miercuri, 19 august 2015

Pericol de mare catastrofă economică

Jacques Attali apreciază că va urma o criză economică mondială


Cine este Jacques Attali

Profesor, scriitor, consilier de Stat onorific, consilier special al Președintelui Franței din 1981 la 1991, fondator și prim președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Jacques Attali este acum președintele societății internaționale de consiliere în strategie A&A și președinte al PlaNet Finance.

Se apropie o mare catastrofă economică

Conform analizei reputatului specialist, fenomenele economice care se petrec în China pot antrena prin contagiune o depresiune planetară -dacă nu se iau măsuri preventive foarte repede.
Profesorul Attali spune că evoluția chineză era previzibilă, pentru că o creștere cu 10% pe an nu ar fi sustenabilă. În plus, China nu ar mai fi competitivă în comparație cu numeroase alte țări din Asia care se dezvoltă la rândul lor. În plus, catastrofa de la Tianjin paralizează un oraș cu 15 milioane de locuitori.
Recesiunea din China a dus la scăderea cu peste o treime a valorii Bursei, în care și-au investit economiile 200 de milioane de cetățeni din clasa mijlocie.
În plus, dacă economia continuă să se încetinească, exodul rural către orașe va înceta, iar piața imobiliară se va plrăbuși.
Manipularea cursului de schimb al monedei nu va putea opri această cădere, 

Dacă recesiunea chineză se confirmă - spune Attali - ea va antrena și recesiunea Braziliei, care o va provoca pe cea a Statelor Unite și apoi a Uniunii Europene.

Jacques Attali a recomandat ca cel mai târziu la reuniunea G7 de la Istanbul din septembrie conducătorii occidentali să dezbată un eventual plan de relansare.

Doar că, spune el, nu mai există ca în 2008 marjă de manevră bugetară iar băncile centrale nu mai au posibilitatea, ca în 2010, să reducă dobânzile.

Soluțíi posibile

Ce soluții vede Jacques Attali pentru relansarea creșterii?
Soluția cea mai simplă dar și cea mai nebunească ar fi imprimarea de noi cantități de bancnote, așa cum se face deja în SUA, în Japonia, în Marea Britanie și în zona euro. Asta ar ajunge să-i ruineze pe depunători, adică pe cetățenii în vârstă care își țin economiile în bănci, fără ca prin asta să se creeze locuri de muncă sau perspective de dezvoltare pentru cei mai tineri.

Jacques Attali spune că există totuși mijloace de a împiedica un asemenea scenariu și chiar de a împiedica stagnarea economică.
Economia mondială are posibilitățile unei puternice creșteri de un tip nou, cu condiția să se pună la punct mecanisme de coordonare, de reorientare și de supraveghere planetară.; de a gândi economia în funcție de interesul generațiilor următoare; de a lupta împotriva rentelor economice, financiare, sociale și politice; de a favoriza inovațiile de tot felul.

Asta presupune curaj, încredere, transparență. Adică lucrurile pe care politicienii le detestă cel mai mult.
Aș adăuga că se cere și competență


Niciun comentariu: