duminică, 6 septembrie 2015

Tarile ce vor fi obligate sa primeazca azilanti

Planul de la Bruxelles pentru refugiați - mecanismul de relocalizare

Domnul Jean-Claude Junker va prezenta miercuri în Parlamentul european detaliile planului de repartizare obligatorie a celor care cer azil în Europa, cu prioritate sirieni și eritreeni, care au ajuns în Italia, Grecia și Ungaria -dar și cei care vor ajunge în viitor, pentru că va fi vorba despre un mecanism permanent.

Migranții vor putea fi transferați în alte țări membre în UE , - în afară de Marea Britanie, Irlanda și Danemarca - după ce vor fi triați în centrele de triere.

Ni se spune că Marea Britanie, Irlanda și Danemarca sunt în drept să nu participe la acest mecanism. De ce oare?
Bun, am înțeles că Marea Britanie și Irlanda nu fac parte din „ spațiul Schengen”. Dar ce, România și Bulgaria sunt în „Schengen”? Dacă noi, cetățeni într-o țară membră UE vrem să stăm mai mult de 3 luni într-o țară din „spațiul Schengen” suntem expulzați. Am văzut deja avioane pline cu cetățeni români (nu contează dacă erau mai bronzați) retrimiși în țară.
Dar Danemarca? De ce nu intră și Danemarca în planul de relocare?

Pentru celelalte state se va af ecta câte un coeficient calculat în funcție de număru de locuitori, de PIB, de nivelul de șomaj și de eforturile depuse în trecut pentru primirea de refugiați. Țara care ar refuza să primească refugiați ar fi obligată să plătească în schimb un ajutor financiar.
După ce criterii vor fi triați refugiații? 
Sigur, mai întâi li se va verifica statutul de refugiat.
Dar pe urmă, după ce criterii vor fi aleși cei care vor putea rămâne acolo unde au dorit, adică în țările cu cel mai înalt nivel de trai și care vor fi cei ce vor fi trimiși să trăiască în România (de pildă) cu venitul minim garantat de la noi? Aici ar trebui să aibă ceva de spus fiecare dintre tările în chestiune.
la noi se gândește oare cineva la asta?

Refugiaților li se vor lua amprentele și vor fi obligați să rămână minim 5 ani în țara în care au fost repartizați. Dacă se vor duce în altă țară (de exemplu în Germania, Suedia sau Norvegia - așa cum doresc majoritatea - ei vor fi retrimiși în țara în care fuseseră repartizați , adică acolo unde ei nu ar fi dorit să fie. Ei vor primi drept de sejur pe o perioadă de până la 10 ani în țările în care îi va repartiza UE.
Polonia, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă se opun categoric acestui plan.

În luna iunie,  se punea problema repartizării a 40 000 de emigranți (acum, la început de septembrie se vorbește despre 160 000 iar ONU solicită să fie primiți 200 000 - câți vor fi peste alte trei luni?)
Conform Financial Times de joi 3 septembrie, un diplomat britanic de rang înalt ar fi spus: „ Noi vom prelua 0 refugiați și dacă ni se va cere vom prelua dublu mai târziu”. 
După cifrele actuale, doar 216 „persoane vulnerabile” au fost primite ca refugiați în Marea Britanie din martie 2014 și un total de 5000 de sirieni au obținut azil acolo în ultimii patru ani.
Care vor fi discuțiile ce vor urma
Miniștrii de interne vor veni cu dosarele cu documente privind migranții și toate celelalte criterii cu ocazia unui consiliu ce va avea loc pe 14 septembrie.
De asemenea, șefii de state și de guverne vor veni cu dosarele la reuniunea la nivel înalt de la jumătatea lui octombie.

Până acum am aflat doar de la televizor că ministrul nostru de externe e așteptat să vină cu cotele ce ne-au fost repartizate nouă și în același timp și că guvernanții noștri nu știu dacă vom putea face față sarcinii. Deloc încurajator, nu? Din păcate la noi locurile de muncă sunt insuficiente. Deși numărul oficial de șomeri nu este foarte mare, asta e doar pentru că sunt înregistrați ca șomeri doar cei care primesc ajutorul de șomaj iar acesta se acordă pe o perioadă limitată. După aceea...persoanele pot fi fără ocupație fără a fi șomeri. Iar la noi există multe localități în care majoritatea populației e fără ocupație! În schimb există un evident deficit de medici, infirmiere, muncitori cu înaltă calificare, ingineri cu anumite specializări, informaticieni.
Nimic despre criteriile după care vor fi selectați cei ce vor fi trimiși la noi. 
Nici un schimb de opinii și de informații cu celelalte țări din estul Uniunii Europene. 

********************************************************************************

08.09.2015
25 dintre cele 28 de state membre în UE ar trebui să accepte procente obligatorii dintre cei care cer azil. Dar mai multe capitale consideră inacceptabilă această repartizare obligatorie.
Guvernele de la Budapesta, Praga, Varșovia și Bratislava, ca și Spania  nu au fost de acord cu repartizarea obligatorie. Ca rezultat, în împărțirea făcută luni la Bruxelles Ungaria a fost exceptată de la primirea de refugiați, dar celelalte trei țări vor fi obligate- se pare - să primească acele cote de refugiați stabilite de UE.
Slovacia va putea să nu primească azilanți în primul an, în schimbul unei contribuții financiare pentru refugiații adăpostiți în celelalte țări.
Criteriile de repartizare pe țări:
  • Produsul Național Brut (atenție, nu PIB) - 40%
  • Populația  - 40%
  • Indicele de șomaj - 10%
  • Numărul de refugiați primiți înainte de 2015  - 10%
Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, ce au un reginm distinct asupra imigrației sau acordării de azil au primit derogare de la cotele stabilite. Totuși Irlanda a propus să primească 600 de persoane în iulie, iar Marea Britanie a anunțat că va primi totuși un număr de sirieni. Danemarca are un regim destul de deschis pentru refugiați.

Iată care e repartiția făcută de UE
Nu putem să nu observăm că României i-au fost repartizați 4.600 de migranți, iar Ungariei nici unul! 
Așa că Ungaria nu s-a opus degeaba: De asemenea Italia și Grecia nu mai sunt obligate să primească azilanți. Practic, azilanții din aceste țări sunt repartizați în celelalte pentru următorii 10 ani.
***************************************************************************************
08.09.2015
UE a făcut planul pentru 160 000 de migranțí, dar ONU spune că până la sfârșitul anului 2016 vor veni în Europa aproape un milion de  refugiați
În aceste condiții, cifrele deja repartizate pe țări s-ar înmulți  cu minim 5. 
ONU spune că anul ăsta vor traversa Mediterana încă 400 000, iar anul viitor cam 450 000.
***************************************************************************************
09.09.2015
Abia acum se pare că s-a aflat și în România despre cota de refugiați ce ne-a fost repartizată de UE . Am văzut la tv și o hartă cu cifrele repartizate doar unora dintre țările din Europa (nu completă, așa cum este cea de mai sus, publicată de mine aici acum 3 zile).  Nu se vorbește încă despre faptul că refugiații vor fi obligați să rămână minim 5 ani în țările în care au fost repartizați și nici despre anunțul ONU privind milionul de refugiați care urmează.
Când se vor afla și aceste lucruri în România?
Un realizator tv spune că măcar serviciile de informații ar fi trebuit să-l informeze pe președintele nostru despre hotărârile ce se pregătesc în UE înainte de anunțul oficial al domnului Jean-Claude Junker .
Dar erau informații deja existente în presa internațională, nu era nevoie să faci parte din servicii de informații ca să le afli! Iată, eu le-am aflat de acum 3 zile pur și simplu de pe internet și le-am scis aici tocmai pentru că am băgat de seamă că par a nu fi cunoscute la noi. 


Niciun comentariu: