joi, 29 ianuarie 2015

Cutremure IANUARIE 2015

Cutremure cu magnitudinea 4,3 şi 3,9 pe 3 Ianuarie şi 4,3 pe 4 Ianuarie în Vrancea. Cutremur 4,1 de mică adâncime la Bordeşti. 

Al patrulea cutremur peste 4  pe 14 Ianuarie

6 cutremure în aceeaşi zi, pe 16 Ianuarie

2 cutremure lângă Mărăşeşti, pe 20 Ianuarie 

Cutremur 4,6 (4,7) pe 24 Ianuarie!
4,1 pe 29 Ianuarie

miercuri, 28 ianuarie 2015

Greva la mina de uraniu

Sute de mineri extrag uraniul ca în Evul Mediu

Mina  din Moldova funcţionează de 30 de ani. Ruşii făcuseră în anii 50 prospecţiuni geofizice, ca să ştie de unde să ia uraniu de la noi, dar apoi au preferat să epuizeze zăcământul de la Băiţa, din judeţul Bihor, de unde pe parcursul multor ani cantităţi uriaşe de uraniu au luat drumul URSS (până ce, probabil, zăcământul a fost epuizat).
Românii au continuat cercetările , după 1964, în  nordul Moldovei şi au deschis în 1983 Exploatarea Minieră Crucea, (pe care ruşii o consideraseră nerentabilă) care aprovizionează acum centralele nucleare de la Cernavodă. (Minereul fiind desigur prelucrat ulterior la Uzina de Preparare a Minereului de Uraniu de la Feldioara şi la Fabrica  de Combustibil Nuclear de la Piteşti).
În fiecare an, cele două reactoare de la Cernavodă consumă circa 5000 de fascicule de uraniu, fiecare având cam 20 de kilograme de pulbere de uraniu.
În mina de la Crucea se lucrează cu târnăcopul, picamerul, lopata şi roaba. (E drept că picamerul nu era în Evul Mediu). În abataj abia se strecoară un om. Filonul îngust nu permite folosirea unor mijloace mecanizate .  
Dar se preconizează mărirea numărului de reactoare, cu bani din China- să înţelegem.

Adică chinezii să dea banii şi să ia curentul electric obţinut, folosind pământul nostru (care se compromite definitiv prin construirea unei centrale nucleare), cu riscul de accidente pe pielea noastră şi folosind uraniul nostru, extras de români în condiţiile ce se deduc din cele ce urmează. Asta, în timp ce Germania a declarat că va renunţa la toate centralele nucleare pe care le are- şi nu sunt deloc puţine! 
Cu ce preţ se obţine acest combustibil nuclear?
Nu, nu e vorba doar despre costurile de producţie.
Pe lângă acestea, există multe alte costuri, pe care nimeni nu le ia în seamă. Că aşa e la noi.
  • 1.    Radioactivitate peste limitele normale în zona locuită din apropierea minei.

În raportul de mediu pe 2012, valorile radioactivităţii măsurate la sol în zona locuită Crucea au fost de trei ori mai mari decât media anuală din  Suceava. Şi pe vegetaţia spontană, radioactivitatea e considerabil mai mare . Se spune însă că „nu sunt depăşite valorile de referinţă” –fară a se explica şi care sunt acelea.
Nici nu are cum să fie altfel, odată ce minereul de uraniu este transportat în vagoane acoperite doar cu prelate cale de 40km , apoi este măcinat (rezultând probabil şi pulberi ce sunt luate de vânt) .
De ce, de nece, radioactivitatea e crescută în zonă. La asta se mai adaugă, desigur, şi urmările catastrofei de la Cernobil, aflată la nord-est de  România.

  • 2.    Urmări asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor. Ştim că inhalarea de praf radioactiv, dar şi consumul de apă şi de alimente contaminate cu uraniu pot provoca boli grave. Autorităţile spun că nu apar astfel de boli, dar lipsa unei monitorizări permanente a stării de sănătate a lucrătorilor şi a familiilor lor, dar şi a celor care şi-au încetat activitatea în mină nu permite tragerea unor concluzii . Se spune, totuşi, că în zonă ar fi mai multe cazuri de cancer decât în alte părţi ale ţării.
  • 3.    Împiedicarea desfăşurării de alte activităţi, cum ar fi turismul. . Altă industrie nu există în zonă. „Se mai făcea un ban cu lemnul, dar nu mai merge aşa” – spune un fost miner. (Înţelegem că tăiau copaci din păduri-nn)

Întreaga zonă e superbă, dar turismul e mort. „Toţi când aud de uraniu fug mâncând pământul” – spune acelaşi fost miner.
Dar, fapt uluitor, actualii şi foştii mineri de acolo, precum şi localnicii „se declară sănătoşi”. Da, e pe bază de declaraţie , pentru că prin partea locului nu există un cabinet medical! Nici la mină şi nici în localitatea Crucea!
De ce nu placă de acolo? Unde să plece, dacă nu sunt alte locuri de muncă? „Doctorul a fugit de aici, dar noi unde să fugim?” –îi spune reporterului unul dintre mineri . (Se pare că, după apariţia articolului se fac eforturi pentru aducerea altui medic...)

E drept că o dată pe an li se fac angajaţilor analize şi investigaţii clinice.  Şi sunt monitorizaţi în privinţa expunerii la radiaţii.
Dar localnicilor, între care se numără şi foştii mineri, înţelegem că nimeni nu le face investigaţii clinice nici analize – odată ce nu există măcar medic de familie.  
Da, unui număr de 50 de pensionari, foşti mineri li se face o monitorizare a sănătăţii. De ce numai celor 50? Nu ştim.
La mină sunt 693 de salariaţi, dintre care 45% , adică 312 sunt mineri care lucrează în zona cea mai expusă la radiaţii.
Dacă e o urgenţă, se apelează la SMURD. Adică, dacă se produce un accident în galerii. Până atuci, se consideră că toată lumea e sănătoasă-tun. Mai să spunem că expunerea la radiaţii ar fi chiar benefică pentru sănătate! (S-au făcut şi bancuri, cum că o ladă cu uraniu ţinută sub pat ar fi prielnică sănătăţii!)

Ei, dar sunt bine plătiţi (credeam...)

Cu cât sunt plătiţi minerii din mina de uraniu?

Cu cât sunt plătiţi aceşti angajaţi- conform datelor apărute în presă?
  • ·         Un vagonetar fără vechime are un salariu brut de 2740 lei (612 euro), conform datelor CNJ.
  • ·         Un ajutor de miner sau un miner care au făcut cursuri, pot ajunge la un salariu brut de 3470 lei (776 euro). Înţelegem că acesta e salariul maxim.

Nu înţeleg însă cum, în acelaşi articol de ziar (Gândul) se spune că un miner aflaţ în pragul pensionării şi care mai desfăşoară şi activitatea de salvator are salariul de încadrare de „1600 şi ceva”, la care, cu îndemnizaţia de salvare, cu tichetele de masă şi cu suplimentul de hrană rece plus depăşiri de normă („depinde de cât munceşti”) se poate junge la 2200-2500 lei (491-558 euro). Unde sunt atunci cei 3470 de lei??

  • ·         După 15 ani lucraţi în subteran, în umiditate, praf şi radioactivitate, minerii se pot pensiona. Unul dintre minerii cu care s-a discutat spune că şi-a calculat deja pensia, conform cu actuala lege a pensiilor şi va avea o pensie de 1000 de lei. Grozav, nu, pentru un tată de familie!

În mina de la Crucea au avut loc 19 accidente mortale, au murit 19 oameni, între 1979 şi 2011. De atunci nu se mai lucrează în trei schimburi, ci doar în două schimburi de câte 6 ore/zi, 30 de ore pe săptămână –în cazul celor din zona I de radiaţii şi program de 7 ore /zi (35 de ore pe săptămână) pentru cei care lucrează în zona a doua.
În paranteză fie spus, se spune la tv că la cules de căpşuni, în Spania se plătesc 970 de euro pe lună. 
E drept că e o muncă temporară.

Grevă spontană la mină


Luni s-a declanşat o grevă spontană la această mină. Minerii spun că salariile lor nu au mai fost majorate de câţiva ani. Oamenii spun că nu se mai pot descurca cu veniturile pe care le au, în condiţiile în care mulţi dintre ei au de achitat rate la bănci.
După ce că oricum aveau nişte salarii foarte mici, în acea zi de plată au luat mai puţini bani decât se aşteptau. Explicaţia a fost că înainte de Sărbători li s-a dat o sumă de bani, pe care ei au considerat-o o primă de sfârşit de an, aşa cum se obişnuieşte.
Dar acum află că, ehei,  nu era o primă, ci o parte din banii pe care urmau să-i primească în Ianuarie, aşa că acuma...n-aveau decât să facă foamea până la următoarea chenzină, dacă au făcut masă mare de Crăciun!

Principala revendicare este de ordin salarial, minerii dorind o creştere a lefurilor cu 500 de lei. ("Enorm", nu?)
Oamenii spun că nu pot trăi cu salarii care depăşesc cu puţin 1.000 de lei, mai ales că lucrează în condiţii foarte dificile.

Directorul CNU a precizat că se va deplasa din nou la Crucea pentru a afla cine sunt iniţiatorii acţiunii de protest, despre care crede că sunt „unii şi aceiaşi care generează periodic conflicte spontane, oameni cu vârstă de pensionare şi cărora le este indiferent dacă vor fi sancţionaţi”. 
Cu alte cuvinte, îndrăzneala de a cere mărirea salariului este sancţionabilă, nu?
******************************************************************************************************
Update 31.01.2015
Greva a luat sfârşit
După patru sau cinci zile de grevă şi după ameninţarea de intrare în greva foamei, reprezentanţii minerilor au ajuns la o înţelegere cu experţii guvernamentali, şi cu reprezentanţii CNU şi ai Ministerului de resort.
Salariul minim de angajare în subteran a fost stabilit la 2048 lei (457euro) , minerii vor primi prime de Ziua Minerului, de Paşti şi de Crăciun, de câte 300 ÷ 500 lei (67 ÷ 111 euro) , iar demiterea liderilor de sindicat se va "discuta în termeni legali" (asta e chiar grozav).
S-au înaintat Ministerului Muncii documentaţiile necesare pentru un nou mod de calcul al pensiilor minerilor şi pentru creşterea valorii "mesei antidot" de la 10 lei (2,2 euro) la 14 lei (3,1 euro)
(În ce o fi constând această "masă antidot"? Chiar ar fi interesant, dar nu se precizează nicăieri).
"Se va încerca" rezolvarea problemei acordării de bilete de tratament, care nu mai fuseseră primite din anul 2010.


marți, 27 ianuarie 2015

Virusul #JeSuisCharlie

Piraţii fără ruşine şi gata la orice ca să ne infecteze calculatoarele profită chiar şi de atentate teroriste.

Un malware numit DarkCornet se ascunde într-o fotografie care ar putea să fi infectat deja milioane de PC-uri.

La o săptămână după drama care a lovit redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, societatea de securitate Blue Coat a descoperit un malware "#JesuisCharlie" construit plecând de la DarkCornet RAT, (mai numit şi Fynloski) un utilitar de administrare de a distanţă a sistemelor informatice cuplat cu un puternic cal troian care instalează backdoor.
Fotografia cu pricina este cea cu o mână de copil ce poartă o banderolă pe care scrie JE SUIS CHARLIE. La origine, fotografia a fost publicată de rapperul Joey Starr pe reţelele sociale şi s-a răspândit ca fulgerul în doar câteva minute.
Îndată ce daţi clik pe fotografie, un mesaj vă va indica, în franceză, că fişierul va fi imposibil de deschis , căci a fost creat într-o versiune anterioară a MovieMaker.
Doar că virusul a fost deja activat!
Toate fişierele pot fi compromise, inclusiv imaginile, în ciuda credinţei populare că acestea nu pot fi infectate. Acest virus poate fi detectat cu greutate de către programele antivirus. Doar 2 dintre 53 de scanări on ligne ale serviciului Virus Total au reuşit să-l repereze.
Virusul e programat în Delphi şi pitit într-o anvelopă (wrapper) .NET.
Gazda sistemului de Command and Control se raportează la un subdomeniu al serviciului adresei IP dinamice No-IP. Un serviciu legitim de DNS dinamic, "deseori folosit de către actori răuvoitori" subliniază Blue Coat. Adresa utilizată de DarkCornet era asociată cu serviciile Orange. Infrastructura construită era foarte dinamică.
"Adresa IP franceză şi mesajul de eroare în limba franceză ar da impresia că acest fişier are caţintă pe utilizatorii francezi, deşi nu avem nici un indiciu asupra originii asaltatorilor li asupra a ceea ce urmăresc ei" a precizat Blue Coat.
A doua zi după lansarea postării Blue Coat, erau atacate aproape 20 000 de site-uri franţuzeşti

Orice ar fi, nu daţi clik pe imaginea cu pricina!

luni, 26 ianuarie 2015

Klaus Iohannis despre Rosia Montana si gazele de sist

 Nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei
(Kaus Iohannis)

“Nu voi accepta ca proiecte precum “Rosia Montana” şi “gazele de şist” să fie promovate peste noapte şi în condiţii care pun în pericol oamenii şi mediul”, explica preşedintele Klaus Iohannis.


Subiect
În campania electorală
Acum
nedumeriri
Gazele de şist
„Explorarea e bine să fie făcută, pentru că e vorba de resursele ţării şi trebuie să ştim ce avem. Pe de altă parte, exploatarea trebuie să mai aştepte“.

“Cu exploatarea trebuie să o luăm un pic mai încet, pentru că vorbim de o tehnologie care nu este nouă. Exploatarea putem să o abordăm atunci când avem o tehnologie care să garanteze siguranța cetățenilor și a mediului” (august 2014)

“În ce privește gazele de șist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii prețului hidrocarburilor, în esență, a petrolului.
Lucrurile s-au schimbat radical și deja exploatarea gazelor de șist, cel puțin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilității.”
(interviu la Realitatea tv pe 22 Ianuarie)



Da, aşa cum am scris anterior , costul de extracţie al petrolului de şist este estimat la 75 $/baril.
În condiţiile în care costul petrolului brut era astăzi  45.52 $
la bursă, desigur că extragerea gazelor de şist nu este rentabilă.

Dar când o creşte iarăşi preţul petrolului?
Cum va fi atunci cu siguranţa cetăţenilor şi a mediului?
Roşia Montană
„Este o privatizare ratată.
Nu poţi să-ţi baţi joc de o resursă a ţării şi să vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu“,

„Trebuie să căutăm tehnologii  care sunt nepoluante, care nu pun în pericol regiuni întregi. 
Dacă nu există aceste tehnologii, trebuie să avem curajul să spunem că aşteptăm. Cum am stat atâţia ani, mai putem sta
"Am spus-o şi sunt de aceeaşi părere: proiectul trebuie rediscutat. Aşa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit. Fără o negociere bună, lucrurile nu vor putea fi rezolvate. Aceasta negociere trebuie facută între firma care trebuie să investească şi reprezentanţii Guvernului, nu este treaba preşedintelui", a declarat Klaus Iohannis la Realitatea TV.
De vreme ce e o tehnologie care aduce mari proiecte de mediu şi e vorba de o bătaie de joc ce ar mai fi de negociat?

Dar dacă deja se ştie că firma cu pricina „trebuie să investească”, înseamnă că deja s-a aprobat proiectul şi mai rămân de discutat detaliile.  
Nu mai avem curajul să spunem că aşteptăm până la apariţia unor tehnologii nepoluante?

 

Grecia pune Europa pe ganduri

Grecii nu ascultă de politica europeană

Au apărut şi primele caricaturi 

Aşa cum am aflat din mass media, grecii au decis în mod democratic să nu mai asculte de politica europeană.
Ei au ales în număr mare partidul Syriza, de extremă stângă, deşi au fost avertizaţi să nu o facă.
Socialiştii din Europa exultă. Comentatorii (La Tribune) consideră că aceasta înseamnă:

  • Un eşec al partidelor pro-europene . Partidele agreate de UE, care aveau în 2009 77% din voturi şi în 2012 42% din sufragii nu au mai obţinut acum decât o treime din voturi.
  • Eşec al strategiei de presiune din partea UE
  • Alegerea democraţiei cu orice preţ. Chiar cu riscul excluderii din zona euro.
  • O ţară umilită şi răscolită. Politica de austeritate a accelerat sărăcirea şi a dus la mărirea datoriei. În anii 2010-2012, ziarele din UE descriau pe greci ca fiind o populaţie leneşă, indolentă şi coruptă (deşi statisticile nu arătau asta). 
  • Refuzul excluderii şi al xenofobiei. Partidul neo-nazist zorile Aurii nu a făcut progrese . Partidul lui Alexis Tsipras poate avea teorii fanteziste, dar nu a încercat să dea vina pe imigranţi pentru dificultăţile economicce ale ţării, aşa cum se întâmplă în alte ţări din UE.
  • Alegerea unei alte căi economice. Grecii nu mai vor să facă datorii ca să ramburseze datorii , să-şi scadă nivelul de trai ca să mărească competitivitatea, în condiţiile în care nu au producţie proprie pentru export. Grecii doresc un plan de luptă împotriva sărăciei , doborârea oligarhiei , investiţii europene şi restructurarea datoriei. 
  • Asumarea de schimbări. Grecii cer ca Europa să aibă o politică economică mai suplă.
  • Europa nu ar trebui să fie surdă la mesajul grec. Euroscepticii ar putea avea câştig de cauză.

Alexis Tsipras este ateu declarat

Va fi primul şef de guvern grec ce nu e căsătorit.
Liderul partidului Syriza s-a declarat categoric ateu. El trăieşte în concubinaj şi este tatăl a doi copii care nu sunt botezaţi.
Dar, într-o ţară în care 90% din populaţie este de confesiune ortodoxă (cam ca la noi), Alexis Tsipras face de un an încoace gesturi de apropiere de clerul ortodox: o vizită la muntele Athos,...
(Unde am mai văzut noi lideri socialişti care s-au declarat atei, dar apoi sunt văzuţi -şi mai ales filmaţi - pe la biserică?  nn)
Înmormântarea tatălui său în rit ortodox - la care a fost prezent  chiar  arhiepiscopul Ieronymos, şeful Bisericii Ortodoxe din Grecia, declaraţii prudente legate de căsătoria între homosexuali şi adoptarea de copii de către aceştia ("un subiect dificil, îl vom studia...").
El a declarat că "Syriza , ajuns la putere, nu va îndrăzni să facă separarea Bisericii de Stat. Societatea greacă este încă reglată de ortodoxie şi nu este pregătită pentru o astfel de schimbare".

Prin urmare, aceste subiecte vor fi abordate mai târziu, oricum nu în campania electorală....

Alexis Tsipras trebuie să ţină cont de asemenea de rolul social important avut de cler în cei patru ani de austeritate din Grecia: supe populare, furnizare de medicamente. ..
El s-a ferit de asemenea să declare că va cere impozitarea veniturilor Bisericii.

În câteva ore, Alexis Tsipras a încheiat un acord de guvernare. Cu cine? Cu Partidul Grecilor Independenţi (ANEL), un partid ultraconservator provenit din sciziunea Euroscepticilor de la Noua Democraţie. . Un partid foarte naţionalist, care are uneori scăpări homofobe şi antisemite.
Nu degeaba se spune că extremele se atrag.
Vorba este că şi ANEL respinge politica de austeritate, troica financiară creditoare a Greciei şi memorandumul.
Prin această alianţă, se preconizează politica noului guvern grec, în dezacord cu politica europeană.
Programul partidului Syriza, care oscilează între pragmatism şi luptă de clasă, îi nelinişteşte pe europeni.  Când era în vizită la Berlin, în 2012, Alexis Tsipras afirmase că duce o luptă "şi pentru muncitorii germani".
Proletari din toate ţările, uniţi-vă !
- vă pare cunoscut?
El a a nunţat (cu ani în urmă deja) că intenţionează să oprească plăţile în contul datoriei externe, să declare nelegitime măsurile de austeritate şi că va naţionaliza băncile.
Să vedem ce va face acum, după ce a ajuns  Prim ministru al Greciei.
Primul lucru: a refuzat să jure pe Biblie la investire, ci a preferat să jure pe Constituţie.
*****************************************************************************************************************
Update 29.01.2015
Europenii privesc cu îngrijorare la politica Greciei, pentru că ei sunt principalii săi creditori
Datoria Greciei, ce depăşeşte 320 de miliarde de euro, adică 175% din produsul intern brut (PIB) , este deţinută în cea mai mare parte de către celelalte state din zona euro şi de către Banca centrală europeană (BCE), după restructurarea datoriilor din 2012.
Alexis Tsipras a afirmat miercuri că doreşte să negocieze o "uşurare a datoriei" Atenei, revenind totodată asupra măsurilor de austeritate impuse după 2010 populaţiei, în schimbul ajutorului internaţional.
Ministrul de Finanţe al Franţei a declarat că ar fi de acord cu măsuri de uşurare a datoriei, dar nu şi cu anularea unei părţi din aceasta, pentru că asta ar însemna transferarea datoriei de la contribuabilii greci asupra contribuabililor din Franţa - ceea ce şi ministrul de Finanţe grec a spus că nu ar dori.

*****************************************************************************************************************
Update 30.01.2015
Grecia are probleme
Conform ziariştilor occidentali, sistemul ei de sănătate este mai mult sau mai puţin distrus, sărăcia a lovit aproape jumătate dintre locuitori, un sfert din populaţie este în şomaj.  Tutela exercitată de "troica" formată din Comisia europeană, BCE şi FMI nu a redresat economia Greciei, a cărei situaţie s-a agravat. Datoria publică a crescut.
Europenii spun acum că a fost o greşeală să fie acceptată Grecia în zona euro şi că "serviciile europene competente" ar fi trebuit să ştie că bugetele Greciei fuseseră cosmetizate, că economia ei era fragilă şi că impozitele nu se încasau, unele categorii  fiind exceptate iar alţii eludând sistemul fiscal.
Alexis Tsipras a declarat că nu doreşte să scoată ţara din zona euro, ci vrea să negocieze cu troica , direct cu instanţele europene.
Se speră că Alexis Tsipras va găsi mijloacele de a-i constrânge pe cei mai bogaţi să plătească impozitele datorate şi pe cei mai puţin bogaţi că nu ar trebui să fie plătiţi la negru.
El a declarat că după părerea lui statul grec este "ostatecul oligarhiei financiare" care nu plăteşte impozite, că Grecia a ajuns pe primul loc din Europa în privinţa corupţiei şi că intenţionează să propună în Grecia o "clauză de dezvoltare" pentru ca rambursarea datoriei să nu omoare în germene redresarea economică.
Toţi speră că va reuşi să redreseze economia Greciei, spre binele tuturor.
caricatură de Hachfeld din Courrier international

Doar că Alexis Tsipras pare să fie aliat cu Putin.
Miercuri 28 Ianuarie Atena s-a pronunţat împotriva sancţiunilor impuse Rusiei, ca urmare a crizei ucrainiene, ceea ce a dus la intervenţia d-lui Martin Schuly, preşedintele Parlamentului european, care l-a rugat pe A. Tsipras să nu facă notă discordantă faţă de poziţia Europei.
*****************************************************************************************************************
Update 01.02.2015
Primele măsuri ale noului guvern din Grecia

  • Scăderea impozitelor şi mărirea pensiilor
  • Mărirea salariului minim la aproape 200€/lună (comentatorii ricanează: Va plăti Europa?)
  • Oprirea privatizării porturilor Salonic şi Pireu (care erau vizate de chinezi)
  • Redeschiderea televiziunii poblice,  sub numele ERT.



Familia victimei decide sentinta

IN QATAR

În Ţara din Orientul Mijlociu, tribunalul a decis ca părinţii unei americane ce a fost ucisă acolo să decidă  soarta ucigaşului, conform cu charia, legea islamică.
Astfel, familia victimei, din SUA are de ales între a cere pedeapsa cu moartea, sau  o compensaţie financiară (numită «preţul sângelui») sau să îl ierte pe paznicul care le-a ucis fiica.
Americanca, în vârstă de 40 de ani, se dusese în Qatar ca să predea la o şcoală engleză.
Deşi pedeapsa cu moartea este legală în Qatar, ultima execuţie a avut loc în urmă cu doisprezece ani.
Dacă familia Brown decide să-l ierte pe angajatul cu paza originar din Kenya, care şi-a recunoscut vina, acesta va trebui totuşi să execute o pedeapsă cu închisoarea - conform magistraţilor .

Românii află pe pielea lor legislaţia muncii din Qatar

Am aflat în aceste zile că un grup de muncitori români erau arestaţi în Qatar după ce făcuseră o plângere împotriva angajatorului.
Autorităţile române au reuşit să-i elibereze cu greu, făcând apel la comunitatea palestiniană din România (da, chiar aşa!), pentru că angajatorul care îi trăsese pe sfoară pe români era palestinian.
Românii fuseseră puşi să semneze că "nu au pretenţii financiare" (sic!) în schimbul vizei de intrare în Qatar. În acest stat, angajatul nu poate părăsi ţara şi nu-şi poate schimba locul de muncă decât cu acordul scris al angajatorului.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care ar vrea să rămână mai mult în Qatar să anunţe misiunea diplomatică a României .

joi, 15 ianuarie 2015

Evoluam sau involuam - Eminescu sa ne judece

Astăzi aniversăm 165 de ani de la naşterea poetului nepereche, Mihai Eminescu

"Cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale" scria George Călinescu
 Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci.

Se vede că vrem să fim şi mai săraci decât suntem, pentru că nu îl mai vrem pe Eminescu (cel puţin unii dintre noi).
Există teorii care spun că Eminescu ar fi fost asasinat. 
Dar unii vor să- asasineze încă odată acum, prin desconsiderare a amintirii lui.
Ce altceva putem crede când aflăm că cea mai veche statuie a lui Eminescu, sculptată în anul 1911 de Frederic Storck dîn marmură de Carrara este vandalizată cu regularitate în parcul din Galaţi?
Să nu uităm că această statuie a fost realizată din banii donaţi de cetăţeni. La vremea respectivă, în 1911, locuitorii oraşului preţuiau cultura şi doreau cinstirea personalităţilor de seamă ale neamului nostru. Totodată, ei au dorit ca oraşul lor să aibă o operă de artă importantă, făcută de cel mai reputat sculptor al epocii şi folosindu-se marmura cea mai bună din lume, adusă de la celebra carieră din Italia. Ce timpuri!
În zilele noastre se constată un îngrozitor regers. 
Acum, există cetăţeni care şi-au făcut un hobby din a vandaliza acestă operă de artă.
După cum am aflat de la televizor, mâna muzei ce a fost sculptată în cadrul ansambluui sculptural a fost furată de peste 20 de ori!
Nu mai vorbim de faptul că sculptura în întregul ei se găseşte în stare precară.
Poate se găseşte vreun "jmecher" să o cureţe prin sablare, cum s-a mai întâmplat....
Noroc cu ghirlandele, că mai astupă din stricăciuni!
Mai aud pe la un post tv că ar fi vorba despre "mâna Veronicăi Micle" (!) Nu, stimabililor, Veronica Micle se odihneşte în altă parte. Personajul sculptat aici este unul simbolic, aşa cum se obişnuia în sculpturile omagiale din timpul acela . Personaje simbolice, de obicei feminine, personificau Arta, în alte cazuri Patria, ori Ştiinţa,   uneori anumite virtuţi.  Faptul că personajul simbolic este la altă scară decât personajul principal arată că e vorba despre un personaj fantastic.  În acest caz frumuseţea nudă şi trăsăturile clasice ale figurii indică faptul că e o personificare a Artei,  a Frumuseţii Absolute, iar făclia arată că e vorba despre un deshizător de drumuri în acest domeniu.
  Iar acum o copie a mâinii cu făclia este păstrată altundeva şi montată - provizoriu - doar la ocazii solemne, fiind apoi demontată din nou, pentru că autorităţile statului se declară incapabile să- i asigure paza!
Poate n-am înţeles eu bine, dar reiese că autorităţile Statului însărcinate cu prevenirea, dar şi cu depistarea şi cu pedepsirea infracţiunilor s-au decarat incapabile să o facă!
Vedem pe net această ştire repetându-se an după an. 

Autorităţile din Galaţi au făcut un apel la cetăţeni, să nu mai vandalizeze statuia. 
Cu alte cuvinte, fie-vă milă, cetăţeni, faceţi cumva să nu se mai repete această infracţiune, pentru că nouă, celor însărcinaţi să asigurăm ordinea şi să pedepsim infracţiunile ne este imposibil să o facem!

Atunci, oameni buni, cum să formăm noi graniţa Spaţiului Schengen?
De ce să avem noi o statuie valoroasă în parc,
aşa cum a fost aceasta, să avem cu ce ne mândri,
când noi nu vrem decât să ne bălăcim în noroi, undeva în afara lumii civilizate?

Cum să asigurăm noi, românii, paza frontierelor Uniunii Europene, dacă noi nu suntem în stare să păzim o statuie, într-un parc? 
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
ZIUA CULTURII ROMÂNE
Pe 15 Ianuarie a fost fixată şi ZIUA CULTURII ROMÂNE
Un concert cu Orchestra de Tineret (instrumentistele în rochii în culori tari, neasortate cu cele ale colegelor din orchestră) şi cu un cor.
Şi gata! S-a bifat şi "Cultura română". Acuma stăm liniştiţi până la anul.
Ce contează că fondul de carte de la Biblioteca Naţională nu va mai fi disponibil în timpul generaţiei noastre iar cele mai valoroase cărţi au făcut deja picioare?
Ce mai contează că , de unde analfabetismul fusese practic eradicat în "regimul celălalt" acum a atins cote ce nu se mai pot întâlni decât în unele ţări din Africa? 
Ce contează că într-o ţară în care "înainte" se stătea la coadă la librării, acum extrem de multe persoane nu au nici o carte în casă? Sau- dacă au - nu o citesc?
Ce contează că statui sunt vandalizate (dacă sunt din piatră sau marmură) sau furate cu totu (dacă sunt din bronz)?
Ce contează că persoane ce ocupă funcţii importante, cum ar fi cea de ministru, director în societăţi importante sau realizator de emisiuni televizate nu ştiu să facă acordul între un numeral şi genul substantivului la care se referă?


marți, 13 ianuarie 2015

Victoria Nuland la Bucureşti

Sub-secretarul de Stat pentru Europa şi Eurasia al SUA, Victoria Nuland soseşte azi 13 ianuarie în vizită oficială la Bucureşti. Doamna Nuland va efectua în această săptămână vizite în Germania, (pe 12 ianuarie) România,(pe 13 ianuarie)  Bulgaria (pe 15 ianuarie) şi Franţa (vineri 16 ianuarie).


Şeful misiunii diplomatice în România este dl. Douane C. Butcher, însărcinat de Afaceri ad interim din anul 2012.

În Bulgaria , Victoria Nuland îl va însoţi pe şeful diplomaţiei americane, seccretarul de Stat  John Kerry, urmând apoi vizita comună la Paris. 
Ambasadorul SUA în Bulgaria este doamna Marcie Berman Ries (la acest post din 2012).

John Kerry a efectuat o vizită în India , după o escala sâmbătă la Munchen, în Germania.  Duminică 11 ianuarie secretarul de Stat a asistat la reuniunea la vîrf a investitorilor internaţionali la Ahmedabad, fiind însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri americani. iar luni a ajuns în Pakistan, pentru a întări cooperarea antiteroristă. De acolo secretarul de Stat va merge în Elveţia, la Geneva (pe 14 Ianuarie), unde se va întâlni cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, iar pe 15 ianuarie va face prima sa vizită oficială în Bulgaria,  şi apoi la Paris, unde va fi primit de ministrul Afacerilor străine  Laurent Fabius. (Conform Le Figaro).
Viziza secretarului de Stat în India pregăteşte vizita preşedintelui Barack Obama , ce este invitat de Primul ministru Modi în India pe data 26 Ianuarie.



Mâine (14 ianuarie) ministrul Afacerilor străine al Marii Britanii, Philip Hammond va vizita de asemenea Bulgaria.
( Am aflat pe 14 ianuarie că el a venit şi în România, fiind primit de preşedintele Iohannis şi de premierul Ponta, dar presa străină relatează doar vizita sa în Bulgaria, unde l-a întâlnit pe omologul său)
Până la sfârşitul lunii, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg va face la rândul său o vizită în Bulgaria.
##############################################################################################
Actualizare 15.01.2015
John Kerry a subliniat angajamentul SUA pentru prosperitatea Bulgariei
Conform presei bulgare, Secretarul de Stat al SUA i-a declarat Primului ministru bulgar (omologul său, cu care s-a întâlnit) că Bulgaria şi SUA sunt parteneri de peste un deceniu în NATO şi Articolul 5 din Tratat rămâne neclintit. 
John Kerry a subliniat de asemenea angajamentul Statelor Unite pentru prosperitatea şi securitatea fiecărui cetăţean bulgar. 
Parteneriatul strategic între cele două ţări a fost reafirmat în cursul întrevederii cu Boiko Borisov , apoi fiind formate patru grupe de lucru pentru strângerea relaţiilor în diferite domenii: securitate şi apărare, securitatea energetică a Bulgariei, suveranitatea legii şi educaţie.  John Kerry s-a întâlnit şi cu preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, prilej cu care s-au discutat reformele în domeniile energiei, ale pensiilor şi al sănătăţii, dar a fost evidenţiată şi contribuţia Bulgariei în operaiunile din Afganistan şi Irak şi importanţa acestei ţări în apărarea regiunii Mării Negre.
Pe de altă parte, Boyko Borisov a anunţat că obiectivul economic al Bulgariei pe anul 2015 este absorbţia 100% a fondurilor europene .

O nouă viziune asupra aderării Bulgariei şi României la Schengen

Preşedintele Parlamentului european Martin Schulz a declarat la Strasbourg că problema aderării Bulgariei şi omâniei la Schengen ar trebui rediscutată. Cele două ţări au îndeplinit criteriile ce le-au fost cerute. Dar ar trebui să se discute cu cele două ţări capacitatea lor de a apăra frontierele lor exterioare. Preşedinţia letonă a UE va iniţia dezbateri pe această temă. 


duminică, 4 ianuarie 2015

Mayerling

Am revăzut la tv romanticul film Mayerling, ce istoriseşte povestea tragică a morţii principelui moştenitor al Imperiului Austro-ungar şi a amantei lui, Maria Vetsera.
Această dramă nu a fost elucidată însă nici până în zilele noastre, dar tocmai de aceea trezeşte imaginaţia şi a prilejuit numeroase ipoteze în privinţa a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Mayerling.
La timpul respectiv, s-au păstrat secrete cât mai multe elemente, autorităţile încercând să elimine detaliile stânjenitoare. Versiunea oficială trebuia să fie aceea că prinţul a murit în urma unui accident cerebral, iar despre Maria Vetsera nu trebuia să se afle nimic. Corpul acesteia a fost scos pe furiş din castel şi înmormântat în grabă, în aceeaşi zi, familia Vetsera a fost obligată să părăsească Austria..
Tocmai acest mister a stârnit curiozitatea a diferiţi cercetători, unii oficiali iar alţii pe cont propriu.

Maria Vetsera se înrudea cu familia Mavrocordat