sâmbătă, 27 februarie 2021

Testare Coronavirus

 Teste Covid-19

Vedem că sunt mai multe tipuri de teste de depistare a virusului SARS-CoV-2 și poate nu suntem destul de lămuriți care e diferența dintre ele și la ce servesc fiecare.



1. Teste antigenice rapide

Se pot procura de fiecare cetățean, fără rețetă . Nu e nevoie să se ia sânge sau să se introducă tampoane până în sinusuri. Se prelevează probe din nas și faringe. Și dau rezultatul în maximum 30 de minute.
Ele caută prezența unor proteine (numite antigene) pe care le produce virusul SARS-CoV-2 în organism. 
Ele sunt mai puțin sensibile decât testele RT-PCR de laborator : adică ele detectează infecția care are deja o încărcătură virală importanță, dar nu depistează o infecție aflată în faza de început. 

Vestea bună este aceea că în această fază incipientă persoana nu ar fi contagioasă (adică nu ar molipsi pe altcineva).
Vestea proastă e că în următoarele trei zile o infecție existentă dar nedepistată de test s-ar putea manifesta , iar persoana testată ar deveni de asemenea contagioasă.
Pentru a fi acceptabil, testul ar trebui să aibă o sensibilitate clinică de cel puțin 80% (nu toate testele antigen sunt de aceeași calitate) și de asemenea trebuie să aibă o specificitate clinică e minim 99% (adică să facă diferența foarte bine între coronavirusul SARS-CoV-2 și alți viruși care produc infecții respiratorii sezoniere.)

Dacă rezultatul testului e pozitiv, nu mai e nevoie de altă confirmare. E clar că persoana e infectată cu SARS-CoV-2. Urmează: medic, izolare.
În schimb, dacă rezultatul e negativ, dar persoana respectivă are simptome și prezintă un factor de risc (are peste 65 de ani sau suferă de o boală ce sporește riscul) se impune efectuarea unui test RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului.
Dacă persoana în cauză nu prezintă un factor de risc, medicul decide pe baza evaluării clinice dacă e cazul să se facă un test RT-PCR

La noi, se pare că unii își cumpără astfel de teste pentru a se dumiri singur dacă  e infectat sau nu.
În alte părți, cum ar fi în Franța se recomandă ca aceste teste să se practice de persoane care au măcar minime cunoștințe medicale. În Franța de pildă se fac astfel de teste în cabinetele medicilor generaliști, la aeroporturi, în farmacii . Farmacistul diplomat poate avea inițiativa testării individuale a cuiva.
În cazul acțiunilor de repistare la scară largă, cei care aplică testul  pot fi studenți ce au terminat un an de facultate de farmacie sau preparatori din farmacie, sub controlul farmacistului.
Astfel de prelevări pot fi practicate și de către o moașă, un maseur, un kinesiterapeut sau un infirmier, ori de un tehnician e laborator medical, un auxiliar de puericultură, un ambulanțier sau un student la medicină, sub responsabilitatea unui medic, sau a unui farmacist ). În anumite situații și pompierii care au fost școlarizați pentru ajutorarea victimelor pot preleva probe sub responsabilitatea unui medic sau farmacist. 


În Franța, pe platforma informatică a Ministerului solidarității și sănătății poate fi consultată lista cu cele 78 de teste antigenice rapide autorizate în Franța. Și sunt rambursate 100% de Securitatea Socială  (din Franța). 
La noi-nu.
Dintre care cităm: Biosynex Covid-19 Ag BSS®, COVID-19 Antigen Rapid Test®, COVID-VIRO®, EBS SARS-CoV-2 Ag Rapid Test®....Ele costă 34 de euro (la ei) , dar medicul, farmacistul sau infirmierul care se aprovizionează cu teste de la farmacie nu au nimic  de plată, farmacia urmând să factureze  direct la  Casa de Asigurări de Sănătate , cu specificarea coordonatelor profesionistului care a primit dotarea, fiecare profesionist din sănătate putând primi astfel până la o cutie cu 15 teste/zi sau două cutii, dacă acestea conțin mai puțin de 15 teste fiecare. 

Pentru un rezultat mai precis se apelează la testul RT-PCR
În cazul persoanelor care au simptome ce duc cu gândul la Covid-19, testul antigen rapid ar trebui să fie făcut în intervalu de maxim 4 zile de la apariția simptomelor- când încărcătura virală e maximă. 
2. Testul RT-PCR 
Este  un test   mai fiabil, căutând materialul genetic (sau genomul) virusului SARS-CoV-2. Deci coronavirusul ar putea fi depistat chiar dacă încă nu a provocat o infectare manifestă. 

Dezavantajul e că tehnica de prelevare din părțile profunde ale nasului cere cunoștințe medicale. Iar analizarea probei se face în laborator, într-un timp mai îndelungat.
Persoana testată trebuie să-și dea consimțământul pentru testare.
3. Test serologic 
Detectează prezența anticorpilor la virus, adică  poate arăta dacă persoana a fost deja în contact cu virusul (sau a produs anticorpi în urma vaccinării).
Dezavantaj: necesită să se ia sânge și apoi analiza de laborator .

Ce zice Comisia Europeană despre testele rapide
Pe 18 decembrie 2020 Comisia europeană a adoptat o propunere de recomandare privind un cadru comun pentru utilizarea, validarea și recunoașterea reciprocă a testelor antigenice rapide.
A fost semnat și un contract-cadru cu Abbott și Roche pentru achiziționarea a peste 20 de milioane de teste antigenice rapide în valoare de până la 100 de milioane de euro, finanțat din instrumentul pentru sprijin de urgență. (ESI). La începutul anului 2021 aceste teste urmau să fie puse la dispoziția statelor membre . 

Ale noastre unde sunt?

În privința validării și recunoașterii reciproce a testelor antigenice rapide, statelor membre li s-a recomandat să întocmească , să mențină la zi și să comunice Comisiei o listă cu telte antigenice rapide ce au fost găsite ca fiind conforme cu cerințele de sensibilitate și de specificitate , au fost validate de cel puțin un stat membru și poartă marcajul CE, urmând a se realiza o platformă digitală comună de validare a testelor.


În Austria- testare rapidă gratuită în farmacie

Niciun comentariu: