marți, 20 septembrie 2016

Retete cu arome Tandori

Mirodeniile Tandori (Tandoori) 

Tandoor este un cuptor indian alcătuit dintr-o cupolă ceramică (un vas mare din ceramică pus cu gura în jos ) pe o vatră în care se face focul. Când pereții vasului s-au încins foarte mult, se stinge focul și se introduc preparatele ce trebuie să se coacă. Mirodeniile Tandori sunt mirodenii caracteristice bucătăriei indiene, care se folosesc uneori și pe la noi. Există amestecuri gata preparate în comerț, dar putem să ne facem și acasă astfel de amestecuri de mirodenii, ca să știm sigur ce conțin.

Iată și două rețete, luate din alte țări europene


Bunătăți elvețiene

Slăniniță friptă cu sos Tandori și linte neagră

Amestec de mirodenii Tandori
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir
  • 2 lingurițe de coriandru
  • 2 lingurițe de chimen
  • 1 linguriță de curcuma
  • 10 cuișoare
  • 10 grăunțe de  cardamom
  • Chili (paprica iute)
  • Piper negru râșnit

Se pot adăuga semințe de fenicul, scorțișoară, semințe de muștar brun.

Se prepară amestecul Tandori râșnind semințele ușor prăjite la cuptor în prealabil. Se anestecă apoi și ceapa, usturoiul și ghimbirul rase. Se amestecă totul, rezultând o pastă de culoare roșu-brun.

Se face o supă de legume cu un buchet de ierburi aromateși legume de supă.Se stinge focul. Se adaugă în ea o bucată de slănină înpănată (șunculiță) și se lasă acolo 2 ore. Se lasă să se răcească în supă, în cratița cu capac. Apoi se scoate slăninița și se dă la frigider. Între timp, se fierbe 45 de minute lintea neagră („caviar”) cu o parte din supa în care s-a răcit slăninița, amestecând.
Slăninița se taie pe lung în felii groase de jumătate de centimetru. (Cu un aparat de feliat, dacă aveți). Se unge fiecare felie cu pasta Tandori, pe ambele fețe. Apoi feliile se dau la rece, în frigider, pentru 30 de minute.

Bucatățile  de slăniniță se taie în două și se frig pe grătar pe ambele fețe.

În puțină supă rămasă se adaugă puțină pastă Tandori, pentru sos.

Se servește după cum urmează:

-Se așează pe farfurie un pat de linte neagră
-Se așează deasupra o bucată de slănină friptă
-Se stropește cu sos Tandori 

Poftă bună!


Pui Tandori

Timp de preparare : 15 minute
Timp de coacere : 30 minute
Ingrediente (pentru 2 persoane) :

Pentru pui:
- 2 bucăți de piept de pui
- 1 iaurt
- Usturoi
- 3 lingurițe de mirodenii Tandoori
- Paprica
- 1 lămâie

Pentru sos:
- 1 cutie (400g) de tomate decojite, tăiate în bucățele
- 1 linguriță de miere
- 1 linguriță de amestec de mirodenii Tandoori
- 2 lingurițe de smântână dulce
- 10 g de unt

Preparare :


Puiul:
Piepții de pui se tranșează, se ung cu suc de lămâie, cu usturoi sfărâmat și apoi cu paprica. Se prepară o marinată cu iaurt, în care s-au pus trei lingurițe de arome Tandori. Se pun bucățile de piept de pui în marinată și se lasă la frigider minim 30 de minute, până la 12 ore. (Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât mai bine .
Se încinge cuptorul 250°C (termostat 8). Se pune o foaie de aluminiu pe tava cuptorului. Se pune la fript puiul pentru 30 de minute (pentru bucățile groase). (Timpul de coacere variază în funcție de grosimea bucăților). La jumătatea coacerii se întorc bucățile pe partea cealaltă.


În acest timp, se prepară sosul:
 Într-o tigaie, se pune un fir de ulei, apoi roșiile cojite și mărunțite din cutie, amestecul Tandori, mierea,  untul și smâmtâna.
Când puiul e fript, se taie în lamele și se încorporează în sos. Se lasă la foc mic pentru câteva minute.

Și gata !
Se poate servi cu garnitură de orez sau cu pâine din grâu integral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu