

Wawrinka - marele câștigător la US Open



După o luptă acerbă contra lui Novak Djocovic (care era din păcate afectat de  probleme fizice), Stan Wawrinka a reușit să obțină prețiosul trofeu în cea mai mare arenă de tenis din lume. Trofeu însoțit de premiul de 3,5 milioane de dolari (3,135 milioane de euro). Adversarul său a primit jumătate din această sumă.

(Simona Halep, care a ajuns în sferturi de finală la acest turneu, anul acesta, a primit 450 000 de dolari (403 000 euro).

După o lungă perioadă în care Stan avea probleme în special psihice, iată că la 31 de ani sportivul din Elveția e hotărât să lase în urmă ezitările , nesiguranța și emotivitatea.
Și-a tatuat chiar această hotărâre pe antebrațul stâng, probabil pentru a și-o reaminti mereu.
Sper că am tradus bine textul , care e scris în engleză.


Stan a spus că e ceva între el și creierul lui. Pentru că avea urcușuri și coborâșuri în meciuri, și-a propus ca această deviză, aflată mereu în vederea sa, să-l ajute să se concentreze în momentele decisive. Si a reușit!
Interesant că a scris aceste cuvinte în limba engleză, deși engleza nu este limba lui maternă.
(A copilărit în Elveția, mama lui este elvețiancă,  tatăl său, născut în Germania, iar bunicul dinspre tată era polonez, originar dintr-o regiune la granița dintre Polonia și Cehia).

Deviza semnifică dorința de a lupta până la capăt indiferent de rezultat. 
De a nu ceda niciodată. De a se gândi doar la propriul său progres, fără a se lăsa intimidat de adversar.
Și doar acești oameni, care gândesc astfel, devin mari campioni.

Bravo, Stan Wawrinka!

Sportul dă lecții de viață

Un campion trebuie să știe să câștige, dar și să-și recunoască înfrângerea cu demnitate, dacă e cazul, fără a-și căuta scuze.
Este ceea ce a făcut Novak Djokovic care, deși suferind de dureri la braț, în zona inghinală și la picioare (degete, unghie însângerată) nu a căutat să se victimizeze, ci a recunoscut cu sportivitate meritele incontestabile ale câștigătorului. Ba chiar s-a scuzat că a fost nevoit să solicite ingrijiri medicale . Și-a cerut scuze  și în momentul respectiv, dar și la sfârșitul meciului, când l-a felicitat pe învingător. Fiind întrebat despre discuția destul de lungă cu Wawrinka, Djokovic a spus doar că a fost o discuție prietenească, nevrând să dea detalii. Dar am citit pe buzele lui (în imaginea transmisă în prim plan din timpul discuției de la finalul meciului) că și-a cerut scuze. Desigur, tot pentru neplăcerea pe care o provocase prin solicitarea de îngrijiri medicale . (Timp în care adversarul său era nevoit să aștepte în tensiune reluarea meciului).

Așa face un mare campion! 
Pentru că nu contează numai dacă ai câștigat sau ai pierdut, ci și felul în care ai făcut-o!

Niciun comentariu: