Mirodeniile Tandori (Tandoori)
Tandoor este un cuptor indian alcătuit dintr-o cupolă ceramică (un vas mare din ceramică pus cu gura în jos ) pe o vatră în care se face focul. Când pereții vasului s-au încins foarte mult, se stinge focul și se introduc preparatele ce trebuie să se coacă. Mirodeniile Tandori sunt mirodenii caracteristice bucătăriei indiene, care se folosesc uneori și pe la noi. Există amestecuri gata preparate în comerț, dar putem să ne facem și acasă astfel de amestecuri de mirodenii, ca să știm sigur ce conțin.
Iată și două rețete, luate din alte țări europene
Bunătăți
elvețiene
Slăniniță friptă cu sos Tandori și linte neagră
Amestec de mirodenii
Tandori
- 2 cepe
- 4 căței de
usturoi
- 1 bucată
de ghimbir
- 2 lingurițe
de coriandru
- 2 lingurițe de
chimen
- 1 linguriță de
curcuma
- 10 cuișoare
- 10 grăunțe
de cardamom
- Chili (paprica
iute)
- Piper negru
râșnit
Se pot adăuga semințe de fenicul, scorțișoară,
semințe de muștar brun.
Se prepară amestecul Tandori
râșnind semințele ușor prăjite la cuptor în prealabil. Se anestecă apoi și ceapa,
usturoiul și ghimbirul rase. Se amestecă totul, rezultând o pastă de culoare roșu-brun.
Se face o supă de legume cu
un buchet de ierburi aromateși legume de supă.Se stinge focul. Se adaugă în ea o
bucată de slănină înpănată (șunculiță) și se lasă acolo 2 ore. Se lasă să se
răcească în supă, în cratița cu capac. Apoi se scoate slăninița și se dă la
frigider. Între timp, se fierbe 45 de minute lintea neagră („caviar”) cu o parte din supa
în care s-a răcit slăninița, amestecând.
Slăninița se taie pe lung în
felii groase de jumătate de centimetru. (Cu un aparat de feliat, dacă aveți).
Se unge fiecare felie cu pasta Tandori, pe ambele fețe. Apoi feliile se dau la
rece, în frigider, pentru 30 de minute.
Bucatățile de slăniniță se taie în două și se frig pe
grătar pe ambele fețe.
În puțină supă rămasă se
adaugă puțină pastă Tandori, pentru sos.
Se servește după cum urmează:
-Se așează pe farfurie un pat
de linte neagră
-Se așează deasupra o bucată
de slănină friptă
-Se
stropește cu sos Tandori Poftă bună!
Pui Tandori
Timp de preparare : 15 minute
Timp de coacere : 30 minute
Ingrediente (pentru 2 persoane)
:
Pentru pui:
- 2 bucăți de piept de pui
- 2 bucăți de piept de pui
- 1 iaurt
- Usturoi
- 3 lingurițe de mirodenii Tandoori
- Paprica
- 1 lămâie
Pentru sos:
- 1 cutie (400g) de tomate decojite, tăiate în bucățele
- 1 linguriță de miere
- Usturoi
- 3 lingurițe de mirodenii Tandoori
- Paprica
- 1 lămâie
Pentru sos:
- 1 cutie (400g) de tomate decojite, tăiate în bucățele
- 1 linguriță de miere
- 1 linguriță de amestec de mirodenii Tandoori
- 2 lingurițe de smântână dulce
- 2 lingurițe de smântână dulce
- 10 g de unt
Preparare :
Puiul:
Se încinge cuptorul 250°C (termostat 8). Se pune o foaie de aluminiu pe tava cuptorului. Se pune la fript puiul pentru 30 de minute (pentru bucățile groase). (Timpul de coacere variază în funcție de grosimea bucăților). La jumătatea coacerii se întorc bucățile pe partea cealaltă.
În acest timp, se prepară sosul:
Într-o tigaie, se pune un fir de ulei, apoi
roșiile cojite și mărunțite din cutie, amestecul Tandori, mierea, untul și smâmtâna.
Când puiul e fript, se taie în lamele și se încorporează în sos. Se lasă la foc mic pentru câteva minute.
Și gata !
Când puiul e fript, se taie în lamele și se încorporează în sos. Se lasă la foc mic pentru câteva minute.
Și gata !
Se
poate servi cu garnitură de orez sau cu pâine din grâu integral.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu