sâmbătă, 4 octombrie 2014

Bacteria Serratia

Lichid dezinfectant care infectează

Aflăm de la tv că un lichid folosit la spălarea pe mâini a personalului medical şi la dezinfectare în spitalele de la noi era de fapt infectat cu un germen patogen  - bacteria Serratia - care a îmbolnăvit până în prezent doi pacienţi din spitalul Elias.
De menţionat că în diferite emisiuni televizate agentul patogen a fost denumit fie virus, fie bacterie, ceea ce deotă că pentru redactorii respectivi diferenţa între aceste tipuri de agenţi patogeni rămâne neclară.

Ce este bacteria Serratia



Serratia este un gen de bacterii anaerobe din familia Enterobacteriilor (înrudită cu E-coli).
Ele se pot găsi pe plante (pe legume, ciuperci sau muşchi) , în tubul digestiv al rozătoarelor , al insectelor, în aer şi în sol.
Dacă e atât de răspândită, de ce este această alertă ?

Această bacterie este rareori patogenă în mediul obişnuit (adică provoacă rareori îmbolnăviri), dar lucrurile se schimbă în mediul spitalicesc.
Citim pe Wikipedia că această bacterie este deseori prezentă în mediul spitalicesc şi că anumite tulpini ale acesteia sunt responsabile pentru infecţii intraspitaliceşti ("nosocomiale"), cum ar fi: infecţii urinare, diverse supuraţii, infectări ale plăgilor postoperatorii,  septicemii, endocardite, meningite, conjunctivite, keratite, infecţii ale canalului lacrimal   şi altele.
Cea mai cunoscută dintre aceste bacterii este Serratia marcescens . Aceasta poate provoca infecţii nosocomiale.

Numeroase specii de Serratia produc un pigment roşu numit prodigiosină, despre care se presupune că ar avea proprietăţi antibiotice, imunosupresive, proapoptotice şi anticanceroase, dar speciile prezente în spitale nu au acest pigment roşu şi sunt mai periculoase decât celelalte.
În istorie, se citează cazuri în care s-au găsit în pâine picături roşii, primul caz cunoscut fiind relatat de Quinto Curcio Rufo în “Istoria lui Alexandru”
Speciile care provoacă infecţii în spitale sunt la originea unor infecţii legate de catetere intravenoase, osteomielite, endocardite, rareori endoftalmie endogenă şi exogenă. Bacteria poate cauza bacteriemie (septicemie) ce poate cauza moartea în 37% din cazuri, în interval de 6 luni de la infectare.
Numeroase sunt infecţiile la nou născuţi în cadrul unităţilor de îngrijiri intensive neonatale.

Rezistenţa la antibiotice

Numeroase dintre aceste specii de Serratia sunt rezistente la gentamicină, şi toate sunt rezistente la peniciline şi la cefalosporine.
Bacteriile sunt sensibile în schimb la dezinfectanţi  ca dezinfectanţi fenolici, la hipoclorit de sodiu, la formaldehidă şi altele.
Speciile de Serratia sunt inactivate de către razele ultraviolete (folosite la dezinfectarea sălilor de operaţii), la radiaţii gamma , la fierbere în etuve (sub presiune, la 121 grade Celsius) timp de cel puţin 20 de minute sau la căldură uscată la 165-170 grade Celsius timp de 2 ore.
Bacteria supravieţuieşte mai mult timp în condiţii anaerobe (fără contact cu aerul), dar poate persista până la 5 săptămâni pe suprafeţe  uscate, cum ar fi mobilierul sau pardoseala din spitale.
Bolnavii infectaţi cu această bacterie o pot răspândi prin fecale, supuraţii ale plăgilor, eşantioane respiratorii, sânge, urină sau culturi din secreţii oculare.

Întrebuinţare în medicină

Bacteria este folosită şi pentru prepaparea unor produse farmaceutice, dar nu se foloseşte bacteria în sine, ci un produs al acesteia, o enzimă numită serrapeptase (serratia peptidase). Ea se obţine din bacteria Serrata care trăieşte în intestinul viermelui de mătase . Enzima a fost folosită pentru diminuarea secreţiilor excesive de mucus şi pentru reducerea inflamaţiilor şi a edemelor, având proprietăţi similare unor antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt de pildă ibuprofenul sau salicilatul. Enzima a fost utilă în tratamentul sinuzitelor cronice şi pentru eliminarea secreţiilor bronşidce , efectul datorându-se proprietăţii serrapaptazei de a digera ţesuturile moarte  din organism, cum ar fi cele din chisturi, sau plăcile aderente din artere
O imagine vizibilă la microscop  - newmicrogeographies
Culoarea roșie e alcătuită din mai multe miliarde de celule bacteriene de Serratia.
Celelalte culori sunt acuarele obișnuite, dar bacteriile Serratia au mutat acuarelele din jurul lor, rezultând o imagine cu calități picturale


4 comentarii:

Dinu spunea...

Spitalele noastre sunt pline de bacterii care au devenit rezistente la antibiotice.

Stefan George spunea...

Cum pot scapa si eu de bacteriile "serratia marcescens" si "staphylococcus aureus" ? Va rog sa-mi dati si mie un raspuns. Va multumesc.

Unknown spunea...

Am serratia marcescens cum pot sa o tratez am facut tratament cu cefalossporina apoi alt tratament cu doxiciclina si mi se usca unele si ies altele am pe fata va rog un tratament sau ce pot sa fac

Monica Basarab spunea...

Informațiile legate de această bacterie au fost obținute prin documentare din diferite articole publicate în alte limbi, din care am tradus pentru că nu am găsit aceste informații în românește.
Asta nu înseamnă că pot da tratamente , acest lucru putând fi făcut doar de către medicii care cunosc fiecare caz în parte:
Am dat doar informații de ordin general, care ne pot face să înțelegem unele fenomene și să ne ferim de unele surse de infecții. Sper că am putut fi de folos măcar în acest fel.