sâmbătă, 25 mai 2013

Toporul si Pădurea

"U n Tăietor de lemne , intrând într-o Pădure, îi ceru voie să ia un lemn ca să facă o coadă la  topor. Ea a consimţit; dar în scurt timp, s-a căit, căci Tăietorul de lemne se servi de toporul său ca să taie crengile groase ale arborilor şi să despoaie Pădurea de principalele ei podoabe, fără ca ea să se poată apăra, căci ea dăduse armele Tăietorului de lemne contra ei însăşi"
 Esop.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La asta m-am gândit văzând pe "net" cum SRL-uri de la noi se fac "luntre şi punte" ca să vândă străinilor mari suprafeţe de teren agricol sau forestier, după ce deja mare parte dintre acestea au fost vândute, spre paguba noastră.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Un SRL românesc,  o agenţie specializata în tranzacţii de terenuri din mediul rural, păduri şi terenuri agricole, încă din 2005, anunţă pe internet : 

„Dacă doriți să achiziționați o pădure în România, fie în scopul unei exploatări, a unui plasament funciar, unui proiect  turistic sau comercial, al unui  teren de vânătoare, unui domeniu privat, sau în scop de speculă, sau toate în același timp, nu ezitati sa ne contactaţi ...”

Cu alte cuvinte, speculanţi din toate ţările, daţi grămadă la chilipir, ca aici se dă totul aproape pe gratis.

Ce servicii oferă SRL-ul în chestiune?
- Localizează masivele forestiere ce corespund cererii
- Face o evaluare preliminară
- Negociază preţul şi condiţiile de vânzare (să nu ceară prea mult proprietarul)
- Crează o societate românească pentru cumpărător, ca acesta să poată cumpăra în numele acesteia pădurea - deci îl ajută să ocolească legea
- Asigură toate demersurile notariale şi fiscale, asigură planul cadastral
- Stabileşte planul de exploatare sau ce e necesar etc


SRL-ul specifică şi preţurile (mici) practicate în "ţara nimănui":

În prezent, suprafeţele ofertelor noastre variază între 100 și 3200 de hectare într-o singură bucată. In unele cazuri, mai multe păduri sunt izolate, permițând suprafețe mai mari.
În general, prețurile pădurilor variază între 2600 și 3800 € pe hectar, în funcție de specii , volume, vârste, cote și condițiile de acces.
Preţurile terenurilor agricole variază între 2200 € şi 3000 €/ha

În cele mai multe cazuri, până la 5% din suprafața unei parcele de  teren forestier poate fi convertită în teren construibil (casa / cabana, fabrică de cherestea, cabană de vânătoare, etc.), şi până la 15% pentru dezvoltări comerciale / turistice (exploatări miniere, pârtii de schi, hoteluri, eco-turism, etc).

Taxele notariale: Taxe + onorarii = 1% până la 2% din valoarea tranzacției. 
Comisionul firmei = 2% până la 5%+ TVA în funcție de valoarea tranzacției. 
Impozitului anual pe terenurile rurale (păduri) se ridică la 10 € / ha. (2011).

Consiliul Național (Romsilva) ofera proprietarilor privați serviciile sale  de "pază" (de monitorizare), pentru a proteja pădurea împotriva furtului, vandalism, etc, la pretul de aproximativ € 10 pe hectar pe an. Un serviciu "de încredere și  recomandat".

Totul, ca să nu mai avem terenuri agricole sau păduri!


Dar când avu toporul o coadă de lemn tare, 
Puteţi judeca singuri ce tristă întâmplare.
Istoria aceasta, de-o fi adevarată, 
Îmi pare că arată
Că în fiece ţară
Cele mai multe rele nu vin de pe afară, 
Nu le aduc străinii, ci ni le face toate
Un pamântean de-ai noştri, o rudă sau un frate. 

Grigore Alexandrescu 

Niciun comentariu: