marți, 2 august 2016

Regina Anne era catolica

Dumnezeu sa o odihneasca pe sotia lui Mihai I



Ea va fi înmormântată la Curtea de Argeș, pe 13 august.
Ma întreb însă în ce rit va fi oficiată slujba religioasă, dat fiind că Anne de Bourbon Parma era de religie romano-catolică?

Cel putin așa reiese din relatările privind căsătoria ei cu Mihai I.

La căsătoria lui Mihai I a fost nevoie ca papa să acorde o dispensă pentru a aproba căsatoria lui cu Anne de Bourbon Parma, care era catolică. 
Ca persoană din familia  Bourbon, Anne era legată prin legea canonică a bisericii romano-catolice, care cerea ca ea sa primească dispensă pentru a se putea căsători cu un creștin ne-catolic. (Mihai era ortodox). (Anne avusese confirmarea comuniunii religioase catolice in 1929).
În acea epocă, se acorda în mod normal o astfel de dispensă dacă partenerul ne-catolic promitea să le permită copiilor rezultați din căsătorie să fie educați în cultul romano-catolic. Dar Mihai a refuzat să facă o astfel de promisiune, căci în Constituția României era stipulat că regii trebuie să aparțină cultului creștin-ortodox. Sfântul Scaun (care a tratat direct această chestiune, dat fiind că Mihai era membru al unei dinastii regale) a refuzat să acorde dispensa, dacă Mihai nu face promisiunea cerută.  Elena, mama lui Mihai I și sora sa, prințesa Irene a Greciei și Danemarcei, ducesa de Aosta  (ce era ortodoxă căsătorita cu un catolic) i-au întâlnit pe părinții logodnicei la Paris, cele doua familii luând hotărârea să rezolve personal acest caz la Vatican . 
La începutul lunii martie, mamele celor doi logodnici au mers la papa Pius XII care, în pofida rugăminților reginei Elena și a furiei prințesei Margarethe , a refuzat să-și dea permisiunea pentru căsătoria Annei cu Mihai. Ba mai mult, în urma nesocotirii de către tânărul cuplu a hotărârii papale, Anne a fost excomunicată din biserica catolică. 

Totuși, Mihai a refuzat sa facă o promisiune pe care nu ar fi putut să o țină din punct de vedere politic. 
Mama Annei provenea ea însăși dintr-o casatorie mixtă între o catolică   (Marie d'Orléans ) și un protestant (prințul Valdemar al Danemarcei), care își respectaseră decizia luată de a-și crește băieții ca protestanți și pe fiica, Margrethe, în ritul romano-catolic.

Cuplul de logodnici a decis să se căsătorească fără consimțământul papei. Unchiul dinspre tată al Annei , Xavier, duce de Parma a publicat un anunț al căsătoriei , fără consimțământul papei și nici al familiei miresei. Părinții Annei nu au asistat la căsătorie. Au lipsit și celelalte rude catolice ale Annei. 
Ceremonia de nuntă a avut loc pe 10 iunie 1948 la Atena, nu la biserică ci în sala tronului palatului regal . Ceremonia a fost oficiată de arhiepiscopul Damaskinos , iar regele Paul al Greciei (unchiul lui Mihai dinspre mama, urcat pe tron in 1947) a fost naș.
Regele Paul se refugiase la rândul său în România (apoi în Marea Britanie și Italia) când fusese alungat din Grecia și  privat de cetățenia greacă, dupa ce tatăl său , fostul rege Constantin fusese silit să abdice in 1923. 
Tatăl lui Mihai, fostul rege Carol II și surorile lui prințesa Elisabeta (fosta regină consoartă a Greciei) și prințesa Ileana au fost informați, dar nu și invitați.


De vreme ce nu se dăduse dispensa papală pentru căsătorie,  aceasta a fost celebrata în ritul ortodox, a fost considerată nevalabilă de către biserica catolică, dar considerată legală de către autoritățile civile.
Interesant că acum câțiva ani un reporter a dorit să regăsească certificatul de căsătorie al lui Mihai I în Grecia, dar acesta nu a putut fi găsit înregistrat la nici o autoritate civilă sau religioasă de acolo.
Nu s-a spus niciodată că mireasa ar fi trecut  la religia creștin-ortodoxă, nici chiar după excluderea sa din biserica romano-catolică.  
18 ani mai tarziu, Anne a fost reprimită în biserica catolică.
Cuplul ar fi luat parte - din câte se spun -  la încă o ceremonie religioasă de căsătorie, pe 9 noiembrie 1966, la biserica catolică St Charles din Monaco, satisfacând astfel cerințele bisericii romano-catolice.  


Dar printesa Margareta ce religie are?


Prințesa Margareta a României,  fostă Principesă de Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut pe  26 martie 1949, la Lausanne, în Elveția.
Aflăm de pe site-ul ce îi este dedicat că "a fost botezată în credința ortodoxă de către prințul Filip, duce de Edinburg, rudă a familiei regale elene, principe consort al reginei Elisabeta a II-a".

Dar  prințul Filip era la acea dată de religie anglicană!

În vara lui 1946, Prințul Filip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta. (Actuala regină a Marii Britanii, Elisabeta a II-a). S-au căsătorit la 20 noiembrie 1947.  Înainte de căsătorie, Filip a renunțat la titlul de prinț al Greciei și Danemarcei, fiind cunoscut ca locotenentul Filip Mountbatten, după numele mamei sale. El a fost naturalizat britanic și s-a convertit la anglicanism, tot înainte de căsătoria cu Elisabeta. 

Prin urmare, dacă nu mă înșel, 
prințul Filip ar fi putut să o boteze pe Margareta doar în religia anglicană! 
Oricum, cultul anglican este tot un cult creștin, (derivat inițíal din cel catolic, aflat în prezent pe o poziție intermediară între catolicism și protestantism), în fruntea căruia se află suveranul britanic.  
Potrivit rânduielii Bisericii Ortodoxe însă, nașii de botez trebuie să fie ortodocși, adică în deplină comuniune cu Biserica Ortodoxă și membri activi ai unei parohii ortodoxe.
Nu pot fi, în principiu, nași cei care nu sunt în comuniune cu Biserica Ortodoxă pentru orice motiv, cei care nu sunt căsătoriți după rânduiala Bisericii Ortodoxe ori persoanele divorțate, pentru care Biserica nu a acordat desfacerea canonică a căsătoriei.
*********************************************************************************************

Nouă catedrală La Curtea de Argeș, pentru mormintele familiei regale





Iată cum este descrisă în presă această nouă catedrală (ce se vede în partea de jos a planului Google):

  • Terenul: 1900 m2, proprietatea Episcopiei Argeșului și Muscelului, în vecinătatea Mănăstirii -monument istoric.
  • Suprafața noii catedrale: 899 m2
  • Inălțime: 27m
  • Lățime: 27m
  • 3 turnuri
  • Unde vor fi mormintele: într-un pridvor de mari dimensiuni, proiectat să cuprindă 12 morminte și racla sfintei Filofteia - ce va fi adusă din paraclisul Palatului Episcopal (prima oara când aud ca o raclă cu sfinte moaște să fie pusă în pridvorul bisericii -nn).
  • Cine realizează construcția și finisajele exterioare: Episcopia Argeșului și Muscelului
  • Care este contribuția casei regale: finisajele interioare ale pridvorului- necropola și urmărirea lucrărilor. Pridvorul va avea finisaje interioare din mozaic. 
  • Nu se specifică cine va plăti finisajele interioare în afara celor din pridvor.
  • Proiectul: arh. Augustin Ioan
  • Cine va fi inmormantat in cele 12 locuri de veci din pridvor: Mihai I, soția sa Anne, Carol II și alți membri ai casei regale (probabil și cea de a doua soție a lui Carol II- mă gândesc?).
  • Cine va fi înmormantat la subsol: foști președinți ai României ("Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Klaus Iohannis , dacă va dori"- conform declarației lui Caliopie Ichim dintr-un  reportaj publicat joi 07 aprilie 2016 pe curier.ro), precum și foști episcopi ai Argeșului.         Se vede ierarhia, nu?
  • Materiale speciale: cărămida specială, porțelanată, cu preț dublu față de cea obișnuită.  

Cheltuielile cu construcţia au fost suportate doar din surse ale Eparhiei Argeşului şi Muscelului şi din donaţii, nu am cerut nici un ban la Primărie sau la stat. Suma cheltuită nu are importanţă. Casa Regală va plăti ornamentaţia interioară, noi urmând să suportăm şi finalizarea exterio­­rului“, a precizat protosinghelul Caliopie Ichim, mâna dreaptă a Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, Calinic.
.**********************************************************************************************
03.08.2016
Imagine preluata de la TVR1, serviciu religios catolic oficiat în Elveția, în prezența a trei dintre fiicele regelui Mihai I, aflate lângă catafalcul mamei lor. Prințesa Irina este - din păcate - în continuare în arest la domiciliu în SUA, deci nu a putut participa. 





.**********************************************************************************************
01.10.2016
Prințesa Margareta și soțul ei „și-au reinnoit jurămintele la 20 de ani de la căsătorie”. E interesant în ce religie s-a făcut aceea căsătorie religioasă, pentru că la căsătoria făcută în rit ortodox nu se fac jurăminte....


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
4.10.2016
Religia reginei Maria
Despre regina Maria, ce era soțía regelui Ferdinand, am aflat de curând (dintr-un material publicitar al celor de la unitățile sanitare „Regina Maria” ) că trecuse la secta Baha'i, (ce a fost înființată în secolul XIX de către adepții unui cult șiit din Persia. 
Regina Maria ar fi aderat la acea nou religie împreună cu fiica ei, Ileana, în 1926 ,i nu se menționează că ar fi renunțat la ea . 
Maria fusese botezată în ritul anglican
În 1892 mama viitoarei regine Maria,  Maria Alexandrovna Romanov, devenită prin căsătorie ducesă de Edinburgh, a declarat că fiica ei Maria a fost confirmată în ritul luteran german, ceea ce nu i-ar permite să intre în cultul anglican ! 
În 1893 Maria s-a căsătorit cu Ferdinand de Hohenzollern, căsătoria fiind oficiată în două rituri religioase:
  • catolic (religia lui Ferdinand)
  • protestant (religia - la acea dată- a Mariei)
Nu se precizează în ce religie au fost botezați (și dacă au fost botezați) cei doi copii ai cuplului născuți înainte de urcarea pe tron a lui Ferdinand: Carol și Elisabeta. Cuplul a avut în total 6 copii, dintre care unul a murit la vârstă fragedă.
Se spune că de fapt copiii cuplului nu au primit o educație religioasă.
Sfârșitul vieții reginei Maria a survenit în urma unei răniri pricinuită de comportamentul reprobabil al fiilor săi. Regina Maria a avut o influiență politică benefică României. Restul... e tăcere.

 

Niciun comentariu: