vineri, 26 aprilie 2013

Cutremur in Romania

După seria de cutremure din Iran, care a culminat cu un seism de magnitudinea celui din 1940 de la noi, am fost avertizaţi "să ne pregătim" şi noi. Cum?
Turiştii străini care vor să vină în România sunt avertizaţi că un cutremur mare ar putea avea loc în orice moment aici şi primesc o broşură cu instrucţiuni. Dar noi?
Harta
Data-ora UTC
Z/L/A,
ora,m,s
Latit.

[grade]
Long.

[grade]
Adân-cimea
[km]
Magni-tudine
[+]

Regiunea


02.05.2013, 09:51:42
45.56N
26.60E
133
3.7

02.05.2013, 09:51:40
45.71N
26.63E
150 
4.1

27.04.2013, 01:11:16
45.74N
26.68E
78 
2.5

25-04-2013                  17:12:30.0
45,49N

26.31 E
132
3.8 
Vrancea
21.04.2013                  08:09:08
45.58N
26.58E
119
4,2
Vrancea

 Pe 21 aprilie a.c. a fost un cutremur notabil, cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter
Astăzi, 25 aprilie, a fost altul - tot în Vrancea, cam la aceeaşi adâncime, cu magnitudinea 3,8.
Iată, aici, diferenţa de cantitate de energie eliberată pentru  acele cutremure mari pe care le ştim:

Tarta cu ciocolata si alune




 

 

Ingrediente

·         200 g de ciocolată neagră de menaj
·         200 ml de frişcă lichidă (smântână nefermentată)
·         60 g de alune prăjite
·         1 pahar de apă
·         1 praf de sare
·         100 g unt
·         2 pahare făină

 

Reţeta

Prepararea aluatului de tartă :
Într-o crăticioară, încălziţi apa, sarea şi untul. Când untul s-a topit, luaţi crăticioara de pe foc şi înglobaţi făina.
Amestecaţi viguros cu o spatulă, apoi puneţi aluatul într-o formă de tară şi întindeţi-l cu vârfurile degetelor.
Încălziţi cuptorul la 210°C (termostat 7). Coaceţi aluatul timp de 20 de minute (să nu se rumenească).

 

 

Prepararea cremei de ciocolată :
Într-un castron, spargeţi ciocolata în bucăţi. Turnaţi frişca lichidă într-o crăticioară şi puneţi-o pe foc până la clocot.
Turnaţi frişca peste ciocolată şi aşteptaţi două minute să se moaie ciocolata, apoi amestecaţi ca să obţineţi crema.
Turnaţi crema în scobitura tartei coapte, presăraţi alunele prăjite şi eventual fâşiuţe de ciocolată pentru decor.

Puneţi tarta la frigider pentru două ore.

SOPARLA JAPONEZA


Dacă o şopârlă poate să facă asta, putem şi noi?

Este o întâmplare adevărată, petrecută în Japonia.

Pentru a-și renova casa, un japonez a făcut o spărtură într-un perete. Casele japoneze au în mod normal un spațiu gol între pereții din lemn.
Cu surprindere a constatat că acolo se afla o 
șopârlă blocată din cauza unui cui bătut din afară, într-unul din picioarele sale.
I-a fost milă cînd a văzut aceasta, dar în același timp a fost și curios, dîndu-și seama că respectivul cui a fost bătut cu mai mulţi  ani în urmă, când a fost construită casa.
Ce se întâmplase…!?!
Șopârla a supraviețuit în această poziție atât de mult timp! Într-un perete despărțitor închis de mai mulți ani, fără a se mișca. Pare imposibil de crezut. Atunci, se întrebă, cum de aceasta șopârlă supraviețuise atât de mult, fără să se miște, odată ce piciorul său a fost țintuit!?
Și-a oprit munca pentru a observa șoparla, pentru a vedea ce face și cum se hrănește. Ceva mai târziu, nu se ştie de unde, a aparut o altă șopârlă, cu o insecta în gură.
Ah! Asta l-a uimit și l-a atins profund.
Soparla prinsă în cui, a fost hrănita ani de zile de către altă șoparlă…
Imaginați-vă! A făcut acest lucru continuu, pentru o atât de lungă perioadă de timp, fără a renunța la speranță pentru partenerul său.
Gândiți-vă. Ați face asta pentru cineva? Pentru partenerul vostru, pentru părinții, frații sau prietenii vostri?
Gândiți-vă.Puteţi să înduraţi suferinţele pe care le-a trăit mama voastră înainte de a vă naşte, timp de nouă luni lungi?
Imaginați-vă ce a putut face o creatură mică  şi comparaţi cu altă creatură, dotată cu o mare inteligenţă…
Cu avansul tehnologic din aceasta eră a comunicațiilor, accesul nostru la informație devine tot mai rapid. Dar distanța dintre ființele umane se reduce oare la fel de mult…?