duminică, 29 septembrie 2013

Proiectul RMGC

Roşia Montană în viziunea Gold Corporation

Am suprapus proiectul RMGC şi actuala hartă a zonei Roşia Montană.
Încerc să-mi închipui cum vor arăta cele câteva case ce vor fi păstrate din actuala aşezare Roşia Montană în aşa-numita arie protejată, înconjurate de imensele gropi de excavaţie şi de munţii de deşeuri preconizate.


Şi cum ar arăta imensul lac de decantare cu cianuri pe locul actualului sat Corna şi al râului Corna, ce s-ar întinde până aproape de oraşul Abrud. Încă un lac de deşeuri ar fi şi lângă Abrud Sat.



Actuala aşezare Roşia Montană e reprezentată cu roz şi cu contur punctat. Ea ar urma să dispară în cea mai mare parte. Cetatea Alburnus Maior ar fi chiar în centrul excavaţiilor.....
Am auzit la televizor pe unul dintre localnicii din Roşia Montană zicând că să vină politicienii aici, ca să vadă că nu sunt cianuri şi nu sunt munţi aruncaţi în aer. Păi, acum nu sunt!

Să ne uităm şi cum au fost aceste locuri, aşa cum sunt reprezentate pe Harta Iosefină  a Transilvaniei, prima ridicare topografică , efectuată între anii 1769-1773 în timpul împărătesei Maria Tereza şi împăratului Iosif al II-lea ,în scopuri militare.
S-ar putea să rămână singurele documente despre Roşia Montană, Corna, Abrud.
Daţi click pe imagine, să o vedeţi mai mare.


Dar aceeaşi companie ar urma să extragă (probabil tot aliaje, nu aur şi argint) şi de la Bucium (lângă Roşia Montană), unde au licenţă de exploatare,  şi de la Băişoara, în Cluj (unde pentru moment au doar licenţă de explorare). Despre aceste proiecte nu se vorbeşte chiar deloc! 
Cum Bucium e aproape de Roşia Montană (care urmează să dispară în excavaţiile gigantice), probabil că excavaţiile din cele două perimetre se vor uni şi eventual se vor uni şi cu excavaţiile de lângă Cluj, că tot ar avea dreptul (conform proiectului de lege băgat în Parlament) să-şi extindă perimetrul de acţiune după dorinţă.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 30.09.2013

Ne spune acum domnul Şova la televizor 

că " dacă statul român nu mai doreşte să facă proiectul de la Roşia Montană, indiferent de motiv: obiectiv, subiectiv, din decizie politică, noi încălcăm mai multe acorduri privind protecţia...." (citat aproximativ din memorie).
Cum adică "indiferent de motiv...încălcăm"?
Va să zică investitorul poate să încalce legislaţii, poate să nu deţină avizele legale, dar statul român ar fi totuşi obligat să accepte activitatea acestuia fiindcă altfel ar fi acuzat că nu protejează investiţiile?? 
Sau: investitorul poate să nu se asigure (la firmele de asigurări ) împotriva tuturor riscurilor pe care le presupune activitatea preconizată de el, iar statul român ar trebui să accepte asta, asumându-şi el implicit riscurile respective, ca să-l....protejeze pe investitor??
Investitorul poate folosi orice tehnologie, chiar dacă este periculoasă pentru statul român, neglijând tehnologii mai puţin periculoase aplicabile, iar statul român ar trebui să aprobe fără crâcnire că altfel...nu protejează investitorii? 

Dar pe români cine se presupune că ar trebui să-i protejeze?

Fiindcă s-ar părea că reprezentanţii statului român se întrec în a oferi motive investitorului pentru ca acela să ceară despăgubiri uriaşe, mult mai mari decât toate investiţiile deja făcute de acesta până acuma (cel puţin asta am înţeles privind ca tot omul la televizor)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 1.10.2012

Audiere în Comisia Parlamentară

Aflăm acum din discuţiile televizate -audierile ce au loc în comisia parlamentară privind proiectul de la Roşia Montană. că investitorul majoritar RMGC  ar anunţa statul român abia la câteva luni de la obţinerea tuturor avizelor şi aprobărilor , care ar fi posibilităţile de finanţare a proiectului!


  • Deci, statul român nu are bani să facă acest proiect (să-şi extragă deci singur aurul), dar nici compania Gold Corporaţion nu-i are! Dar compania intenţionează să împrumute bani pe baza aurului nostru (că ei oricum n-au altă activitate) şi să ne ia aurul, din care- poate- ne vor da şi nouă ceva! Compania a primit "cadou" dreptul de exploatare, fără a avea mijloacele necesare să o facă!

Dar, aşa cum vedem din estimările specialiştilor străini (vedeţi http://nazone.ro/2013/09/minele-de-aur-sunt-daunatoare.html), societatea Gabriel Resources înregistrează pierderi în anii analizaţi din trecut şi va continua să aibă pierderi şi în următorii 3 ani (mai departe nu merge analiza). Pai atunci înseamnă că şi asociatul său, statul nostru, va avea pierderi în următorii ani , iar când va începe să apară profit, acesta va merge pe plata creditelor...grozav, nu?


  • Dar nici numărul locurilor de muncă nu este garantat. În proiectul de lege (formulat, se vede, chiar de RMGC), dacă numărul de locuri de muncă estimat iniţial nu va fi respectat, se vor da...nişte "penalizări rezonabile" (adică nu cine ştie ce) şi...gata!
Staţi aşa, că ce e cel mai "nostim", abia urmează: 
  • Faimoasa companie nu va produce lingouri de aur şi de argint, aşa cum credeam noi, în naivitatea noastră, ci....nişte lingouri cu un aliaj de 17% aur şi 83% argint! Pentru că nu au....capacitatea de a separa aurul de argint! 
Acuma înţeleg eu de ce compania Gold Corporation şi-a avertizat investitorii în raportul anual de activitate că există riscul de a nu putea să-şi vândă producţia!  Pentru că ei nu intenţionează să livreze  un produs finit (lingouri de aur şi lingouri de argint ce pot fi vândute direct pe bursă), ci de fapt o materie primă pe care alţii ar urma să o cumpere pentru a o prelucra ! Iar o materie primă se vinde mult mai ieftin decât produsul finit, desigur!
Înseamnă că degeaba ni se flutură pe sub nas preţul aurului pe plan mondial, pentru că proiectul nu prevede producerea de aur şi de argint, ci de aliaje , a căror compoziţie nici măcar nu ar fi certă, pentru că dacă nu se separă clar metalele componente, aliajul va depinde de raportul aur/argint găsit la faţa locului şi care poate varia, desigur. 
Iată de ce -probabil- se stipulează că Banca Naţională ar putea cumpăra producţia respectivă, în timp ce guvernatorul Băncii spune mereu că nu vrea să o cumpere! Pentru că Banca are nevoie (dacă are) de lingouri de aur,(pe care le poate cumpăra de pe plan internaţional, dacă tot e să cumpere le preţul pieţei), nu de lingouri de aliaje, pe care să nu aibă mijloacele de producţie de a le prelucra,  în timp ce RMGC are nevoie de cineva care să le cumpere faimoasa producţie dacă alţii nu o vor dori!
Se mai spune că redevenţa s-ar putea plăti "în natură", adică în produse, nu în bani.
Dar dacă produsele (acest aliaj cu compoziţie variabilă) nu se pot prelucra în România, (pentru că ne-am dstrus toată industria), ce ar face România cu grămezile de lingouri de aliaj?
  • Proiectul de lege prevede ca orice cheltuieli ar face compania să fie deductibile, chiar dacă nu ar fi direct pentru producţie.
  • Cel ce răspundea întrebărilor Comisiei a bâiguit ceva şi despre faptul că acea compania "s-a asigurat împotriva unor riscuri" ( dar nu împotriva tuturor riscurilor, pentru că aşa cum ştim deja, ei au declarat că nu au bani să plătească primele de asigurare pentru toate riscurile!)- deci riscurile ne rămân nouă!
  • El a mai bâiguit şi că " ne vor da ceva, ceva e mai mult decât nimic" (!)
Deci, ei n-au bani, n-au o tehnologie adecvată, nu se asigură împotriva celor mai mari riscuri, nu vor face un produs finit vandabil, nu se ştie câte locuri de muncă vor crea, şi nu se ştie dacă "ne vor da ceva" (parcă am fi la cerşit)!

Ce se ştie atunci?
Se ştie că vor lăsa un dezastru în urma lor!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 25.12.2013
Pe site-ul RMGC s-a publicat o imagine în relief a proiectului lor de dinamitare a întregii zone din jurul Roşiei Montane. Am pus pe cestă imagine denumirile luate din planul RMGC prezentat mai sus.
Pe imaginea ce indică şi relieful zonei se vede cum uriaşul lac de acumulare ar fi mai sus de oraşul Abrud, foarte proape de el. Un alt lac, mai mic, se vede chiar lângă satul Abrud, în afara perimetrului concesionat (care este conturat cu alb).
Dar unde ar fi în toate acestea Roşia Montană? Un perimetru cu contur roşu între marile excavaţii Orlea, Jig şi Cârnic rată cam ce ar mai rămâne din localitate.

 Informaţiile pot fi preluate doar cu indicarea sursei

Niciun comentariu: