marți, 31 decembrie 2013
luni, 30 decembrie 2013
Auditorium de vis
În aşteptarea momentului în care vom beneficia şi noi, românii, de un Auditorium modern, aşa cum au toate oraşele importante din Europa sau din lume (nu doar capitalele), să ne delectăm puţin cu Sala de concerte Walt Disney din Los Angeles.
Etichete:
arhitectura,
arta,
Auditorium,
auditorium de vis,
Concert Hall,
Los Angeles,
muzica,
samsung,
Walt Disney
TVA creşte în Franţa de la 19,6% la 20%
De la 1 ianuarie 2014, în Franţa TVA va fi 20%
O echipă a postului de televiziune France 2 a urmărit o gospodină la cumpărăturile curente, calculând de fiecare dată diferenţa de preţ ce survine după majorarea TVA cu 0,4%. În ziua respectivă, pentru persoana aceea, diferenţa era cam de un euro. Diferenţa aceasta nu cuprinde, însă, efectul majorării asupra preţurilor mărfurilor ca urmare a majorării costurilor materiilor prime, transporturilor etc.duminică, 29 decembrie 2013
Scortisoara poate fi toxica
UE interzice prăjiturile cu scorţişoară
Aflăm din presă că Uniunea Europeană ar putea interzice prăjiturile făcute cu (multă) scorţişoară - fiind citate rulourile tradiţionale daneze, dar ne putem gândi şi la plăcinta cu mere, la vinul fiert etc.
Cum asta?
Etichete:
Ceylon,
china,
cumarina,
EFSA,
interzicere,
prajituri,
rulouri daneze,
scortisoara,
scortisoara poate fi toxica,
toxic,
UE
Şalău cu bere la cuptor
Reţetă simplă de peşte alb cu bere şi smântână
O alternativă la bucatele grele din carne de porcIngrediente:
- 4 porţii de şalău de câte 200g
- 4 cepe
- 120 ml bere blondă amară
- o roşie tăiată cubuleţe
- 60 g unt
- 200 ml smântână
- sare, piper, verdeaţă
- paprika, mac (după gust)
Preparare:
1. Se şterg bucăţile de şalău, se sărează şi se piperează pe ambele feţe
1. Se şterg bucăţile de şalău, se sărează şi se piperează pe ambele feţe
2. Se toacă fin ceapa .
3. Se topesc 30g unt într-o tigaie, se pun bucăţile de şalău şi se rumenesc , câte 3 minute pe fiecare parte, apoi se scoate peştele şi se pune deoparte.
3. Se topesc 30g unt într-o tigaie, se pun bucăţile de şalău şi se rumenesc , câte 3 minute pe fiecare parte, apoi se scoate peştele şi se pune deoparte.
4. În tigaie, se adaugă restul de unt şi ceapa tocată, care se căleşte la foc mic , amestecând mereu, apoi se adaugă paprika şi macul. Se amestecă bine, apoi se adaugă berea şi se lasă a foc mic, acoperit timp de 10 minute. Se adaugă pe urmă smântâna şi se amestecă iar.
5. Se pune peştele la cuptor (termostat 6 - 180°C) pentru 8 -10 minute, împreună cu sosul de bere cu ceapă şi smântână, acoperit cu folie de aluminiu.
7. Se serveşte cu garnitură din cubuleţe de roşie şi verdeaţă.
sâmbătă, 28 decembrie 2013
Bilete de avion reduse cu 90%
Internauţi norocoşi au profitat de o reducere cu 90% a preţurilor biletelor de avion pe un site de rezervări.
Numai că a fost... o greşeală a programului informatic.
Din eroare, au fost vândute bilete la compania aeriană americană Delta Air Lines la preţuri extrem de mici. De exemplu, zboruri cu 25 de dolari între New York şi Los Angeles, sau zbor dus-întors Baltimore-Honolulu pentru mai puţin de 100 de dolari.Greşeala a fost corectată, dar compania aeriană a anunţat că biletele deja cumpărate la preţ redus rămân valabile, chiar dacă totul s-a datorat unei erori.
Etichete:
avion,
bilete avion,
bilete de avion reduse,
pret redus
Fântâna tinereţii
Cercetătorii au găsit gena tinereţii
Etichete:
fantana tineretii,
gena tineretii,
Lin28a,
viata sanatoasa,
vindecare
vineri, 27 decembrie 2013
Vânzătorii oferă informaţii corecte clienţilor..
Dar nu la noi!
Sigur, sunt şi vânzători corecţi, care îi informează pe clienţi aşa cum trebuie, ba mai dau chiar şi sfaturi competente, dacă este cazul.Numai că, din ce în ce mai mult, întâlnim nu numai informaţii eronate date prin viu grai, dar chiar şi etichete mincinoase, puse de către vânzătorii lipsiţi de scrupule.
De foarte multe ori, în magazine care vând confecţii, vânzătorii se arată intrigaţi dacă încerci să găseşti eticheta fabricantului pe care să fie trecută compoziţia fibroasă a materialului. Vânzătorul sare să "te ajute" şi spune repede din ce e făcut materialul. De exemplu, din lână. Dacă insişti şi găseşti eticheta, de multe ori pe ea scrie : poliester. Sau poliester 80%, bumbac 20% etc.
Vânzătorul nu se tulbură că a fost prins cu minciuna - e obişnuit. "Dar ce, dumneavoastră vă luaţi după etichete? Pipăiţi aici, se vede că e din lână". (Las' că şi unele etichete sunt evident mincinoase, dar totuşi, dacă pui cap la cap ceea ce scrie pe etichetă cu ceea ce îţi spun simţul pipăitului şi experienţa la cumpărături, mai poţi să te lămureşti. Mai ales dacă vezi contradicţii flagrante, cum ar fi o etichetă pe care scrie "real leather" pe o confecţie din material textil... ).
Cât despre mărfurile de la tarabele de pe trotuar...ce să mai spunem. Vedem o etichetă mare, scrisă pe o bucată de carton: " pantaloni din lână". Te uiţi cu neîncredere la pantalonii din tricot flauşat pe dos ce nu aduce defel a lână. Pe etichetă nu scrie decât ceva pe chinezeşte - dar fără vreo referire la material. În interior- nici o etichetă. "Unde scrie că sunt din lână?" - întrebi. "Nu scrie". " Atunci de unde ştim că sunt din lână?" "Păi vă spun eu!" exclamă plină de siguranţă vânzătoarea. "Dar de unde ştiţi?" "Pâi ştiu, că îi am pe mine!"....Mi-a plăcut.
Ceva mai încolo, multe eşarfe în dreptul cărora scrie mare: "Kaşmir".
Unele au doar o etichetă lipită, pe care scrie un singur cuvânt: Pashmina. Eticheta este în mod evident lipită pe un material ce nu are nici o legătură cu lâna fină a caprelor din Himalaia. Pe altele, etalate pe aceea şi tarabă şi făcute din acelaşi material scrie : Pashmina 100% polyester. Dacă îl întrebi pe vânzător de ce a scris "kaşmir" pe etichetă, dacă şalurile sunt din poliester, el răspunde senin: "păi asta e caşmirul, un amestec cu poliester!"
Într-un magazin cu produse tradiţionale, bio şi cu preţuri pe măsură, admir borcănelele cu felurite produse frumos prezentate. Vânzătoarea mi se alătură imediat, dornică să mă ajute.
În dreptul unui borcănel scrie: "vişine crude, fără conservanţi". Întreb: "dar cum se păstrează vişinele astea aşa...fără să fie fierte şi fără conservant?" Răspunsul a venit promt: "Ei, le-au pus nişte salicilat, că altfel cum să ţină?". "Bine, bine, dar atunci de ce scrieţi că nu au conservant?" - O ridicare indignată din umeri ţine loc de răspuns. De ce insist atâta?
Pe numeroase articole de lenjerie feminină scrie pe etichete, în dreptul rubricii "compoziţie fibroasă" : satin. Desigur, satinul nu indică o anumită compoziţie fibroasă, ci doar un tip de ţesătură, care poate fi făcută din multe feluri de fibre. Totuşi, fabricantul evită să scrie adevărul, adică "poliester". Poate nu toată lumea se prinde.
Pe altele, nu mai scrie nimic. Vânzătoarea spune plină de siguranţă: " E din mătase". "Cum, mătase naturală? " întrebi cu un zâmbet. "Ei, nu chiar mătase naturală, că de asta nu mai este acuma, vă daţi seama...mătasea naturală era pe timpuri...". "Pare să fie un material sintetic" - spui, după pipăit. "Da,... sintetic,... dar nu e sinteticul ăla pe care îl ştiţi dumneavoastră, e alt material, e foarte bun, n-a venit nici un client să se plângă". De altfel, de multe ori primeşti explicaţia asta: "Este dintr-un material bun" (sic!).
Şi tot aşa mai departe...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 26.03.2014
Alte exemple de toată frumuseţea
La un magazin de dulciuri de pe bulevardul Magheru, un loc important e ocupat de batoane de ciocolată cu ambalaj modest, dar pe care scrie mare: ciocolată cu lapte 100% unt de cacao.
Evident, ciocolata nu poate fi făcută numai din unt de cacao. Dacă producătorul vrea să se laude cu cantitatea de unt de cacao folosită, putea să specifice procentul din totalul compoziţiei. Dar asta nu se întâmplă. Proprietarul arab e indignat: eticheta arată că cioclata nu e cu unt de vacă sau cu "unt de margarină", ci cu unt de cacao - nu e clar?
Etichete:
compozitie fibroasa,
conditii de trai,
etichete,
kasmir,
pashmina,
vanzator
Mediul ne modelează genele
Ceea ce moştenim poate fi îmbunătăţit
Genele fiecărui individ se exprimă diferit în funcţie de condiţiile de mediu. În acest fel, fiecare ins îşi fasonează propriul genom.Cercetătorul Gene Robinson de la universitatea din Illinois a făcut un experiment care arată în ce măsură mediul modelează răspunsul genetic al fiecărui indivin, nu numai uman, dar şi din lumea animală.
El a studiat comportamentul unor tinere albine din două subspecii diferite: albina europeană şi albina africană, ce au fost introduse în colectivităţi de albine din subspecia diferită de a lor.
Se ştie că cele două subspecii de albine au comportamente diferite, albina africană fiind mult mai agresivă decât cea europeană.
Cercetătorul a constatat cu surpriză că tinerele albine şi-au modificat comportamentul în funcţie de colectivitatea în care se găseau, deşi genele lor le-ar fi indicat altceva. În mediul albinelor africane agresive, albinele europene au devenit şi ele agresive, iar în mediul paşnic al albinelor europene, albinele africane au devenit la rândul lor mai puţin agresive.
Experimentul a demonstrat că modificările epigenetice, insuflate de mediul social, permit o plasticitate a genomului de origine, o schimbare de expresie a genelor şi deci a comportamentului.
Este vorba despre expresia genelor în ARN (molecula care transportă informaţi genetică, NDLR), apoi în proteine, care condiţioneză genotipul unui individ, deci comportamentul său într-un anumit mediu.
Cum ne putem fasona propriul genom
În ceea ce ne priveşte pe noi, omenii, studiul lui Gene Robinson arată că de anturajul poate avea ca efect activarea sau reducerea la tăcere a anumitor gene, deci am avea puterea de a ne fasona propriul genom.Astfel, mediul social, la fel ca alimentaţia, activitatea sportivă, metabolică, hormonală etc pot să ne influienţeze epigenomul , adică modul de exprimare al genelor.
Copiii stimulaţi sunt mult mai inteligenţi decât alţii, pentru că mama, vorbindu-i copilului va face să funcţioneze un anumit număr de neuroni şi va stimula un anumit număr de gene care vor da multe proteine.
Legătura dintre mediu, gene şi boli
Geneticianul Steve Cole a studiat legătura dintre mediu, gene şi boli.Izolarea socială, stresul şi sărăcia ar putea fi factori care să afecteze imunitatea unora dintre noi, atingând în primul rând genele.
Anumite gene regizează răspunsul nostru imunitar în funcţie de starea noastră psihică. Ele au fost numite " gene de răspuns la ostilitate". Ele sunt implicate mai ales în răspunsul inflamator şi antiviral. Se pare că sistemul nostru nervos central este capbil să transforme semnalele condiţiei noastre socaile în semnale hormonale şi în schimbări ale neurotransmiţătorilor (care sunt molecule de semnal produse de neuroni), aceştia la rândul lor urmând să moduleze expresia anumitor gene ale imunităţii.
Dacă nişte şoricei sunt separaţi de mama lor după naştere câte o oră , la diferite intervale, se constată că stresul le afectează răspunsul imunitar şi vor creşte mai puţin decât cei care u trăit tot timpul alături de mama lor.
S-a observat în decursul timpului că percepţia pozitivă asupra propriei persoane este fundamentală pentru echilibrul nostru mental, psihic şi fizic.
Elementul nou constă în studiile ştiinţifice asupra felului în care starea de spirit influienţează asupra stării de sănătate.
RMGC urmărită pentru spălare de bani
Compania RMGC ce vrea să extragă aurul nostru de la Roşia Montană e acuzată de spălare de bani
Procurorii români au deschis o anchetă asupra companiei Roşia Montană Gold Corporation pentru spălare de bani şi evaziune fisclă- conform anunţului existent pe site- ul RISE Project.RMGC a vărsat peste un milion de lei (300 000$) societăţii Kadok Interprest SRL, firmă despre care procurorii spun că este o societate fantomă utilizată de o reţea criminală organizată din oraşul Ploieşti.
Potrivit bilanţului oficial, RMGC a avut încasări anul trecut de numai 393.000 de lei – adică de trei ori mai mici decât suma pe care a plătit-o firmei Kadok Interprest din Ploieşti. Mai mult, în 2012, corporaţia RMGC a înregistrat pierderi de 111,5 milioane de lei.
Conform ştirilor din presă, (daily business) în acest dosar a fost arestat consilierul Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, fiind citată pentru complicitate şi firma Trans Expedition Feroviar, una dintre firmele GFR (Grupul Feroviar Român), cercetările vizând în total 43 de societăţi comerciale (peste 75 de persoane fizice şi juridice) .
Firma Trans Expedition Feroviar a virat 1 674 000 lei în contul firmei fantomă Kadok Interprest din Ploieşti, considerată instrument pentru spălare de bani.
RMGC este controlată de compania canadiană Gabriel Resources Ltd, care deţine 80,69 % dintre acţiuni. Restul de 19,31% aparţine societăţii Mininvest Roşia Montană SA, a cărei înfiinţare fost aprobată de guvern în luna aprilie a.c. special pentru a gestiona cota din RMGC. Noua firmă a fost desprinsă tunci din compania naţională Minvest SA Deva. Pe 20 noiembrie 2013 Guvernul a mutat societatea proaspăt înfiinţată înapoi la Ministerul Economiei, după ce în ultima jumătate de an a fost coordonată de ministrul marilor proiecte, Dan Şova. Decizia a survenit în contextul respingerii în Parlament a proiectului de lege privind afacerea de la Roşia Montană.
Conform datelor apărute în presă, RMGC poate vinde în avans aurul şi argintul ce urmează a fi extrase pentru a-şi finanţa operaţiunile. (Nu ştiu de ce nu ar putea să facă asta statul român n.n.). În schimb, conform contractului cu RMGC, statul român nu va încasa dividende atâta timp cât acţionarul minoritar român va avea datorii faţă de Gabriel Resources ca urmare a majorărilor de capital.
Deci, dacă am înţeles bine, nici statul român şi nici RMGC nu au bani să demareze excavaţiile. Dar RMGC poate vinde aurul şi argintul nostru pentru a se finanţa, în schimb statul român nu poate face asta. (De ce? E o întrebare bună!). Cum RMGC va avea bani , din aurul nostru vândut în avans, va putea majora continuu capitalul, iar statul român nu va putea plăti partea sa, neavând dreptul să vândă propriul nostru aur. Deci nu va lua nici dividende. Tare, nu?
Ce vrea să producă RMGC?
Produse semifinite (concentrate), bare de aliaj "doré" (considerat ca produs finit, deşi el necesită rafinare pentru a fi turnat în lingouri de aur şi de argint, deci este tot un produs semifinit) , dar şi lingouri (asta dacă va găsi pepite de aur nativ, pentru că nu intenţionează să aibă o rafinărie).Cum a obţinut RMGC "drepturi" la Roşia Montană
RISE Project a publicat mai multe documente privind afacerea Roşia Montană:- Licenţa 47/1999 şi anexa prin care se stabilea perimetrul licenţei la 1200 ha.
Deşi Legea minelor nu permite mărirea perimetrului unei licenţe de exploatare, ci doar micşorarea lui, au fost întocmite acte adiţionale şi modificări prin care perimetrul licenţei de exploatare a fost mărit la 2122 ha (în 1999), apoi la 4282 ha (în 2001), pe urmă la 2388 ha (în 2004). (Deci perimetrul a fost aproape dublat în mod ilegal?)
- Conform datelor RISE Project, Licenţa de exploatare 47/1999 este pentru mina veche şi nu pentru "proiectul RMGC", care a fost făcut abia în 2001.
- Obţinerea licenţei prin ocolirea legii
Pe 7 iunie 1997, firma Gabriel, prin subsidiara Gabriel Jersey, a făcut un Contract de încorporare şi un Articol de Asociere cu Minvest, rezultând compania mixtă EuroGold Resources SA, actuala RMGC. Se încheiase o "înţelegere prealabilă" în care Minvest se obliga să obţină licenţele de exploatare pentru Roşia Montană şi de explorare pentru Bucium şi să le transfere în termen de 7 zile lui EuroGold. (este ore legal aşa ceva?). În acest fel licenţa a fost obţinută fără licitaţie publică.
Iniţial Gabriel Jersey avea 65% din acţiuni, iar Minvest vea 33,8%. Dar RMGC a făcut în 1999 o majorare de capital, noile acţiuni fiind atribuite lui Gabriel Jersey, care deţine de atunci 80%, Minvest rămânând cu numai 19,31% (restul aparţinând unor acţionari minoritari despre care nu se vorbeşte).
În anul 2000 Licenţa de exploatare 47/1999 e transferată de ANRM către RMGC.
- Numai că o licenţă "mixtă" de explotare, dar şi de exploarare este ilegală, Legea Minelor 61 /1998 stipulând la art. 9 şi 10 că exploararea şi exploatarea se realizează pe baza unor licenţe exclusive, acelaşi lucru fiind stipulat şi în Legea minelor 85/2003.
De asemenea, Minvest avea dreptul să primească licenţă de exploatare fără concurs public de oferte pentru că lucrase deja la Roşia Montană înainte de apariţia legii, în timp de RMGC ar fi trebuit să câştige un concurs public de oferte, ceea ce nu s-a întâmplat.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În acelaşi timp, nu se vorbeşte mai deloc despre mina de la Certej, unde Eldorado Gold Corporation a obţinut licenţă de exploatare (tot prin cianurare) pe 2670 ha în apropiere de Geoagiu Băi.O fi fost vreo licitaţie publică?
Printr-o coincidenţă, şi acolo statul român ar avea doar 20%.
Dacă ne gândim că terenurile imense implicate în excavaţii prin dinamitare vor fi pierdute pe vecie pentru alte întrebuinţări, cam cât pierd românii doar de aici?
Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana cu 4500 €/ha.
Cele două exploatări aurifere privează statul român de 2388 ha+2670 ha=5058 ha.
la preţul estimativ de mai sus, ar fi 5058 x 4500 =22 761 000 euro pierduţi de statul român. Pierderea este de fapt mult mai mare, pentru că terenul respectiv cuprinde localităţi, biserici, morminte, site-uri arheologice şi monumente istorice care nu pot fi înlocuite.
Se pierd porţiuni din ţară.
Nu doar la aceste două exploatări aurifere, ci şi la celelalte care au fost date pe gratis de autorităţile statului.
Grupul canadian Carpathian Gold prin Samax România intenţionează să deschidă trei exploatări de aur şi de cupru în judeţul Hunedoara, unde se spune că se vor face investiţii de până la 1,2 miliarde de dolari în următorii 20 de ani (o medie de 60 de milioane de dolari pe an). Carpathian Gold (CPN) deţine drepturile de explorare a zăcămintelor de aur şi de cupru de la Rovina, din judeţul Hunedoara, cu resurse estimate la 7,2 milioane de uncii de aur.(223,2 tone!).
Cum se face că noi, românii nu mai avem drepturi asupra bogăţiilor din subsolul pământului nostru?
Etichete:
aur,
dosar penal,
Gabriel Resources,
RISE Project,
RMGC,
Rosia Montana,
Rovina,
spalare de bani
joi, 26 decembrie 2013
Nimeni nu răspunde pentru exploziile din apartamente
Cine răspunde de instalaţia de gaze
Vedem mereu la posturile de televiziune, situaţii tragice legate de instalaţiile de gaze naturale.Chiar astăzi, o explozie devastatoare a distrus un bloc nou din Călăraşi, sodându-se cu mai multe victime , dar şi cu distrugerea principalului bun material al familiior ce locuiau acolo, locuinţele lor.
Doar intervenţia unui pompier aflat la faţa locului, care a apreciat că va urma o explozie şi că barul aflat la parter trebuie evacuat a făcut ca numărul victimelor să nu fie mult mai mare.
Compania furnizoare de gaze fusese sesizată că se simte "miros de gaz", dar reprezentanţii companiei, care au venit de două ori în urma sesizărilor, s-au limitat la verificarea spaţiilor comune şi a branşamentului . În comunicatul dat publicităţii după nenorocire, compania afirmă că deflagraţia a pornit de la unul dintre apartamente, iar responsabilitatea instalaţiilor din interiorul apartamentelor revine locatarilor, aşa că...."ne exprimăm compasiunea" şi cu asta - basta.
Există acum o anchetă penală.
Vorba este că reprezentanţii companiei de gaze spun- şi probabil că aşa este- că legislaţia actuală a lăsat locatarilor responsabilitatea pentru instalaţia interioară de gaze.
Dacă un locatar dintr-un apartament simte miros de gaze şi telefoneză la compania de distribuţie a gazelor, este sfătuit să apeleze la un "instalator autorizat particular".
Dar, să ne punem puţin în situaţia unui locatar care primeşte un astfel de răspuns. Ce poate el să facă, pentru a interveni în regim de urgenţă? Caută în grabă un instalator. Dar instalaţiile de gaze naturale constituie un domeniu specializat aparte, instalatorii de gaze trebuie să deţină autorizaţii speciale care să le ateste competenţa....
Dacă însă locatarul nu are la cine să apeleze, în grabă, e fericit să găsească "un instalator", fără să îndrăznească să-i ceară acestuia autorizaţia, pentru a verifica dacă totul e în regulă.
Şi iată cum ne apropiem de situaţia în care orice cetăţean care "se pricepe la instalaţii" se apucă să intervină la instalaţia interioară de gaze.
Şi dacă, Doamne fereşte, se întâmplă o nenorocire?
Poate locatarul să suporte pagubele imense care rezultă? Nu. Este de vină? În general, nu, pentru că el a făcut tot ce putea şi ce se pricepea să facă, la nivelul său. Este de vină instalatorul care a intervenit defectuos? Probabil că da, dar oricum nu poate acoperi pagubele din veniturile sale modeste.
Compania de distribuţie a gazelor spune : îmi pare rău pentru voi....
Şi atunci, ce e de făcut?
Probabil că reglementările în vigoare trebuie îmbunătăţite.
În trecut, înainte de război, când se introdusese pentru prima dată gazul metan pentru utilizare casnică, a avut loc o explozie la o locuinţă aflată la demisol. Scăpările de gaze nu fuseseră percepute, dat fiind că gazul metan nu are miros. Ca urmare a acestui accident nefericit, reglementările legate de gazele folosite de populaţie au fost imediat îmbunătăţite, devenind obligatorie adăugarea de etil mercaptan, un gaz cu miros specific ce să constituie un semnal al scăpărilor de gaze din conducte.
Şi acum e nevoie probabil de o reglementare îmbunătăţită în acest domeniu.
Nu e în regulă ca o bombă potenţială să fie lăsată în responsabilitatea exclusivă a unor cetăţeni cu grade de specializare şi de competenţă diferite, care să apeleze, în caz de defecţiune, la meseriaşi particulari ce nu îşi pot asuma integral responsabilitatea pentru instalaţia respectivă pentru simplul motiv că nu sunt solvabili pentru uriaşele pagube ce pot rezulta.
Este normal ca cetăţenii să ştie că există o instituţie anume la care trebuie să se adreseze în caz de defecţiune , dar care să efectueze şi controale periodice ale instalaţiei, instituţia respectivă asumându-şi responsabilitatea pentru instalaţiile interioare controlate şi întreţinute.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 05.03.2014
Explozie şi incendiu într-un bloc din Medgidia
Într-un bloc din Medgidia, un lucrător de la o societate care umple butelii cu gaz lichefiat a vrut să transfere gaz dintr-o butelie într-alta.Încă un "meseriaş" care lucrează pe cont propriu, din păcate cu urmări pe propria sa iele, dar şi pe a celorlalţi locatari.
A avut loc o explozie urmată de incendiu, douăsprezece persoane fiind rănite, unele foarte grav. 20 de apartamente au fost avariate, inclusiv ca urmare a stingerii cu apă a incendiului.
Cine va suporta pagubele?
Etichete:
apartament,
bloc,
Călarasi,
conditii de trai,
explozie,
gaze,
Medgidia,
reglementari
miercuri, 25 decembrie 2013
Cutremur pe Valea Oltului
Cutremur de mică adâncime lângă Brezoi
Data/ORA
|
Mag
|
Adancime
( km )
|
Lat
(grade )
|
Long
( grade )
|
Regiune
|
25.12.2013, 06:41:31
|
2.5
|
0
|
45.42N
|
24.25E
|
Zona Brezoi-Grebleşti-Perişani,
judeţul Vâlcea |
Chiar în dimineţa de Crăciun, un cutremur de forte mică adâncime- sub 1 km - pe Valea Oltului.
Cum cutremurele de adâncime atât de mică ar putea avea legătură cu activităţile umane din zonă, ar fi de văzut cam ce activităţi din zonă presupun forări la 1km adâncime sau mai puţin....
marți, 24 decembrie 2013
sâmbătă, 21 decembrie 2013
Discuţie purtată de un parlamentar al României
COMAN GHEORGHE: Ce să treacă, unde să treacă
frate că n-au bani, unde să …ce dracu vorbim aiurea? Băi Cipriane, şi-ţi mai
spun şi altceva şi cu asta am...să-ţi spun...ăăă....ca la orice partid se cere
nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani
ăştia...neinteligibil...şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine
Grapini, tre să-i fac masă cu aia...eu de unde să plătesc?
Etichete:
flagrant,
inregistrare,
mita,
Parlament,
parlamentar,
Romania
vineri, 20 decembrie 2013
Google obligat să plătească 900 000 euro amendă Spaniei
Organismul spaniol de supraveghere a Internetului a ordonat joi gigantului american Google să plătească o amendă de 900 000 euro (1,23 milioane dolari) pentru "grave violări" ale vieţii private.
Etichete:
amenda,
camera spion,
date personale,
folosire ilegala,
Google,
posta electronica,
protectie
Unghii frumoase
Se poartă unghiile frumoase în mod natural.
Nu avemm nevoie de cine ştie ce lac de unghii sau de unghii false!
Etichete:
ingrijire,
manicura,
sanatate,
unghii,
unghii frumoase,
viata sanatoasa
Casa supraetajata in doua zile
O casă din Franţa şi-a dublat suprafaţa în două zile
Etichete:
arhitectura,
casa,
eficienta energetica,
supraetajare,
suprainaltare
joi, 19 decembrie 2013
Cip uri implantate oamenilor
În prezent se folosesc pentru identificarea animalelor, dar există tentative de a se folosi acelaşi procedeu şi pentru oameni.
Etichete:
110,
cip,
Elpidie,
Google,
implant,
microcip,
Motorola,
nanotehnologie,
tatuaj electronic
marți, 17 decembrie 2013
OMG substanţe si pesticide periculoase pentru sănătate
Un studiu pare să dovedească nocivitatea organismelor modificate genetic pentru sănătate
Etichete:
conditii de trai,
creier,
insecticid,
Monsanto,
OMG,
pesticid,
porumb,
Roundop,
sanatate,
tumori,
UE,
viata sanatoasa
doisprezece persoane
Greşeli gramaticale din ce în ce mai frecvente
Un fenomen foarte rar în trecut, devine îngrijorător pe zi ce trece:Reguli gramaticale elementare sunt ignorate nu doar de către persoane obscure neşcolarizate, dar şi de către persoane importante din spaţiul public, ce ar putea fi luate ca exemplu de exprimare de către elevii care deschid mai rar manualele şcolare.
Etichete:
doisprezece persoane,
gramatică,
limba romana,
numeral,
ora doisprezece
vineri, 13 decembrie 2013
Un nou tip de frauda - vizati, abonatii companiilor de telefonie mobila
Avertizare de la Ministerul de Interne
Etichete:
avertizare,
canular,
hoax,
mail dubios,
ministerul de interne,
un nou tip de frauda
miercuri, 11 decembrie 2013
Faust la Opera din Bucureşti
FAUST
Opera Faust revine în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti
Etichete:
arta,
Faust,
muzica,
opera,
opera nationala
Dacă vreţi să o vedeţi pe Carla Bruni goală, daţi click aici
Nu, nu daţi click pe orice, dacă vă invită un necunoscut!
New York Times (în engleză), reluat de Francetv info relatează că acestă metodă a fost folosită de hackeri din China pentru a pirata calculatoarelor miniştrilor de Externe participanţi la Summit-ul G20 ce a avut loc la Paris în 2011.Miniştrii din Republica Cehă, Portugalia, Bulgaria, Ungaria şi Letonia au urmat îndemnul din mail-ul primit şi au dat click.
Etichete:
Carla Bruni goala,
G20,
hacker,
mail dubios,
Paris,
phishing,
summit
luni, 9 decembrie 2013
sâmbătă, 7 decembrie 2013
Johan Kobborg pune in scena La Sylphide la Opera Bucuresti
Premieră la Opera Naţională Bucureşti
Alina Cojocaru în La Sylphide |
„Este datoria noastră, a celor care suntem pe scenă, să avem grijă ca baletul să nu arate ca la muzeu, ci să fie mereu proaspăt pentru spectatori, ca în prima seară.Cred că aceia care spun că baletul este o formă de artă pe moarte o spun pentru că au văzut un spectacol prost pus în scenă sau atenţia le-a fost atrasă greşit de către creatori pe un anumit aspect al lucrării”.
Johan Kobborg
Etichete:
Alina Cojocaru,
arta,
balet,
balet national,
director,
Johan Kobborg,
la sylphide,
muzica,
opera nationala,
premiera,
silfida
vineri, 6 decembrie 2013
Tricolor pe palatul Victoria
Ce suprafaţă are tricolorul de pe palatul Victoria
Etichete:
decor,
drapel,
palat Victoria,
steag,
steag urias,
tricolor
Cea mai veche meserie din lume
Prostituţia să fie oare cea mai veche meserie din lume?
Etichete:
cea mai veche meserie,
istorie,
prostitutie
joi, 5 decembrie 2013
Moldovenii vorbesc romaneste in mod oficial
Vecina mea, o doamnă foarte în vârstă, îmi spune cu un oftat:
În sfârşit, basarabenii au avut voie să spună că vorbesc româneşte!
În sfârşit, basarabenii au avut voie să spună că vorbesc româneşte!
Independenţă energetică fără resurse de hidrocarburi?
Resursele noastre de petrol şi de gaze, inclusiv gaze de şist au fost deja date
Ce spun legile româneşti în domeniu despre gazele de şist
Etichete:
ANRM,
companii petroliere,
exploatare,
gaze de sist,
hidrocarburi,
independenta energetica,
lege,
licenta,
licitatie,
Romania
marți, 3 decembrie 2013
duminică, 1 decembrie 2013
Strategia de dezvoltare pe 10 ani a Franţei
În urmă cu câţiva ani, întrebat fiind de ziarişti care este strategia de dezvoltare a României, primul ministru de atunci, domnul Tăriceanu a răspuns (citez din memorie) : "Nu avem nevoie de aşa ceva, se va ocupa Uniunea Europeană de asta".În celelalte ţări ale Uniunii Europene, însă, se fac strategii şi planuri de dezvoltare.
În Franţa se defineşte planul de dezvoltare pe 10 ani.
Etichete:
dezvoltare sustenabila,
Franta,
plan de dezvoltare,
plan pe 10 ani,
proiect,
UE
sâmbătă, 30 noiembrie 2013
Deputatii francezi penalizeaza clientela prostituatelor
Prostituţia: deputaţii au votat penalizarea cumpărării de acte sexuale (în Franţa)
Etichete:
clienti,
cod penal,
Franta,
Germania,
legalizare,
minore,
prostitutie,
Spania
joi, 28 noiembrie 2013
condimente naturale
Citiţi cu atenţie etichetele produselor ambalate
Nu citiţi numai inscripţiile cu litere mari ci, mai ales , inscripţiile cu litere mici de pe ambalaj!(Puneţi-vă ochelarii dacă e nevoie )
Etichete:
aditivi,
condimente naturale,
conditii de trai,
E223,
E301,
E415,
E621,
etichete,
glutamat,
viata sanatoasa
vineri, 22 noiembrie 2013
Tratarea pietrelor preţioase
Ameliorarea pietrelor preţioase
Există diferite tehnici de modificare destinate să îmbunătăţească aspectul pietrelor preţioase.
Etichete:
diamant,
incălzire,
iradiere,
laser,
pietre pretioase,
presiune,
pret,
safir,
smarald,
test,
tratare pietre,
valoare diamant
joi, 21 noiembrie 2013
Noua sondă pentru gaze sau petrol de şist lângă Adjud
Sonda "700 Burcioaia " a OMV Petrom are proiect de acord de mediu
marți, 19 noiembrie 2013
Cineva vrea să cumpere România la solduri
O ţară din Orientul Mijlociu, interesată să cumpere 2 milioane de hectare de teren agricol în România
2 000 000 ha = 20 000,00 km2
luni, 18 noiembrie 2013
CEEA CE INIMA ÎŞI DOREŞTE MINTEA O ARATĂ
La început a fost cuvântul
O spuneau iluminaţii, cei care practicau meditaţia şi înţelepţii, acum o spune şi ştiinţa:
Gândurile noastre sunt cele care au creat în mare parte şi crează în mod continuu lumea noastră.
Etichete:
creier,
cuvant,
gand,
inima,
Mario Alonso Puig,
psihoneuroimunologia,
viata sanatoasa
Dezinformare gaze de sist
Săteni păcăliţi să semneze pentru gaze de şist
Etichete:
Armasoaia,
Bacesti,
Băbusca,
dezinformare,
fracturare hidraulica,
gaze de sist,
Iezer,
Paltinis,
Pungesti,
sateni pacaliti,
tabele
duminică, 17 noiembrie 2013
Bogăţiile subsolului sunt ale comunelor
Bogăţiile subsolului sunt ale comunelor, dacă nu au fost declarate de interes public naţional
conform cu:
LEGEA 213/1998 privind
bunurile proprietate publică. Actualizată 2013
ANEXA:
LISTA cuprinzand unele bunuri care alcatuiesc domeniul public al statului şi al unităţilor administrativ-teritorialeIII.Domeniul public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor este alcatuit din urmatoarele bunuri:
1.drumurile comunale, vicinale şi străzile;2.pieţele publice, comerciale, târgurile, oboarele şi parcurile publice, precum şi zonele de agrement;
3.lacurile si plajele care nu sunt declarate de interes public naţional sau judeţean;
4.reţelele de alimentare cu apţ, canalizare, termoficare, statiile de tratare şi epurare a apelor uzate, cu instalaţiile, construcţiile şi terenurile aferente;
5.terenurile şi cladirile în care îşi desfăşoară activitatea consiliul local şi primăria, precum şi instituţiile publice de interes local, cum sunt: teatrele, bibliotecile, muzeele, spitalele, policlinicile şi altele asemenea;
6.locuinţele sociale;
7.statuile şi monumentele, dacă nu au fost declarate de interes public naţional;
8.bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, dacă nu au fost declarate de interes public naţional;
9.terenurile cu destinaţie forestieră, dacă nu fac parte din domeniul privat al statului şi dacă nu sunt proprietatea persoanelor fizice ori a persoanelor juridice de drept privat;
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mai multe instanţe de judecată au hotărât că edilii locali care interzic pe teritoriul comunei lor explorarea (şi exploatarea) gazelor neconvenţionale nu şi-au depăşit atribuţiile.
Comunele Şuletea, Pogana şi Alexandru Vlahuţă au câştigat procesele cu Prefectura Vaslui pe această temă. Prefectura a făcut recurs la Curtea de Apel Iaşi..
Update 9.01.2014
Referendum la Puieşti privind gazele de şist
Consilierii locali din comuna vasluiană Puieşti au hotărât marţi, în unanimitate, ca pe data de 9 februarie 2014 sa fie organizat un referendum pentru consultarea populaţiei privind explorarea gazelor de şist de către compania americană Chevron.La sedinţă au fost prezenţi 10 din cei 13 consilieri locali.
"Normal este ca populatia sa fie consultată într-o astfel de problemă, de importanţă majoră pentru comunitate. Vom vedea ce vor decide cetăţenii", a declarat primarul comunei Puieşti, Costel Moraru.
Chevron a obţinut în judeţul Vaslui acorduri de mediu pentru începerea
explorării în trei perimetre: Popeni 1A, în comuna Găgeşti, Siliştea 1A, în
comuna Pungeşti, şi Păltiniş 1A, în comuna Băceşti, şi a depus documentaţia
pentru obţinerea acestui acord pe cel de-al patrulea perimetru, în comuna
Puieşti.
La Pungeşti 14 localnici au fost 11 zile în grevă a foamei în semn de protest, până când tabăra în care protestau a fost desfiinţată cu forţa de jandarmi, fiind reclamaţi de asociaţia care administrează păşunea pe care era tabăra. Desigur, păşunatul ar trebui să fie intens în ianuarie- mă gândesc.
Cei din Pungeşti şi-au adus aminte de victimele răscoalei din 1907, pe care au vrut să le comemoreze, dar şi în acest caz au fost împrăştiaţi de jandarmi. Se pare că nu au voie să circule în grupuri mai mari de trei persoane.
Cei din Pungeşti şi-au adus aminte de victimele răscoalei din 1907, pe care au vrut să le comemoreze, dar şi în acest caz au fost împrăştiaţi de jandarmi. Se pare că nu au voie să circule în grupuri mai mari de trei persoane.
Metoda cea mai sadică aplicată împotriva sătenilor din Pungeşti este deplasarea în sat a 200 de jandarmi, a căror cazare să fie plătită de săteni cu 6000 de euro/zi!
Asta, în condiţiile unei localităţi sărace, pentru ai cărei locuitori 900 de euro (cât ar fi pentru un jandarm, pe lună) este o sumă absolut exorbitantă.
Asta îmi aduce aminte că în China, în cazul celor condamnaţi la moarte familia condamnatului trebuia să plătească glonţul cu care era ucis acesta (Nu cred că măsura mai este valabilă acum, în China. Asta era pe timpul lui Mao).
Aflăm din presă că 15 comune din judeţul Vaslui au sau au avut procese cu Prefectura în încercarea de a interzice amplasarea sondelor cu fracturare hidraulică pe pământurile lor, dar multe au pierdut procesul şi nu au mai făcut recurs.
Compania Chevron intenţionează să amplaseze peste 2400 de sonde în judeţul Vaslui şi 2200 în judeţul Iaşi, cu începere din comunele Mironeasa şi Ipatele (sat Ipatele şi sat Cuza Vodă) - câte o sondă la fiecare 4 hectare. Asta, pentru a efectua fracturarea hidraulică pe toată suprafaţa concesionată, dat fiind că sondele se întind pe orizontală, în subsol, cam tot atât cât se sapă şi pe verticală, adică pe raze de circa 3 km, în toate direcţiile şi la diferite adâncimi.
Fracturarea hidraulică a poluat apa din SUA
În acelaşi timp, în SUA se primesc un număr enorm de plângeri privind contaminarea surselor de apă cu petrol sau gaz, în cel puţin patru state (conform relatărilor din Asociated Press).
În Pennsylvania - 398 de reclamaţii în anul 2013 şi 499 de plângeri în 2012.
Una dintre familiile care a depus plângere a obţinut o înţelegere cu firma de exploatare primind 1,6 milioane dolari despăgubire (iar pe urmă s-a mutat în altă parte, probabil, cu banii obţinuţi).
Extragerea hidrocarburilor din depozitele de şist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apă sare şi peste 500 de substanţe chimice, dintre care multe sunt cancerigene, în pământ, pentru a sparge roca şi a elibera gazul. O parte din acea apă urcă apoi din nou la suprafaţă odată cu gazul, iar compania o reintroduce în sol prin intermediul altor sonde, forate special. În tot acest proces lichidul contaminat poate polua apa freatică. În acelaşi timp, uriaşa cantitate de apă poluată este scoasă din circuitul normal al apei în natură, regiunea devenind din ce în ce mai secetoasă. Apa cu agenţi lubrefianţi introdusă la mari adâncimi în sol produce şi cutremure, prin facilitarea alunecării straturilor de roci.
Nu doar Chevron explorează/exploatează gaze de şist, la noi
Nu departe, în Vrancea, marii exploatatori: Rompetrol (MunaiGaz, Kazahstan) şi Petrom SA (OMV, Austria) activează deja. Rompetrol la la Fitioneşti, Verdea, Vizantea Livezi, Tulnici Nistoreşti şi Buda, în perimetrele Gresu, Nereju şi Focşani (200 km2 preluaţi de la firma americană Forest Oil ) dar şi în "blocurile petroliere" Satu Mare şi Zegujani, din nord-vestul şi din sud-vestul ţării.
Petrom SA a căpătat perimetrul de explorare/exploatare Adjud (unde e în funcţiune sonda Torceşti, care le aduce austriecilor 130000 m3/zi de gaze şi 11 t gaz condensat/zi) şi perimetrul Burcioaia, exploatată prin schela Moineşti. Mai e şi SNGN Romgaz SA, pe acolo, pe undeva.
Asta, după ce s-a constatat că la "Focul Viu", în Vrancea, sunt emanaţii de gaze naturale. Dar şi foarte multe cutremure, care s-au îndesit în ultima vreme.
Etichete:
anexa,
bogatiile subsolului,
comune,
domeniul public,
gaze de sist,
Ipate,
legea 213,
Mironeasa,
Puieşti,
Pungeşti,
referendum
Aburirea cu gaz de şist
Fracturarea devine masaj
Etichete:
aburire,
fracturare,
fracturare hidraulica,
gaz de şist,
masaj,
pulverizare,
stimulare,
viata sanatoasa
sâmbătă, 16 noiembrie 2013
Azbestul
Azbestul - Riscuri pentru sănătate
Azbestul
prezintă riscuri pentru sănătate numai atunci când sunt prezente fibre în aerul pe care îl respirăm . Nu există nici
un risc semnificativ dacă fibrele sunt închise sau încapsulate într -un produs
cu un înveliș exterior sau pardoseală .
Etichete:
azbest,
echipament de protectie,
mediu,
risc,
sanatate
Arhitectura - Proiect pentru sala de expozitii OMV
Sala de expoziţii OMV
Etichete:
arhitectura,
Austria,
expozitii,
OMV,
panouri fotovoltaice,
proiect,
sala
joi, 14 noiembrie 2013
Orăşenii cei mai cinstiţi
Testarea cinstei
Reader Digest a făcut un experiment în 16 oraşe din lume : în câte cazuri se restituie un portofel "pierdut", în care se găsesc: număr de telefon mobil, fotografie de familie, cupoane diverse şi echivalentul a 50 de dolari în moneda ţării). Experimentul nu a cuprins şi Italia şi Franţa.Studiul a fost publicat în numărul din octombrie al revistei, fără comentarii.
Izvorul din parcul Bordei
Izvorul Tămăduitor din Parcul Bordei
Etichete:
Bordei,
italieni,
izvor,
parc,
tamaduitor,
viata sanatoasa
miercuri, 13 noiembrie 2013
Vor fi suspendate intrările in ţară ale gunoaielor
Ministrul Mediului a anunţat suspendarea aducerii de deşeuri în România
S-a constatat că firmele aveau mai multe deşeuri de fapt faţă de cantităţile înregistrate în documente.Importurile de deşeuri vor fi suspendate pe timp de 6 (şase) luni (!).
Vor fi suspendate activităţile agenţilor economici care nu respectă legislaţia de mediu.
Asta înseamnă că după şase luni, aducera gunoaielor la noi va fi continuată?
marți, 12 noiembrie 2013
Romania si Bulgaria nu intra in Schengen
Barroso a anunţat că România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen
duminică, 10 noiembrie 2013
Copii intoxicati cu gaz metan de la sonde
Doi copii care se plimbau cu bicicletele în apropierea platformei petroliere aflată între localităţile Adânca şi Bucşani, de la est de Târgovişte au fost intoxicaţi cu gaz metan provenind de la sonde.
Cei doi copii, de 12 şi de 14 ani au fost transportaţi cu ambulanţa şi apoi cu elicopterul Smurd la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.
Poliţiştii "continuă cercetările", după relatările mass media.
Chiar- cum se fac acele exploatări de gaze, de reuşesc să intoxice grav pe cei ce trec pe acolo?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 28.02.2014
Un copil a murit intoxicat cu gaz de sonda
Marian, un copil de 9 ani a fost găsit fără viaţă lângă "o sondă din Prahova". Copilul fusese dat dispărut joi 27 februarie, iar în dimineaţa zilei de vineri 28 februarie a fost găsit fără suflare , lângă o sondă de petrol aparţinând OMV Petrom, din apropierea comunei Ariceştii Rahtivani. Se pare că micuţul a fost intoxicat cu gaze de sondă.Părinţii copilului spun că zona sondei nu este împrejmuită corespunzător.
Reporterii sosiţi la faţa locului spun că pe acolo câmpul este presărat cu numeroase sonde, care ajung la 10-15 m de şosea şi de casele oamenilor. S-a spus, de asemenea, că puţurile de extracţie nu sunt împrejmuite.
Dar, chiar dacă ar fi fost împrejmuite aceste sonde cu garduri de sârmă, oare nu ar fi trecut gazul metan prin gard? Sigur, gardul ar fi oprit copilul să se apropie prea mult de conductele neetanşe de gaze şi poate intoxicaţia ar fi fost mai puţin gravă.
Dar, este normal ca din conductele acelea să iasă gaze în mediul înconjurător? Şi dacă gazele acestea ies în mod obişnuit din acele conducte, ce efecte au ele asupra sănătăţii sătenilor care locuiesc în apropiere? De vreme ce gazul natural nu are miros, e foarte probabil ca el să nu fie perceput, însă tocmai de aceea să fie mai periculos, pentru că oamenii nu sunt avertizaţi de pericol.
Din păcate acest accident nu este singular. În noiembrie au fost grav intoxicaţi cu gaze de sondă alţi doi copii, despre care ştim doar că au fost duşi în stare gravă la spitalul din Bucureşti.
Presa nu s-a mai interesat în continuare de rezultatele anchetei poliţieneşti, despre care s-a anunţat că ar fi demarat, în cazul celor doi copii.
Pe hărţile pe care Google ni le pune graţios la dispoziţie, putem vedea cum arată câmpul de sonde de lîngă satul Ariceştii Rahtivani.
Etichete:
9 ani,
Adanca,
Aricestii Rahtivani,
Bucsani,
copii,
copil,
copil mort,
gaz,
gaz metan,
gaze de sist,
intoxicati,
sonde
Cutremure induse de gaze de sist în SUA
Cutremure produse de om în SUA
Etichete:
apa poluata,
cutremure induse,
cutremure provocate,
fracturare,
gaze de sist,
USGS
sâmbătă, 9 noiembrie 2013
Citrice tratate
Cu ce se tratează citricele din supermarket?
Etichete:
citrice,
lamai,
portocale,
prajituri,
reteta,
sanatate,
supermarket,
tratate,
viata sanatoasa
vineri, 8 noiembrie 2013
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Etichete:
8 noiembrie,
arhangheli,
Gavril,
icoana,
Mihail,
sfinti,
sobor
miercuri, 6 noiembrie 2013
Cladire noua in centrul vechi
H & M pe Lipscani
De mai multă vreme era în construcţie o clădire nouă pe strada Lipscani. Cum centrul vechi este pe "lista scurtă" a obiectivelor turistice recomandate străinilor, şi chiar a devenit cea mai atractivă atracţie turistică din România, după cum ne anunţă Dan Mihai Agathon, e de presupus că această zonă ar trebui să fie tratată cu o atenţie deosebită (şi) din punct de vedere arhitectonic.Cum multe dintre clădirile aflate acolo se află în stare jalnică, unele ajungând să se prăbuşească inopinat (după cum se spune), construirea unei clădiri noi acolo suscită un mare interes.
Etichete:
arhitectura,
centrul vechi,
cladire noua,
H&M,
Lipscani,
urbanism
marți, 5 noiembrie 2013
Mina Certej
Cam cum ar arăta exploatarea de la Certej
Etichete:
aur,
aviz mediu,
canada,
Certej,
cianuri,
Eldorado Gold,
exploatare,
harta,
plan,
Rosia Montana
duminică, 3 noiembrie 2013
Demisia poate fi un sfat bun
Interviu cu domnul ministru al Culturii
Am
văzut ieri la un post de televiziune un interviu cu ministrul Daniel Barbu.
La un
moment dat s-a pus o întrebare legată de demiterea din Ministerul Culturii a
patru specialişti care adresaseră o
scrisoare deschisă domnului ministru.
Ministrul
Culturii a răspunc cam aşa: Păi ei mi-au spus să-mi dau demisia, cum puteam
să-i mai păstrez în posturi de consilier? Se prespune că din calitatea pe care
o aveau ca specialişti la Ministerul Culturii, trebuiau să mă sfătuiască pe
mine. Cum să te mai sfătuiască cineva care îţi cere demisia? (redat aproximativ, din memorie
nn).
Manifestatii in Franta
Criza bretonă: violenţe la Quimper, între 15.000 şi 30.000 manifestanţi contra ecotaxei şi pentru locuri de muncă
Etichete:
Bretania,
demonstratii,
Franta,
locuri de munca,
manifestatii,
Quimper,
taxa
vineri, 1 noiembrie 2013
Ce facem în caz de cutremur
Riscul de cutremur
Suntem avertizaţi continuu că va urma un cutremur de mari proporţii, probabil provenind din zona Vrancea. Au fost înregistrate cutremure de intensitate medie în Vrancea. Unii spun că e de bine, alţii spun că e de rău.Oricum, pe site-ul de previziuni seismice WorldEarthquaqes se indică anul 2013 drept anul critic în care s-a estimat prin algoritmi că ar putea lovi un cutremur de peste 6,5R, în România (perioada estimată: 2011-2015).
Costul aurului
Preţul aurului la bursă
În aceste zile se tot vorbeşte despre profitul- eventual- pe care l-ar avea România dacă s-ar lipsi de rezervele ei de aur, dar şi de o parte din munţii săi şi din istoria sa, pentru ca investitori străini să extragă aurul şi argintul ei.Acest aur ar urma să fie extras în totalitate în următorii 18 ani, în combinaţie cu argintul din minereul în care se găseşte, urmând ca acest amestec să fie dus în străinătate pentru rafinare şi turnare în lingouri de aur, ce ar urma să fie apoi vândute .
Etichete:
aur,
cost aur,
evolutie pret,
pret aur,
pret la bursa,
Rosia Montana
joi, 31 octombrie 2013
Cutremur in Banat
Seism lângă Haţeg
Pe 31.10.2013, la ora 8,10 s-a produs un cutremur cu magnitudinea 3.2 °R, cu epicentrul la adâncimea de numai 1 km şi situat la S-SV de Haţeg, la sud de localitatea General Berthelot şi la S-SE de Tuştea, la nord de Toteşti. Se observă că în septembrie au mai fost o serie de cutremure exact în această zonă, tot la mică adâncime. Epicentrele acestor cutremure sunt aliniate în acelaşi fel ca şi cutremurele de la Schela-Negrea Izvoarele (din apropiere de Galaţi).
Etichete:
cutremur banat,
cutremur hateg,
cutremur Turnu Severin,
gaze sist
miercuri, 30 octombrie 2013
Cutremur langa Ploiesti
Cutremur de mică adâncime lângă Ploieşti
Pe 30.10.2013, la ora României 00:56:32 a avut loc un cutremur cu magnitudinea 3.2 °R , cu epicentrul la adâncimea de 13 km, la vest de Ploieşti, între Moreni şi Ploieşti, la sud de Băicoi, la 4 km nord-est de Ariceştii Rahtivani, în apropiere de STRADA SCHELEI.
(Coordonate: 44.98N 25.86E). În zona OMV Petrom.
Printr-o coincidenţă interesantă, la 4 km nord-est de Ariceştii Rahtivani vedem că s-a amplasat în anul 2012 sonda 551 Ariceşti, pentru exploatarea petrolului, adâncimea de foraj programată fiind 2360m.
Printr-o coincidenţă interesantă, la 4 km nord-est de Ariceştii Rahtivani vedem că s-a amplasat în anul 2012 sonda 551 Ariceşti, pentru exploatarea petrolului, adâncimea de foraj programată fiind 2360m.
Etichete:
30.10,
Aricestii Rahtivani,
Baicoi,
cutremur Ploiesti,
Moreni,
OMV,
petrom,
Schela
joi, 24 octombrie 2013
89 de vieţi îngropate sub nămol cu cianuri
Certej -o tragedie ce riscă să se repete
89 de oameni, bărbaţi, femei, copii, şi-au pierdut vieţile într-o singură noapte la Certej, îngropaţi sub 300 000 metri cubi de nămol cu cianură.S-a întâmplat acum 42 de ani, în zorii zilei de 30 octombrie 1971.
Muntele de steril de la exploatarea de aur Certej a alunecat, barajul de la iazul de decantare s-a rupt şi într-un sfert de oră nămălul acid a înghiţit 89 de oameni, surprinşi în somn, a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere, patru locuinţe individuale şi 24 de gospodării.
miercuri, 23 octombrie 2013
Cât costă de fapt poluarea aerului
În Franţa, poluarea aerului costă peste 800 de milioane de euro pe an, în cheltuieli de sănătate.
Comisariatul general al dezvoltării durabile din Franţa a publicat concluziile unui studiu făcut asupra cheltuielilor impuse de tratarea bolilor aparatului respirator imputabile poluării aerului.
Comisariatul general al dezvoltării durabile din Franţa a publicat concluziile unui studiu făcut asupra cheltuielilor impuse de tratarea bolilor aparatului respirator imputabile poluării aerului.
Etichete:
aer,
cancer,
cost poluare,
cost sanatate,
Dana Loomis,
IARC,
OMS,
viata sanatoasa
marți, 22 octombrie 2013
Mihai I cel mai bogat român
Peste 310 milioane de euro din retrocedări
Etichete:
cel mai bogat roman,
Duda,
Hohenzollerd,
Mihai I,
milioane euro,
Paul,
rege,
regina Maria,
retrocedari
Metoda alternativă de exploatare a gazelor de şist
Tehnici alternative la fracturarea hidraulică pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist
Biroul parlamentar de evaluare a opţiunilor ştiinţifice şi tehnologice al Senatului Franţei a dat publicităţii în noiembrie 2012 un Studiu de Fezabilitate pentru un raport privind "Tehnici alternative la fracturarea hidraulică pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist"Gaz de şist: exploatarea şi explorarea definitiv interzise în Franţa
Consiliul Constituţional din Franţa a confirmat interdicţia fracturării hidraulice
Comisariatul general al dezvoltării durabile, din cadrul Ministerului Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi Energiei din Franţa anunţă acestă ştire în mass media şi pe pagina sa de internet.Consiliul Costituţional a confirmat vineri 11 octombrie interdicţia fracturării hidraulice pentru căutarea şi exploatarea de hidrocarburi.
Etichete:
consiliu,
Curte constitutionala,
Franta,
gaze sist,
interdictie
luni, 21 octombrie 2013
Semne ce pot anunţa un cutremur
Prevestirea cutremurelor
Ştim care sunt zonele cu mare risc seismic, dar nu se poate prezice când anume se va petrece următorul cutremur, unde şi cu ce magnitudine, cu suficientă precizie pentru a organiza o evacuare, în afară de cazul în care mişcări seismice pregătitoare dau o alertă.
Etichete:
cercetator,
cutremur,
predictie,
prezicere,
seism,
semne prevestitoare
vineri, 18 octombrie 2013
Asigurarea casei
Asigurare obligatorie / asigurare facultativă
Majoritatea dintre noi suntem proprietarii locuinţelor în care locuim. Poate avem o căsuţă din chirpici, sau un apartament minuscul la bloc, dar se cheamă că suntem proprietari.Asta înseamnă, în, linii mari, că nu plătim chirie, ci impozit la stat pentru ele.
Şi mai înseamnă că rămân în sarcina noastră toate cheltuielile de întreţinere şi de reparaţii în caz de calamităţi.
Etichete:
asigurare locuinta,
asigurare obligatorie,
casa,
despagubire,
facultativa,
fransiza,
PAD,
PAID,
polita
Consultaţie gratuită cu biorezonanţă magnetică
Dispozitive pentru tratarea tuturor bolilor.
Un prieten a primit un telefon de la o persoană necunoscută, reprezentantă a unei "firme elveţiene cu sediul la Arad", "firmă cu o activitate de 15 ani în domeniu", ce i-a propus o consultaţie gratuită şi efectuarea a 16 analize la un aparat cu biorezonanţă magnetică, tot gratuit.joi, 17 octombrie 2013
Steagul lui Avram Iancu
Se va vinde la licitaţie un drapel istoric
Etichete:
drapel,
licitatie,
revolutia 1848,
steag Avram Iancu,
Tara Motilor
marți, 15 octombrie 2013
Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat
Se mai respectă Constituţia la noi?
ARTICOLUL 34: Dreptul la ocrotirea sănătăţii(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legiiVedem că din ce în ce mai mult dreptul la ocrotirea sănătăţii a devenit garantat doar în funcţie de mărimea veniturilor. Adică, este garantat doar pentru cei cu venituri mari.
De aceea se spune oare, că nu mai e bună actuala Constituţie?
luni, 14 octombrie 2013
sâmbătă, 12 octombrie 2013
Batrani romani si batrani europeni
La ce vârstă sunt consideraţi bătrâni românii şi la ce vârstă sunt bătrâni europenii din vest
Un scriitor din Franţa se întreba într-un articol la ce vârstă se poate scrie în presă despre o persoană că este bătrână.Unii francezi s-au arătat deranjaţi să vadă în presă referiri la persoane de peste 60 de ani ce erau categorisite ca vârstnice, întrebându-se cum trebuie să fie atunci considerate persoanele de peste 80 de ani.
Etichete:
batrani europeni,
batrani romani,
longevitate,
pensionari in Romania,
poluare,
sanatate
vineri, 11 octombrie 2013
Hidrocarburi căutate cu dinamită
Adâncimea epicentrului a fost de 5 km.
Vi se pare cunoscut?
Numai că acolo se pare că sursa evenimentului a fost cunoscută: Nişte firme forau găuri în pământ, din 30 în 30 de metri şi provocau explozii subterane , procedeu inclus în investigarea gazelor de şist.
Etichete:
cutremur,
dinamita,
explorare,
gaze,
gaze de sist,
hidrocarburi,
petrol,
prospectiuni,
tender
joi, 10 octombrie 2013
Exploatarea gazelor de şist produce cutremure
Practici de exploatare prin fracturare hidraulică elaborate de ACPP pentru activitatea seismică indusă (anormală)
ACPP este Asociaţia Canadiană a Producătorilor Petrolieri.Asociaţia a întocmit un cod de practici de urmat de către producătorii petrolieri membri ai ACPP în legătură cu seismicitatea provocată de extragerea gazelor de şist.
luni, 7 octombrie 2013
Pietrele dacilor vorbesc
Cel mai vechi oraş din Transilvania
Mai vechi decât piramidele egiptene, ridicat pe la anul 4.200 î.Hr.În timpul lucrărilor pentru autostrada Sibiu- Nădlac, au fost descoperite vestigiile arheologice ale acestei aşezări antice, ce se întindea pe 100 de hectare!
Etichete:
autostrada,
Ezerovo,
Orastie,
pietrele dacilor,
preistorie,
sit arheologic,
Turdas
RMGC nu prevede să extragă aur de la Roşia Montană
RMGC nu prevede să producă aur şi argint, ci un aliaj cu conţinut variabil de aur şi argint
Preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, a declarat la comisia specială privind Roşia Montană, că produsul final minier este estimat la 17% aur şi 83% argint, potrivit legislatiei şi acordului încheiat cu compania.El a adăugat că nu există aici posibilitatea de a separa aurul de argint, neexistând posibilităţile tehnologice necesare, prin urmare compania va produce lingouri din acest aliaj de aur cu argint, care vor fi trimise în altă parte pentru procesare- de către alte companii, în alte ţări, neprecizate.
Deci RMGC va vinde un aliaj către alte ţări
Etichete:
aliaj,
argint,
aur,
Gold Corporation,
proiect,
RMGC,
Rosia Montana
Risc seismic ridicat în tot sudul Europei
În Europa ar putea avea loc cutremure de o intensitate fără precedent
Conform ziarului Le Monde, riscul de cutremur din Europa a fost evaluat în cadrul unui program (numit Share), realizat cu colaborarea a 13 ţări (între care şi Turcia şi Algeria, care nu fac parte din Europa) şi care a costat 4,1 milioane de euro, dintre care 80% au fost asiguraţi de Uniunea Europeană.
Etichete:
Europa,
Global Eartquake Model,
le monde,
risc de cutremur,
risc seismic,
România,
Share
duminică, 6 octombrie 2013
cutremure in Vrancea
cutremur cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter.
Pe 6 octombrie, 2013, la ora 4:37:21, a avut loc în zona Vrancea(În continuare am actualizat datele pentru cutremurele ce au avut loc de atunci în Vrancea)
Iar azi 12 ianuarie 2014, un cutremur de 4,7(corectat de INFP la 4,4)
Pentru cutremurele din anul 2014, vedeţí aici:
http://nazone.ro/2014/01/cutremure-vrancea-2014.html
Etichete:
2013,
cutremur Vrancea,
Focsani,
grade,
noiembrie,
OBREJIŢA replica,
predictie,
prognoza seismica,
Richter,
România
sâmbătă, 5 octombrie 2013
Distributie la Opera Nationala Bucuresti
Să fie conducerea Operei din Bucureşti misogină?
Printre atâtea motive de îngrijorare pe care le avem zilele acestea, să încercăm să ne şi relaxăm, mergând la un spectacol.Dat fiind că începe noua stagiune la Opera din Bucureşti, să vedem ce e anunţat pe site- ul instituţiei.
Etichete:
Carmen,
distributie,
opera,
opera nationala,
opera romana,
Otello,
peter seiffert
Harta cutremurelor de langa Izvoarele
Amplasarea pe harta a epicentrelor cutremurelor din judeţul Galaţi
miercuri, 2 octombrie 2013
EXTRACTIVISMUL
Săpat...până unde?
Alain DeneaultExtractivismul este un mod de dezvoltare bazat pe supraexploatarea resurselor neregenerabilw din sol, esenţial cu destinaţia export.
E vorba despre un model care privilegiază "dreptul" companiilor miniere şi în general ia prea puţin în considerare bunăstarea populaţiilor locale. Mare consumatoare de apă potabilă, implicând de cele mai multe ori procese chimice periculoase, extractivismul se dezvoltă în detrimentul ecosistemelor, constituind riscuri pentru populaţii. Mai mult, le revine statelor şi deci populaţiilor sarcina de a reabilita teritoriul la sfârşitul exploatărilor.
Etichete:
aur,
canada,
extractivism,
Gabriel Resources,
Grecia,
Romania,
societate canadiana,
societate miniera
duminică, 29 septembrie 2013
Cutremure la Izvoarele
A verificat cineva dacă nu se fac prospectări pentru gaze de şist acolo?
Cutremure inexplicabile de suprafaţă, repetate, case crăpate şi zgomote inexplicabile din adâncul pământului - aşa ne spun ştirile de presă că se desfăşoară lucrurile la Izvoarele (Galaţi).Specialiştii veniţi la faţa locului explică în mod confuz, amintind de unele gaze, de ce fel or fi ele, care...ar produce aceste fenomene.
Etichete:
31.10,
asigurare cutremur,
explorare,
fitionesti,
galati,
gaze de sist,
izvoarele,
negrea,
petrol,
petrom,
prospectare
Proiectul RMGC
Roşia Montană în viziunea Gold Corporation
Am suprapus proiectul RMGC şi actuala hartă a zonei Roşia Montană.Încerc să-mi închipui cum vor arăta cele câteva case ce vor fi păstrate din actuala aşezare Roşia Montană în aşa-numita arie protejată, înconjurate de imensele gropi de excavaţie şi de munţii de deşeuri preconizate.
Etichete:
audiere,
aur,
comisia parlamentara,
Corna,
Gold Corporation,
harta,
proiect,
RMGC,
Rosia Montana,
Sova
Abonați-vă la:
Postări (Atom)