marți, 23 august 2016

Medaliile olimpice ale Romaniei

Sportul romanesc- incotro?




S-au incheiat Jocurile Olimpice de anul acesta, de la Rio de Janeiro.
Intr-un climat dominat mai mult de scandaluri decat de performante, sa vedem cam cum au evoluat rezultatele sportivilor din tara noastra la Jocurile Olimpice de Vara (despre Jocurile de Iarna...alta data!)

Am facut acest grafic cu numarul de medalii obtinute de-a lungul timpului, pana acum, de sportivii romani la Jocurile Olimpice de Vara.


Se poate vedea clar tendinta dramatic ingrijoratoare. Daca inainte de razboi aproape nu contam in sporturile olimpice (de multe ori nici nu participam, ori se obtinea sporadic cate o medalie de argint sau de bronz), dupa 1952 au inceput sa se vada primele rezultate in acest domeniu.
O statistica ar putea observa un paralelism intre dezvoltarea economica a Romaniei si rezultatele obtinute pe plan sportiv.
Dupa recordul din anul 1984 (favorizat ce e drept si de boicotul celorlalte tari socialiste, care nu au participat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles), se observa un regres dupa 1988, o revigorare in anul 2000, dupa aceea urmand insa o situatie din ce in ce mai rea.
Am ajuns acum cam la nivelul anului 1952.
Ce va urma ? Cum va fi pentru noi, la Tokyo, in anul 2020? 

Niciun comentariu: