luni, 14 septembrie 2015

Orban propune un plan de ajutorare

Primul ministru ungar Viktor Orban a propus un plan de ajutorare cu 3 miliarde de euro a țărilor vecine cu Siria pentru ca refugiații sa aibă o viață mai bună acolo.

Într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul german Bild , Viktor Orban a afirmat că are un plan, pe care îl va prezenta șefilor Uniunii europene la viitoarea întâlnire la nivel înalt.
Viktor Orban a spus : „ Acești migranți nu vin din zone de război, ci din tabere situate (în aceste țări frontaliere). Acolo, ei erau în siguranță. Deci acești oameni nu fug de pericol, ei au fugit deja și nu mai trebuia să se teamă pentru viața lor” , considerând că acești refugiați nu vin în Europa „pentru a căuta securitate, ci pentru că vor o viață mai bună decât într-o tabără. Ei vor o viață germană, poate o viață suedeză”.
Soluția propusă de domnul Orban ar fi un ajutor economic masiv acordat Turciei, Libanului și Iordaniei, care au primit aproape patru milioane de refugiați sirieni .
În ultima perioadă însă, refugiații se îndreaptă masiv spre Europa, chiar dacă au de înfruntat riscuri.
Pentru a contracara această tendință, domnul Orban propune trimiterea de ajutoare (3 miliarde de euro sau mai mult, la nevoie) celor trei țări din vecinătatea Siriei, iar pe de altă parte a luat măsuri pentru închiderea frontierei Ungariei cu Serbia cu un șir dublu de garduri din sârmă ghimpată.
De asemenea, Ungaria a făcut cunoscut că după data de 15 septembrie orice imigrant ilegal va fi pasibil de pedeapsa cu închisoare.
Anunțul a provocat un aflux și mai mare de migranți, care au încercat să traverseze Ungaria înainte de a intra în vigoare măsurile anunțate. Sâmbătă Ungaria a înregistrat un nou record de sosiri, cu 4330 de intrări.
Poziția domnului Viktor Orban e adoptată în condițiile în care Ungariei nu i s-a cerut de către Uniunea Europeană să primească nici un azilant.
E drept că Ungaria se confruntă cu probleme ca urmare a marelui flux de migranți care îi tranzitează teritoriul, dar migranții nu doresc să rămână în Ungaria și nici Uniunea Europeană nu a prevăzut ca vreun solicitant de azil să fie repartizat Ungariei, toți migranții urmând a fi repartizați obligatoriu în alte țări .
Planul UE prevede ca toți migranții care au ajuns în Ungaria, în Grecia și în Italia să fie repartizați în celelalte țări din Uniunea Europeană. 
Planul prevede și amprentarea azilanților și obligarea lor de a rămâne în țările în care ar fi repartizați din centrele de triere, fiind retrimiși în statele respective în cazul în care ar continua să vină în alte țări din UE.  Ministrul german de Interne, Thomas de Maizière a declarat că cei care cer azil trebuie să înțeleagă că „ei nu pot alege statele în care caută protecție”. 
Nu a spus însă cine va decide unde anume să se stabilească azilanții și după ce criterii se va stabili aceasta.
Dar Viktor Orban a avertizat că migranții au refuzat să le fie prelevate amprentele.
Poziția Ungariei a fost aspru criticată de diferite personalități din Europa, cu atât mai mult cu cât și alte țări din Europa de Est s-au opus sistemului de „cote obligatorii” de migranți repartizați în pofida voinței lor. Duminică, Slovacia și-a reafirmat opoziția fată de acest sistem, asigurâd că va „face totul (...) pentru a convinge Europa că aceste cote sunt un non-sens”.

Opoziția față de relocarea refugiaților e aprobată și de partidul CSU din Bavaria.

Opoziția față de priirea de migranți a primit un sprijin neașteptat, chiar din partea partidului CSU din Bavaria, component al coaliției de guvernământ din Germania. Uniunea crești-socială din Bavaria (CSU) s-a distanțat de poziția doamnei cancelar Angela Merkel în privința emigranților.  Într-un interviu din ziarul Spiegel , Horst Seehofer , președintele CSU și ministru-președinte al Bavariei a apreciat că decizia de a primi refugiații care se găsesc în Ungaria este «o greșeală care ne va da de lucru încă multă vreme» a spus că nu vede «nici o posibilitate de a reastupa sticla » și l-a invitat pe Viktor Orban în Bavaria pentru a «căuta o soluție». Un alt om politic din conducerea CSU, Hans-Peter Friedrich considerase de asemenea că primirea unui număr foarte mare de refugiați ar fi „ o eroare de judecată fără precedent”  și a adăugat de asemenea că printre refugiați s-au infiltrat teroriști.

Europa de Est are dreptate

Vineri 11 septembrie, cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat un editorial intitulat « Europa de Est are dreptate »
Acest ziar apără atitudinea conducătorilor ungar, român și polonez care nu aprobă cotele de refugiați pe care caută să le impună Angela Merkel. „ principalul lor argument este acela că niște cote fixe nu rezolvă nici o problemă câtă vreme frontiera exterioară a spațiului Schengen nu este cu adevărat închisă(...). Cel care aprobă cote obligatorii atâta timp cât migranții trec frontierele în deplină libertate semnează un cec în alb”.

Nu se pomenește însă nici un cuvânt despre faptul că România și Bulgaria nici măcar nu sunt în spațiul Schengen! 

Prin urmare refugiații care ar fi „relocalizați” în aceste țări ar fi de fapt expulzați din spațiul Schengen.

Adică, ce folos că România a cheltuit vreo două miliarde de euro ca să-și securizeze frontierele, pentru a fi admisă în spațiul Schengen! Rezultatul este că migranții trec ilegal prin alte părți frontiera spațiului Schengen, pentru ca apoi să fie trimiși de către UE și spre România, care are frontierele securizate. Iar despre admiterea României în spațiul Schengen- nici o veste!.
Potopiți de valul de emigranți , germanii închid parțial frontiera cu Austria.
Duminică Germania a decis să reintroducă vechile controale ale frontierelor (în mod special spre Austria) pentru a stăvili afluxul de refugiați pe care nu mai e în măsură să-i primească. Anterior fuseseră luate măsuri asemănătoare și la frontiera dintre Ungaria și Austria. 
Marșul migranților pare a se transforma într-o competiție de alergare cu garduri
 






Niciun comentariu: