marți, 30 august 2016

EDEN LAKE LA CLUJ

LACUL TERORII
VIATA INSPIRATA DIN FILME




Am vazut nu demult, la tv, un film britanic de groaza: Eden Lake (tradus ca „Lacul Terorii”).
In acest film, un cuplu de tineri educati, frumosi, inteligenti, curajosi si altruisti sunt agresati, intr-o padure in care gandeau sa petreaca un week end romantic, de un grup de adolescenti cu comportament de derbedei.
Tinerii incearca din rasputeri sa-si pastreze comportamentul civilizat in ciuda provocarilor vadite ale adolescentilor, dar lucrurile degenereaza din ce in ce, adolescentii trec de la agresiunea comportamentala la furtul masinii , apoi la atacarea ei cu pietre si , in urma imobilizarii accidentale a tanarului, il iau pe acesta prizonier . Violenta atinge paroxismul cand conducatorul grupului de adolescenti ii incita pe toti membrii grupului sa il injunghie pe tanar, in timp ce singura fata din grup (cu aparenta de persoana redusa mintal)  filmeaza scena cu telefonul mobil.
Protestele timide ale unora dintre membrii grupului sunt reprimate ferm de liderul bandei, care nu ezita chiar sa-l arda de viu pe unul dintre copii. Adolescentii se a fi dezorientati, lipsiti de repere si de educatie si astfel dominati de maleficul lor lider.
Tanara incearca sa-si salveze logodnicul si fuge pentru a gasi ajutoare.  Ranita si ea, e nevoita sa fuga  pentru a-si salva viata. In fuga ei disperata, raneste mortal (in mod accidental) pe doi dintre adolescentii criminali. Toti cei pe care ii intalneste, insa, fie ei copii sau adulti, nu fac altceva decat sa o impiedice sa plece , in final ea ajungand chiar in casa familiei adolescentului criminal.
Aici filmul atinge paroxismul, pentru ca parintii sefului juvenil de banda sunt prin ei insisi explicatia comportamentului de extrema violenta al fiului lor.
Mama considera ca adolescentii " sunt doar niste copii", deci talharia si crimele faptuite de ei ar trebui sa fie privite cu ingaduinta, in timp ce tatal, dupa ce ii trage o scatoalca zdravana fiului pentru a-l trimite la culcare, decide cu sange rece sa o ucida pe tanara aflata in puterea lor, fiind sigur de complicitatea consatenilor aflati de fata.
Celalalt fiu al familiei asculta racnetele tinerei cu calm. Totul e in regula, de vreme ce cu totii au fost de acord, nu?

Filmul se voia un avertisment asupra urmarilor nefaste ale lipsei de educatie.

Acela era doar un film, dar ce spuneti daca el s-ar transpune in viata?

Violenta extrema la Cluj


Patru zile mai tarziu, adica ieri , vad tot la tv o scena din realitatea de la noi, de la Cluj-Napoca.
Parca pentru a copia stilul delincventilor juvenili din film, doi adolescenti de 17 ani iesiti dintr-un bar l-au batut cu o asemenea salbaticie pe un al treilea, incat erau cat pe ce sa il omoare, dar chiar urmareau asta, caci se intrebau " pe parcurs" daca victima a murit sau mai traieste.
Scena de groaza era filmata se pare de o fata.

Ca si in filmul Eden Lake! Doar ca in fictiunea cinematografica filmarea se facea pentru santajarea membrilor bandei si este stearsa cand se pune problema interventiei autoritatilor, in timp ce in realitatea de la noi filmul a fost pus pe internet de catre faptuitori, pentru a se lauda!
In film se mai vede o mana cu un aparat de inregistrare, deci e posibil sa fi fost doua persoane care au filmat.
Filmuletul a avut foarte multe vizualizari pe Facebook.

Totul pornise de la o cearta prosteasca.
Acum cei doi agresori au fost arestati si sunt acuzati de tentativa de omor.
Dar oare ce gandesc parintii acestora, acum?

Niciun comentariu: