vineri, 20 decembrie 2024

Vaccin ARNm contra cancerului

 Vaccin rusesc împotriva cancerului

În iunie 2024 cercetătorii ruși au anunțat că au obținut rezultate promițătoare pe șoareci folosind un vaccin cu ARNm (ARN mesager) pentru tratarea cancerului. 
În februarie 2024 președintele Putin anunțase deja că savanții ruși lucrează și sunt aproape să realizeze un vaccin contra cancerului. 
Vaccinul nu ar avea rol preventiv, ci de tratare a diferitelor tumori canceroase. El este totuși numit vaccin , tot așa cum au fost numite „vaccinuri” și preparatele folosind ARNm ce au fost folosite în pandemie împotruva covid. Pentru că e folosit acelaș principiu: „învățarea” organismului să recunoască agentul patogen și să lupte împotriva lui cu armele sistemului imunitar.
Este de fapt un medicament imunomodulator „de nouă generație”, ce folosește acelaș sistem cu ARNmesager ca și produsele fabricate de firmele Pfizer și Moderna contra covid-19. 

Procedeul constă în extragerea de ARN (acid ribonucleic) din celulele tumorale ale pacientului producerea în laborator a unui preparat care să conțină ARNmodificat , care să conțină instrucțiuni genetice care să determine celulele organismului să producă o proteină specifică canceroasă, cunoscută sub numele de antigen. Acest proces urmează să antreneze sistemul imunitar al pacientului să recunoască și să creeze anticorpi împotriva proteinei . (Așa cum s-a procedat cu faimoasa proteină Spike- vă amintiți? În cazul covid) . 

Produsul urmează  să fie apoi injectat pacientului fie direct în tumoare, fie în mușchi. S-ar produce antigeni specifici , iar sistemul imunitar ar ataca acele celule.

Reiese că vaccinul ar fi „personalizat”, preparat pentru fiecare pacient .Asta face ca vaccinul să aibă un preț de cost ridicat: cam 2869$/doză
Integrarea de AI (inteligență artificială) va permite ca vaccinul personalizat să fie gata într-o oră, adică mult mai repede decât acum. În prezent construirea vaccinului personalizat durează destul de mult, deoarece e necesară folosirea unei metode matrice , în termeni matematici. 
A fost implicat acum și Institutul Ivannikov, care se va baza pe inteligența artificială în realizarea acestor calcule pentru fiecare pacient, folosind rețele neuronale de calcul

Acum, după cinci luni, directorul general al Centrului de Cercetare Medicală în Radiologie al Ministerului Sănătății  din Rusia a anunțat la Radio Rossiya  (pe 15 decembrie) că medicamentul va fi folosit pentru bolnavi, începând din luna ianuarie 2025

Nu a fost precizat stadiul încercărilor clinice, ci doar faptul că produsul va fi oferit bolnavilor ruși în mod gratuit.
Anterior , Alexander Gintsburg, directorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya declarase pentru Tass că studiile preclinice au arătat că vaccinul suprimă dezvoltarea tumorii și potențialele metastaze. 

Cercetări similare la firme din Vest 
Și alte firme (între care cele care au produs faimoasele vaccinuri anticovid) lucrează la vaccinuri împotriva tumorilor maligne. Încercările clinice durează probabil mai mult - mă gândesc.

În acelaș timp, la University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) se află în faza a treia de încercări un astfel de produs cu ARNm pentru tratarea melanomului, metoda urmând a fi folosită și împotriva altor tipuri de cancer (de plămâni, vezică urinară sau rinichi).
Produsul , cunoscut ca ARNm-4157 (V940)  , este destinat pentru o terapie cu neoantigen individualizat . O mostră de tumoră e îndepărtată în timpul intervenției chirurgicale asupra pacientului, urmează secvențierea ADN-ului și folosirea inteligenței artificiale pentru realizarea rapidă a calculelor necesare(o masivă secvențiere paralelă a țesutului pacientului)  pentru obținerea produsului anticancer personalizat pentru pacientul respectiv. Vaccinul e încapsulat în nanoparticule solide  lipide. 
Produsul nu ar fi valabil și pentru alt pacient. 

Ce cantitate s-a administrat
Produsul s-a aplicat experimental pacienților ca terapie adjuvantă , în combinație cu un anticorp monoclonal. 
Pacienții cărora li s-a administrat produsul în mod experimental au primit 1 mg de vaccin ARNm la interval de trei săptămâni , maxim nouă doze și 200 mg de Keytruda (un anticorp monoclonal) la trei săptămâni (maxim 18 doze) timp de aproximativ un an.

Studiul global de faza 3 va include acum o gamă mai largă de pacienți și își propune să recruteze aproximativ 1.100 de persoane. Echipa din Marea Britanie își propune să recruteze cel puțin 60 până la 70 de pacienți în opt centre, inclusiv în Londra, Manchester, Edinburgh și Leeds.

Produsul a fost dezvoltat inițial de firma Moderna în 2017, apoi de Moderna și Merck ,s-au făcut studii clinice, verificându-se eficiența acestui tratament (S-a redus recurența melanomului cu 44% cu schema vaccin+pembrolizumab) 

Se continuă cu faza a III-a a studiului .  BioNTech studiază din 2019 un astfel de vaccin personalizat contra cancerului de pancreas, cu rezultate „promițătoare”.

 Impedimente ar fi: costul ridicat (la un cost de cca 3000$/doză x9 doze ar fi cam 27000$) și imposibilitatea producerii de cantități mai mari.

Modul de funcționare

mRNA-4157/V940 este un vaccin împotriva cancerului pe bază de mARN. Când este administrat, va produce una dintre câteva zeci de proteine ​​posibile anormale întâlnite în mod obișnuit în țesuturile canceroase. Producția acestor proteine ​​este destinată să invoce un răspuns imun. mRNA-4157/V940 este administrat pacienților după ce tumorile lor au fost secvențiate și proteinele anormale identificate. Medicamentul este apoi personalizat pentru a se potrivi cu tumora pacientului, ceea ce îl face un exemplu de medicină personalizată.

Niciun comentariu: