sâmbătă, 25 mai 2013

Romania isi vinde padurile pe nimic

Cum se face că România nu va mai avea păduri?

Am citit pe "myeurop"un articol care m-a făcut să văd sub un unghi nou despădurirea criminală la care asistăm cu toţii.
Cum n-am văzut ecouri ale acestui articol la noi, l-am tradus pentru a-l face cunoscut şi concetăţenilor noştri care n-au apucat să-l vadă pe net.
Articolul a fost scris pe 11.01.2012 , de Benjamin Leclercq (Paris)





Restituiri de păduri şi urmările lor, în lipsa unei legislaţii adecvate

România restituie din anul 2005 pădurile confiscate sub regimul comunist. Mii de hectare sunt apoi revândute la mari companii străine. O privatizarea care nu aduce beneficii  țării.



Cum să exploateze mina de aur economică a lemnului, fără să-şi decimeaze pădurile? România are, se pare, nu a găsit încă răspunsul. Sau preferă să-l ignore: pentru a rentabiliza pădurile sale, le dă celui care oferă mai mult, de obicei, companiile străine.

O piață mare, care s-a accelerat din 2005, atunci când statul român a început să retrocedeze terenurile confiscate sub regimul comunist, ca și foștilor proprietari care le-au cerut după 1990. Proprietarii care doresc acum să exploateze aceste terenuri, sau să le vîndă.

Privatizare post-comunistă

Astăzi, statul mai deține doar 52% din pădurile României. Adică 48% din terenurile forestiere sunt  sub pavilion privat, și potențial exploatabile economic. O cantitate de 18 milioane de metri cubi de lemn recoltat anual, mașina rulează la viteză maximă.
E drept că se generează astfel şi nişte locuri de muncă, ponderea acestora reprezentând 3,7% din cele din activitatea industrială (față de 2,1% pentru UE-27).
Atâta doar că  procesul de privatizare a pădurii nu este în beneficiul României.

"România îşi sacrifică pădurile!"


Sectorul este dominat de un cartel de companii străine, mai ales  austriece, care îşi împart tortul fără prea multe scrupule, economice sau de mediu. "Companiile străine puternice (Austria, China), au încheiat între ele un fel de" acord tacit "în  România," explică la  Myeurop Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace România.
"Ele împart influienţa, se pun de acord pentru a menține prețurile mici, și fac lobby pe lângă oficialii Ministerului Mediului și Pădurilor pentru a-şi impune regulile." Mai ales că ei şi-au însușit atât exploatarea forestieră cât și industria de prelucrare a lemnului, ceea ce îi face stăpâni ai filierei  , având de a face cu  un stat român ce se complace în această situaţie. "România îşi sacrifică pădurile !", afirmă Doina Danciu.

"Pădurea română a căzut în mâini greșite," susține, de asemenea, Gabriel Păun, președintele ONG-ului ecologist  Agent Green, luând exemplul companiei austriece Schweighoffer, lider pe lemnul românesc.

Schweighoffer a sosit în România în anul 2003, şi  în acest moment dezastrul a început. Acesta extrage 2,6 milioane de tone în fiecare an. "

Și intenționează desigur să meargă mai departe. " Contractul său pe 10 ani cu Romsilva (compania românească de gestionare a pădurilor) expiră în 2013, și ei vor să-l reînnoiască pentru a exploata 
57 600 000 de tone de lemn în următorii zece ani", adică de două ori mai mult ca până acum!

Se taie şi arborii mai tineri pentru a câștiga mai mult

Un expansionism care îngrijorează asociaţiile  protecția mediului.
 "Schweighoffer a  cumparat mai multe mii de păduri, de multe ori virgine, inclusiv în Munţii Retezat [Rezervaţie Naturală din Carpați] unde taie deja  copacii la data cand vă vorbesc."

Şi apetitul tăietorilor de  copaci rămâne la fel de mare. Bătălia lor de ultimă oră? Se taie copaci mai tineri. "Un proiect a fost lansat recent, care ar putea modifica legea pădure și să  includă cererile lor ...", avertizează Costel Bucur, coordonatorul programului Pădure "Dunăre-Carpați" de la WWF România.

Marii proprietari privați fac presiuni pentru a reduce varsta de exploatare, stabilită acum la 120 ani pentru cele mai multe specii. Ei pretind 90 ani sau mai puțin, și având  în vedere negocierile și presiunea acestora, orice se poate întâmpla. "

Potrivit lui, consecințele ar fi "dezastruoase pentru biodiversitatea și sănătatea ecosistemului."
 (Ştiaţi că este o asemenea lege? Noi vedem că pădurile sunt pur şi simplu distruse integral! nn)

Și Statul rămâne laxist, la toate nivelurile. Tăierea ilegală, o altă amenințare pentru pădurile româneşti, nu mobilizează guvernul. Greenpeace a înregistrat "30.000 de cazuri de exploatare forestieră ilegală între 2009 și 2011." "Nici o acțiune concretă nu  a fost decisă ca să oprească exploatarea forestieră ilegală", se plânge Gabriel Paun, care notează că cele 218.500 de hectare de păduri virgine sunt afectate în mod deosebit. "Iar cele mai multe procese nu duc la nici o pedeapsă pentru cei vinovați." "Cel mai îngrijorător lucru, spune el, este diferența între legislația națională și cea din UE."

(Îmi aduc aminte că o lege stipula confiscarea mijloacelor de transport care au fost folosite la comiterea unor infracţiuni. Dacă s-ar confisca hoţilor caii, căruţele, autocamioanele, tractoarele şi remorcile cu care cară materiale furate, cred că lucrurile s-ar îmbunătăţi. Aud la tv că nu se confiscă, de pildă, căruţe şi cai pentru că...nu au condiţii de păstrare! Păi, e simplu: se vând caii la târguri de animale, sau dacă nu- la abatoare, iar inventarul neînsufleţit se vinde sau se dă la fier vechi sai ca lemn de foc- după caz! Care e problema? Iar pentru animale, ar putea fi organizată o fermă specializată, de tranzit, unde animalele să fie examinate, tratate- dacă e cazul- şi hrănite corespunzător, pentru a fi atractive la târg. Hai, că nu e chiar atât de greu!)


China iese din pădure



Mai ales că un nou actor tocmai iese din pădure: China, marea consumatoare, și care nu mai are la ea. Exporturile către China aproape s-au triplat între 2009 și 2010.

În România se taie trei hectare de pădure pe oră. Dar nu, cum se spune, copaci bătrâni: se taie la ras! În timpul acesta, în raportările către UE se spune că se plantează noi păduri şi suprafeţele împădurite...cresc an de an! Noi vedem însă altceva: coaste de munţi dezgolite, inundaţii în fiecare primăvară la fiecare ploaie mai mare, urmate de secetă distrugătoare, modificări de climă care urmează defrişărilor masive şi care au dus, cu mult timp în urmă, la apariţia marelui deşert Sahara pe locul unde înainte erau păduri. Şi şa noi deşertificarea a început, dar pădurile se taie în ritm din ce în ce mai accelerat, şi asta pentru profitul străinilor!
Văd că străinii au ajuns să se crucească de ce văd la noi . Dar la noi e linişte şi pace, din ce în ce mai mulţi oameni se apucă de cerşit....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 12.07.2013
Vedem la televizor inundaţii catastrofale cu apă amestecată cu nămol în statul Colorado din SUA. 
Explicaţia oferită de autorităţi este că ele sunt cauzate de distrugerea copacilor şi vegetaţiei de mai mici dimensiuni de pe versanţi în urma unor incendii uriaşe din anul precedent.
La ei, vegetaţia a fost distrusă de o calamitate. La noi, însă, oamenii distrug cu bună ştiinţă pădurile, văitându-se pe urmă ca vin pe neaşteptate inundaţii cu mâl, care le distrug gospodăriile şi drumurile....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 17.07. 2013
In Ungaria, legea privind taierile de pădure este foarte strictă. "Noroc" ca au vecini ca noi.

"In general transporturile sunt pentru Ungaria, dar pot să plece şi mai departe", spune ing. Ion Maioru de la Romsilva Bihor.
Multe dintre lemnele oprite în vamă nu sunt însemnate, ceea ce înseamnă ca sunt furate din pădure. Cei care sunt prinşi, riscă amenzi de până la 5000 de lei. Prea puţin însă, pentru ca masacrul pădurilor să fie oprit. La Protv, la "Romania, te iubesc!" am vazut dezastrul. La Tulgheş, în Harghita, hoţii nu mai au nici o frică.
În cele mai multe cazuri, actele se fac cu ajutorul pădurarilor abia dupa ce lemnele sunt scoase la drum, în camion. Adica, ilegal.

Mii de hectare au fost rase în ultimii 20 de ani. Mare parte din lemn a luat drumul străinătăţii, într-o afacere de peste un miliard de euro. Mai grav este că în locul pădurilor tăiate nu se mai planteaza nimic. Un copac ajuns la vârsta maturităţii furnizează într-o oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile.
Aflăm tot de la Protv, că 18 pădurari au fost prinşi furând, dar numai 4 dintre ei au fost sancţionaţi cu desfacerea contractului de muncă, ceilalţi fiind “premiaţi” cu o mustrare. Cică, nu am avea legislaţie… Cum adică? Nu avem legislaţie care pedepseşte furtul? Din câte îmi aminteam, era şi o prevedere legală că vehicolul folosit la furt poate fi confiscat. Aşa că, dacă s-ar aplica legile referitoare la furt şi confiscarea mijloacelor de transport, poate că lucrurile s-ar mai apropia de normal.

Cum face ungurii (şi alţii, din toate celelalte ţări) că pot stopa furturile, iar la noi nu se poate?


Mai aud că proprietarii de păduri sunt interesaţi să-şi taie pădurile ca să-şi înregistreze terenul ca “păşune” şi să încaseze apoi subvenţia de 400 euro/ha
Oare nu se poate interzice acordarea de astfel de subvenţii celor care şi-au “ras” pădurea? 
Nu cred că ar fi chiar atât de greu….
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 7.09.2013
Romsilva a anuntat ca va scoate la licitaţie, anul acesta, 3,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile pe care le administrează

Niciun comentariu: