duminică, 11 septembrie 2016

Totul despre Henna

Colorantul de păr Henna




Știm cu toții că diferitele vopsele chimice pentru păr pot cauza felurite probleme: alergii (care pot fi foarte grave), rărirea părului și altele. Unele componente pot fi chiar cancerigene.
Ne putem îndrepta spre variantele colorante din plante, una dintre cele mai cunoscute fiind Henna .
Și totuși, chiar azi am auzit la tv că în vopseaua Henna s-au găsit compuși chimici alergogeni.
Cum se explică?

Simplu: firmele de la noi nu se obosesc să scrie componența exactă a produsului pe ambalajul acestuia.
Cu toată seninătatea, pe cutiile cu pricina se scrie că înăuntru este doar pulbere de Henna, deși culorile oferite sunt foarte diferite: negru, castaniu, arămiu, blond....

Ei bine, Henna (LAWSONIA INERMIS) colorează într-o o singură culoare, roșu
În funcție de culoarea naturală a părului, nuanța de roșu poate varia , pentru că nuanța naturală continuă să se întrevadă prin culoarea adăugată de plantă.
Atenție, pudra din frunzele acestui arbust are culoare verzuie, nu  culoare maronie sau roșcată.


Cum se obțin însă diferite alte culori?

  • Cea mai simplă metodă, pe care o aplică în special producătorii care nu binevoiesc să precizeze componentele produsului și proporțiile acestora, este adăugarea de compuși chimici.

Unele dintre substanțele chimice adăugate pot fi chiar periculoase.

Para-fenilenediamina (PPD) este un aditiv folosit pentru a se obține o culoare mai închisă a părului vopsit cu henna sau pentru tatuaje, pentru a se obține un efect mai rapid și cu o culoare mai închisă. Alți coloranti, cum ar fi carminul, toluenul 2,5-sulfat de diamină (1,4-BENZENEDIAMINE, 2-METHYL-, SULFATE), Sodium Picramate și pirogalolul sunt de asemenea  utilizate. Nitratul de argint și cromul au fost de asemenea identificate în henna neagră. Unele dintre aceste substanțe au fost interzise în alte țări, fiind puternic alergene și toxice.

Există și producători care pretind că vând produse total naturale, dar care conțin de fapt substanțe chimice în procente semnificative. 
Iată un exemplu:
Culoare: negru =>  Dabur Vatika henna based hair colour Compoziție : Lawsonia Inermis Leaf (Henna) Powder, Barium Peroxyde, Para Phenylene Diamine, Citric Acid, Magnesium Carbonate, Sodium Carboxymethyl Cellulose, Sodium Sulfite, Phylanthus Emblica (Amla) Powder, Azadirachta Indica (Neem) Powder, Indigofera Tinctoria Leaf Powder *  Barium Peroxyde este un decolorant. E folosit deseori în industrie. * Pe poziția a treia se găsește PPD (Para Phenylene Diamine) foarte periculos. * Se mai găsește Sodium Carboxymethyl Cellulose care este un gel sintetic ce face pasta mai ușor de manipulat. E cancerigen. Măcar, pe pachetul respectiv e scrisă compoziția.....


  • Există și posibilitatea adăugării de produși vegetali pentru obținerea de culori diferite în amestec cu henna. 
În aceste cazuri, producătorii afișează de obicei compoziția exactă a produsului pe ambalaj.

Iată niște exemple:

Culoare  
Ingrediente
Negru
 INDIGOFERA TINCTORIA LEAF POWDER, LAWSONIA INERMIS (HENNA) LEAF EXTRACT
Brun
 INDIGOFERA TINCTORIA LEAF POWDER – LAWSONIA INERMIS (HENNA) LEAF EXTRACT
Șaten
INDIGOFERA TINCTORIA LEAF POWDER, LAWSONIA INERMIS (HENNA) LEAF EXTRACT, CASSIA ITALICA LEAF POWDER 
Șaten caramel
LAWSONIA INERMIS, INDIGOTERA TINCTORIA, JUGLANS REGIA EXTRACT
Arămiu
 LAWSONIA INERMIS (HENNA) LEAF EXTRACT
Natural
LAWSONIA INERMIS
Blond 
AMESTEC DE FLORI DE MUȘEȚEL, DE FRUNZE DE ROSMARIN,  DE HENNÉ NEUTRE ȘI DE RĂRĂCINI    DE RHAPONTIC
Neutră
CASSIA OBOVATA

Asta...la alții.
La noi, vedem cam așa: 

Henna de la noi
Compoziție

Henna castaniu, castaniu deschis, cafeniu, negru, roșu intens, blond

HENNA (Lawsoonia inermis).- pulbere de henna
(INVARIABIL!)

Henna Incolor

Pudră de cedru (Cedrus Deodara)

CE ESTE DE FAPT HENNA (HENNÉ) ?
Există două tipuri de de henné (henna):  Henné natural  și henné neutru.
  • Henné (Henna -) natural este o plantă originară din India și din Arabia, (Lawsonia inermis) care crește în regiunile secetoase din Sahara până la vest de Pacific. Frunzele acesteia conțin un pigment natural roșu-portocaliu, numit lawsone. Cantitatea acestui pigment este mai mare când plantele sunt cultivate la temperaturi cuprinse între   35 °C și 45 °C. De exemplu, henna din Egipt va avea o culoare mai deschisă decât henna din Rajasthan, care la rândul său va fi mai puțin intensă decât henna din Yémen.

Frunzele uscate și pisate de Lawsonia inermis au reputația de a fi antimicrobiene, antifungice, bacteriostatice și antispasmodice (atenție, doar pentru utilizări externe!) .
Pudra de frunze de henna se folosește pentru colorarea părului în roșu-arămiu, dar și pentru tatuaje temporare cu aceeași culoare.
  • Henné neutru (Cassia italica, Senna italica) provine dintr-o altă plantă, ce crește în regiunile subtropicale semiaride, în Africa subecuatorială și în peninsula arabică până în India. Principalul exportator este Sudanul. Această plantă nu conține colorant, dar este folosită pentru întărirea părului și pentru a-i aduce strălucire și volum. 
Cum se colorează părul cu Henna

Spre deosebire de vopsirea (chimică) permanentă, care intră în firul de păr și deschid solzișorii acestuia, depunând pigmenții în interior, henna se suprapune pe suprafața firelor de păr fără a le altera. Și ține cam o lună și jumătate. Asta explică de ce colorarea chimică („tradițională”) nu ține pe o colorare cu henna și nici invers. 
Deci colorarea cu henna se poate face doar pe un păr nevopsit cu altceva.

Diferite asociații posibile cu henna
Rețeta de bază
Se adaugă 350 ml de apă caldă la 100g de pudră de henna natural și se lasă să se odihnească (după unii autori câteva ore, după alți autori-15 minute). Se aplică apoi pasta pe păr și se acoperă părul cu ceva din plastic. Se ține pasta pe păr o oră-trei ore, în funcție de intensitatea dorită. 
Dacă părul e uscat sau deshidratat: se înlocuiește apa cu o linguriță de ulei de migdale dulci , sau de  karite sau de cocos, ori cu un iaurt gras la 100g de pudră de henna. 
Pentru reflexe mai pronunțate: se adaugă sucul unei lămâi în compoziția inițială.
Pentru un efect mai nuanțat: se toarnă o jumătate de ceașcă de ceai negru în plus la rețeta inițială.
Pentru mai mult volum: se completează amestecul de bază cu un pahar de bere blondă

Rețetă de autobronzant cu henné

Turnați apă caldă pe 150g de henna natural până se obține o pastă ușor elstică, ușor de întins pe corp. Amestecul se lasă să se odihnească o oră (sau chiar toată noaptea la frigider). Apoi se aplică pasta pe tot corpul, cu o spatulă. După 3 minute (pentru o colorare ușoară) sau după 5 minute (pentru o colorare mai mată) se clătește abundent la duș.  

Niciun comentariu: