luni, 5 mai 2014

Culmea stupiditatii

Răzbunarea prin lene




De ceva timp suntem bombardaţi la tv cu o reclamă ce le depăşeşte în stupiditate pe precedentele:
“Le-am cules destul căpșunele! Acum îi luăm noi pe străini și îi punem să ne mulgă vacile. Pentru noul ROM Ciocolată cu Lapte.”
  • Scena 1
"Le-am făcut destul softurile şi calculatoarele!"
În primul rând nu prea ştiu când le-am făcut noi calculatoarele altora. Eu n-am văzut decât calculatoare făcute de "alţii", fie ei  americani, japonezi, chinezi sau coreeni. Se asamblau şi pe la noi, într-un timp, PC-uri, cu piese făcute desigur de alţii, dar nu ştiu a se mai face nici măcar asta..
La softuri da, mai lucrează ai noştri, în general pentru patroni străini , dar şi aici pe primele locuri sunt alţii: indieni, chinezi etc. 
Ce ni se arată în acest timp în reclamă? Un bărbos încruntat, care aruncă lada cu căpşune pe care, înţelegem, tot el le culesese şi se lipseşte, implicit, de plata pentru munca prestată. 
Concluzia 1: Nu ne trebuie bani, dacă trebuie să muncim pentru ei! Indiferent dacă e vorba despre o muncă intelectuală, cum ar fi cea de programator, sau de una fizică, aşa cum este cea de culegător de căşune. Mai bine, lipsă!
  • Scena a doua: 
"Acuma îi luăm noi pe străini şi îi punem la treabă"
Bărbosul care s-a lipsit de banii pe culesul căpşunelor a deschis o pensiune (pentru care , trebuie să credem, nu a avut nevoie de bani) în care îi "ia" (cum oare?) pe străini şi îi pune la treabă.
Ni se oferă imediat şi explicaţia: "ei se bucură de aerul curat , noi ne bucurăm că are cine să ne mulgă vacile" . Explicaţia e însoţită de filmarea unei femei roşcate, care mulge cu sârg o vacă slabă.
Femeia nu pare speriată de muncă, ba mai mult, e gata să muncească pe gratis doar ca să poată respira aerul curat din jurul pensiunii după ce termină munca. (pentru că în grajd aerul cam miroase a bălegar, de obicei). Bărbosul o priveşte pe fereastră, satisfăcut. El nu vrea să respire aer curat, preferă să stea cu capul vârât în grajd, dar e mulţumit că nu face nimic.
Concluzia 2
"La ei" nu mai este aer curat pe nicăieri, aşa încât "ei" au ajuns la mâna noastră: Noi nu mai avem nevoie să muncim, trebuie doar să le îngăduim străinilor să respire puţin din aerul nostru curat, iar ei vor munci în locul nostru pe gratis.
Din păcate, aerul nostru, singurul bun românesc ce nu a fost încă vândut, nu mai este chiar atât de curat cum ne-am dori. În condiţiile defrişărilor masive, terenul spălat de ploi o ia la vale şi, pe lângă distrugerile provocate de inundaţii, nămolul se transformă în praf în timpul perioadei de secetă care urmează în mod sistematic într-o zonă fără păduri. La praf se adaugă substanţele chimice şi metalele grele rezultate din procesele tehnologice poluante folosite în industria extractivă. 

Pe harta din 2009 a deceselor cauzate de poluarea aerului exterior, România se afla în situaţia cea mai proastă. Curat atracţie pentru străini!
  • Scena 3
O voce din off spune: "pentru noul rom ciocolată cu lapte. Aceeaşi cremă autentică rom, acum învelită în ciocolată cu lapte."
Concluzia 3.  
Există un "rom nou"
N-am auzit ca România să fie mare fabricantă de rom, ţările care au făcut faima acestei băuturi sunt altele. Romul este folosit, e drept, la prăjituri şi la tot felul de creme, dar în acest caz e vorba despre o cremă cu rom, nu despre o "cremă rom". 
Mai sunt pe la noi şi (r)romii,  dar nu cred că la ei se referă reclama. 
Sau, poate, bărbosul e "noul rom"? 
  • Concluzia generală:

"Răzbunarea e dulce". 
Încă de la început ni se pomenise despre răzbunare. 
Ideia ar fi că trebuie să ne răzbunăm e afurisiţii de străini care ne dau de muncă (de vreme ce  noi nu suntem în stare să punem pe picioare activităţi economice viabile, care să ofere locuri de muncă- se subînţelege) şi să le arătăm cum stăm noi degeaba, privindu-i cu dispreţ pe ei cum muncesc.

Iar faimoasa ciocolată (doldora de zahăr, de margarină şi de E-uri, care nu mai seamănă cu vechea ciocolată amăruie cu cremă de rom decât poate la ambalaj) e savurată (doar) de personajul bărbos, străinii având desigur o ciocolată de calitate mult mai bună. Că doar muncesc, deh!
Ăsta să fie idealul românilor?




2 comentarii:

Romica spunea...

E clar ca strainii aia de fac acuma ciocolatica cu crema de rom ii considera pe romani prosti si lenesi, daca au facut o asemenea reclama!

Anonim spunea...

Traiasca lenea si prostia!