Creveţi cu sos aioli
Ingrediente
·
200 ml ulei de floarea soarelui
·
100 ml lapte proaspăt
·
9 căţei de usturoi
·
Sare, piper
·
O linguriţă suc de lămâie
·
100 ml ulei de măsline
Preparare
Uleiul de floarea soarelui şi laptele se toarnă într-un vas înalt şi se
bat împreună cu mixerul, mai întâi la viteză mică, apoi la viteză mare, până se
formează o maioneză. 4-5 căţei de usturoi se curăţă, se zdrobesc cu sare, se
adaugă piper şi puţină lămâie. Mujdeiul se pune peste maioneză, rezultâmd un
sos provensal numit „Aïoli”.
Alte variante de sos aïoli
- · Un gălbenuş , o lingură de muştar se bat cu telul pară, picurând 100 ml ulei de măsline . Se pun piper şi sare. Se zdrobesc 3 căţei de usturoi şi se adaugă în maioneză şi se bat împreună. Albuşul se bate spumă şi se adaugă în maioneză. Se amestecă bine.
- · Sau: un gălbenuş de ou se pune într-un castron cu doi-trei căţei de usturoi cărora li s-au îndepărtat gemenii, zdrobiţi şi tăiaţi fin. Se adaugă un cartof fiert (evident curăţat) tăiat bucăţele, sare şi piper. Se zdrobeşte totul cu pisălogul sau cu lingura de lemn. Se adaugă treptat 150 ml ulei de măsline, mestecând mereu cu lingura. Se poate adăuga zeama de la ¼ de lămâie. Se poate colora puţin cu curcuma. La sfârşit se adaugă o linguriţă de apă călduţă şi se mestecă iar.
De fapt, iniţial se făcea sosul doar cu ulei , usturoi pisat şi sare. Acum există mai multe variante: cu ou, cu lapte, cu cartof....depinde de gust. Maioneza fără ouă sau lapte se poate folosi la mâncărurile de post .
Dacă se folosesc ouă, ele se scot din frigider cu o oră înainte de preparare.
Creveţii se spală, se usucă şi se aşează în vase mici de
ceramică ce merg la cuptor.
Restul căţeilor de usturoi se curăţă şi se feliază fin. Se
amestecă în uleiul de măsline (100 ml), se sărează şi se piperează, apoi se toarnă peste
creveţi.
Creveţii se introduc în cuptorul încălzit pentru 3-4 minute,
apoi se scot şi se servesc cu sosul Aioli şi cu pâine integrală proaspătă sau
prăjită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu