duminică, 19 octombrie 2014

Bauturile carbogazoase ne imbatranesc

Coca-Cola ne îmbătrâneşte


Un studiu american făcut pe 5000 de persoane a arătat că ADN-ul celor care beau cu regularitate băuturi gazoase dulci se degradează rapid. În felul acesta, cei care beau cu regularitate băuturi gazoase dulci îmbătrânesc prematur.
Studiul a fost publicat în numărul din noiembrie al l'American Journal Of Public Health, o revistă ştiinţifică.

ADN deteriorat prematur

După analiza cromozomilor din sângele a 5309 persoane s-a constatat că  amatorii de Coca-Cola şi de alte limonade sifonate aveau ADN- ul îmbătrânit.
"Consumul regulat de băuturi gazoase duci pare să influienţeze dezvoltarea bolilor, nu doar pentru că ele deviază metabolismul de control al zaharurilor din corp, dar şi pentru că acestea accelerează âmbătrânirea ţesuturilor celulare ", a explicat Elissa Epel, profesoară  la universitatea  Californiei de la San Francisco  în ziarul Guardian.

Îmbătrânirea corpului se constată prin analiza de sânge

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au urmărit mărimea telomerilor - extremităţile cromozomilor, care intervin în procesul de îmbătrânire. 
Lungimea telomerilor este un indiciu important al longevităţii şi sănătăţii. Iar la persoanele care beau mereu băuturi gazoase dulci, aceşti telomeri erau mai scurţi.
Consecinţele telomerilor scurţi: îmbătrânire accelerată,  risc de boli degenerative, cum ar fi diabetul, astmul sau boli de ficat.
La deteriorarea ADN- ului contribuie şi sedentarismul, obezitatea şi dezechilibrurile alimentare 

Excesul de zahăr din organism provoacă aşa-numitul "stres oxidativ". Adică se produc radicali liberi (moleculele din organism care elimină în permanenţă celulele îmbătrânite sau defectuase). Acest proces este benefic atunci când nu  se depăşeşte un anumit prag.  Dar dcă radicalii liberi sunt prea numeroşi, ei pot reteriora proteinele şi cromozomii celulelor, producându-se astfel o îmbătrânire accelerată.
Copiii sut expuşi în mod deosebit Nu au fost studii special în privinţa copiilor, dar se ştie că ei beau deseori astfel de băuturi  şi mai ştim ca genul de dereglări ale metabolismului amitite se instalează de timpuriu şi continuă , cu urmări din ce în ce mai grave în organism. 
Medicii sfătuiesc pe părinţi să nu-i obişnuiască pe copii cu acest gen de băuturi şi să nu cedeze la capriciile acestora, dacă ei cer astfel de băuturi. 
Nu trebuie ici să bem nici băuturi de tip suc de fructe în loc de apă. În primul rând sucurile de fructe industrializate şi-au pierdut mare parte din vitaminele şi enzimele iniţiale, în schimb conţin mult zahăr. 
Ce să bem atunci când ne e sete? Lapte (dacă nu avem intoleraţă la el) sau, evident, apă!
(după francetvinfo  .fr)

Copiii care provin din taţi şi din bunici vârstnici sunt mai longevivi

Lungimea telomerilor scade cu vârsta în majoritatea ţesuturilor, dar creşte cu vârsta în spermă, astfel copiii concepuţi de taţi mai în vârstă vor moşteni telomeri mai lungi şi deci au şanse să trăiască mai mult! Fenomenul este cumulativ de-a lungul mai multor geeraţii, astfel încât persoanele care au avut atât bunici cât şi taţi vârstnici au o speranţă de viaţă sporită.

2 comentarii:

Unt spunea...

Aviz consumatorilor de Coca, Pepsi, Fanta si altele

Unt spunea...

Aviz consumatorilor de Coca, Pepsi, Fanta si altele