miercuri, 29 iulie 2015

Un dentist american a ucis leul emblematic din Zimbabwe

Le Monde

Un dentist american a ucis leul emblematic din Zimbabwe.


Leul Cecil, cel mai falnic leu cu coamă neagră din Africa trăia de 13 ani în rezervația (parcul național) Hwange din Zimbabwe, unde era fotografiat foarte des de vizitatorii parcului. Era obișnuit cu turiștii, care il fotografiau fără grijă de la mică distanță, așa cum se întâmplă de obicei în aceste parcuri, în care animalele sunt pe jumătate domesticite – oricum, sunt extrem de obișnuite cu prezența zilnică a oamenilor în imediata lor apropiere. El aducea desigur venituri substanțiale rezervației prin interesul pe care îl stârnea turiștilor. Iată însă că s-a găsit cineva care să profite de faptul că leul încetase să mai vadă un pericol în prezența oamenilor și să-l ucidă cu lașitate, pentru a mai adăuga un „trofeu” în panoplia lui de vânător asiduu. Cum fapta sa a stârnit indignare generală, o asociație de luptă contra braconajului (Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF) a publicat numele și adresa autorului : dentistul american Walter J. Palmer, ce locuiește aproape de Minneapolis, în SUA..
Au fost făcute cunoscute și circumstanțele uciderii leului:
Doi cetățeni din Zimbabwe, angajați de dentistul cu pricina,  s-au ocupat de momirea leului afară din rezervație (pentru a îndepărta acuzația de braconaj), oferindu-i leului o carcasă de antilopă. În timp ce măreața felină mânca fără să bănuiască nimic ultima sa masă, fără a se îngrijora de prezența celor care îi oferiseră festinul, dentistul a tras în el cu o săgeată. (Se precizează că americanul învățase să tragă cu arcul de la 5 ani și putea ținti o carte de joc de la 100m, așa că se distra vânând animale cu arcul). Probabil că de frică nu se apropiase la 100m de leu, așa că nu a reușit decât să-l rănească. Echipa de braconieri (probabil în mai multe schimburi) a hăituit apoi leul timp de 40 de ore, (leul purta un cip cu GPS, așa că nu avea nici o șansă de a se ascunde de urmăritorii săi), până ce acesta, epuizat , s-a prăbușit. Atunci l-au ucis cu un foc tras de la mică distanță. Angajații au tăiat apoi capul leului , au jupuit leșul și au împachetat trofeul pentru ca dentistul să-l poată lua cu el în America , unde să se fălească . . "Este modul cel mai silențios de a vâna, este tehnica folosită când se vânează ilegal”  spune directorul misiunii de păstrare a animalelor din Zimbabwe, domnul Rodrigues. Leșul animalului decapitat a fost găsit apoi de angajații parcului după  același cip cu GPS, care îi fusese implantat leului de către cercetători de la universitatea din Oxford.
Studiul cercetătorilor de la Oxford avea ca temă chiar consecințele „vânătorii sportive” asupra populației de lei din regiune. Studiul a arătat că dintre cei 62 de lei urmăriți începând din 1999, 34 au murit, 24 fiind uciși de vânători.  
Celelalte cazuri nu au stârnit însă aceeași emoție, pentru că victimele nu erau atât de celebre ca Cecil. În cazul acesta însă, toată mass media, din întreaga lume, a difuzat știrea și uciderea acestui – poate – ultim exemplar magnific a stârnit indignarea generală. După publicarea numelui făptuitorului, profilul profesional de pe Facebook al domnului Palmer a fost asaltat de comentarii furioase, până ce pagina a fost închisă de administratorul ei.  O petiție care cere „dreptate pentru leul Cecil” a primit în aceeași zi 10000 de semnături on line. Un purtător de cuvânt al domnului Palmer a declarat ziarului The Telegraph el ar fi putut ucide animalul acesta din greșeală, în timp ce vâna într-o zonă învecinată cu parcul național, având permis de vânătoare și fiind însoțit de mai mulți ghizi profesioniști. (Adică, dacă cineva e de vină, aceia sunt ghizii).
Organizatorii din Zimbabwe ai acestei vânători sunt acuzați de braconaj și vor fi judecați miercuri de tribunalul din Victoria Falls. Este vorba despre Theo Bronkhorst, un vânător profesionist din societatea Bushman Safari și Honest Trymone Ndlovu, proprietarul fermei pe teritoriul căreia a fost urmărit și ucis leul și care și-ar fi dat acordul pentru organizarea hăituielii. Cei doi nu aveau permis pentru vânarea animalului și ar fi trebuit să protejeze exemplarul (arhicunoscut) ce trăia în parcul național.
Dentistul american plătise 55 000 de dolari pentru permisul de a vâna , dar în parcurile naționale vânătoarea e interzisă....Se pare că „s-a descurcat” totuși... El și-a recunoscut în trecut vinovăția pentru că mințise agenții de la   Fish and Wildlife Service asupra locului în care doborâse (tot cu arcul) un urs brun în timpul unei vânători organizate în statul Wisconsin. .Mai vânase și altădată un leu, și un rinocer...dar avea ambiția să mai contribuie la distrugerea acestor animale aflate pe cale de dispariție.  Nu se vorbește însă despre eventuala lui punere sub  acuzare.
.

Presa remarcă faptul că cei șase pui de leu al căror tată era Cecil vor fi uciși la rândul lor de către leul care îi va lua locul în familia de feline....Ne rămân doar fotografiile....


*********************************************************************************************************************************************

Animatorul tv Jimmy Kimmel a vorbit despre dentistul Walter Palmer cam așa:

Bine, să spunem că el credea că totul e legal și că nu știa că leul este celebru , că purta un colier cu GPS și că era obiectul unui studiu al universității din Oxford. Dar sunt foarte curios să știu, în primul rând, e ceva distractiv? E atât de greu pentru dumneavoastră să aveți o erecție, încât ajungeți să  omorâți animale mai puternice ca dumneavoastră?  Dacă ăsta e motivul, există o pilulă . Înghițiți una acasă și evitați să deveniți persoana cea mai detestată din America.  Nu sunt contra vânătorii  dacă vânați ca să vă hrăniți, sau pentru a ține sub control populațiile de animale sau dacă asta face parte din cultura dumneavoastră. Dar dacă sunteți un că...ios de dentist care vrea un cap de leu deasupra șemineului din garsoniera lui pentru ca nenorociții lui  de prieteni să-i spună cât e de genial, îți vine să vomiți. E important să extragem partea bună din această tragedie: Iată adresa site-ului „Unitatea de cercetare și de conservare a vieții sălbatice” de la Oxford. Sunt cercetătorii care puseseră GPS-ul pe leul Cecil.  Ei urmăresc animalele pentru a le studia. Dacă vreți să faceți ceva poitiv, donați ceva, susțineți-i. Poate că putem să arătăm lumii că nu toți americanii sunt ca acest imbecil” 


dentistul Walter J. Palmer

 
Leul Cecil trecând liniștit printre mașinile turiștilor, fără a-i lua în seamă. Se vede clar colierul cu GPS la gâtul său. 
www. wildcru. org.           (cf. Huffpost)

Niciun comentariu: