miercuri, 12 august 2015

Noua educatie

Sorin Mihai Cîmpeanu

Ministrul Educației și Cercetării Științifice

ne pregătește  o nouă Lege a Educației
Pe 12.08.2015, a apărut la TVR2 în emisiunea „Ora de știri” (pe la ora 22:25) ca să ne explce în ce vor consta schimbările. Adică, descentralizarea. Adică, din câte am înțeles, fiecare școală va avea libertatea de a-și alege ce și cum să predea, păstrând totuși „un trunchi comun” - orice ar însemna asta. 
Adică, orice parte de Istorie (de pildă) ar putea fi adăugată sau eliminată , câtă vreme ar fi vorba tot despre „istorie”?.

Pe parcursul expunerii, domnul ministru spune, la un moment dat: „...clasa a doisprezecea”.

O fi greșit- mă gândesc- poate din pricina emoției din fața camerei de luat vederi...
În timp ce căutam să găsesc o scuză pentru abaterea de la regulile limbii române, îl aud pe domnul ministru zicând: „...vor putea fi distribuiți decât în școlile...
Repetă apoi „clasa a doisprezecea”...”

Gazda emisiunii pare în criză de soluții.

Domnul ministru continuă, explicând cum vor fi invitați „angajatorii, care sunt beneficiarii educației”
Și eu care credeam că beneficiarii educației vor fi cei educați....

Dar poate că domnul ministru are dreptate. La ce îi servește unui medic să învețe șase ani la facultate, dacă va fi angajat cu 1200 de lei, sumă pe care o refuză muncitorii necalificați cărora li se fac astfel de oferte prin sate? Doar angajatorului, desigur (asta- până ce medicul își ia tălpășița în străinătate).

Moderatorul încearcă să mai repare din pagube. Spune și el „clasa a doisprezecea” și se corectează imediat: „..a douăsprezecea”. Adică bate șeaua să priceapă iapa.

Domnul ministru spune însă din nou „clasa a doisprezecea”. De data asta mai apăsat, ca moderatorul să nu mai greșească..

Nu se mai poate face nimic. 

Educația a fost deja dată la reformă.

 

Niciun comentariu: