luni, 21 martie 2016

Acordul UE cu Turcia a crescut numărul de migranti

Fluxul de migrantí a crescut




În teorie, cei ce sosesc ilegal în Grecia ar putea fi returnațí în Turcia, urmând a fi primițí alțíi, în același număr, din Turcia.

Pentru a se evita un asalt disperat ”pe ultima sută de metri”, acordul a intrat rapid în vigoare, deși aplicarea lui nu este pusă la punct.
Cu 1000 de cereri pe zi, biroul de azil grec e deja depășit. Atunci, cu 2 sau 3000 pe zi, adio!” declară amuzat un polițist european pentru liberation.
Au fost prevăzute ajutoare europene- circa 4000 de agenți.
Cele circa 50000 de persoane care au rămas blocate în Grecia după închiderea rutei din Balcani, ca și milionul de migrani care se află în alte țări europene nu intră ăn prevederile acordului cu Turcia- deci nu pot fi trimiși acolo. 
Migranții care se află deja în insulele Dodecanez sunt trimiși de guvernul grec pe continent, pentru a face loc următorilor migranți.
Căci ei continuă să sosească, în număr mai mare decât înainte.
A doua zi după intrarea în vigoare a acordului, în insule au sosit 1662 de persoane, de două ori mai mulți decât în ajun!

Următorii migranți sosiți din Turcia vor fi primiți în cele cinci centre de primire din insulele Greciei: Lesvos, Leros, Chios, Samos și Kos. Capacitatea lor va fi mărită de la 6000 la 20000 de locuri.
Până acum aproape nici un migrant nu cerea azil în Grecia, pentru că voia să plece mai departe, spre centrul UE. Acum, ei vor fi îndemnați să ceară azil la aceste centre de primire, dacă nu vor să fie retrimiși automat în Turcia. Cererea va fi examinată rapid și dacă se consideră că ar fi putut fi în siguranță în Turcia sau în altă țară parcursă deja, migranții vor fi retrimiși în aceșe tări considerate „sigure”. (Începând din 4 aprilie) Migranții vor putea face apel în justiție, judecătorul urmând a decide pe loc.
Cei care nu cer azil vor fi reîmbarcați pentru retrimitere în Turcia.
Este de așteptat deci ca toată lumea să ceară acum azil, ca primă acțiune.

Dar nu sunt suficiente mijloace pentru expulzare

Frontex, agenția europeană ce controlează frontierele exterioare ale Uniunii, va pune la dispoziție opt nave , cu capacitatea de 300-400 de locuri. Dar migranții sosesc într-un ritm mult mai alert: au sosit din ianuarie și până acum circa 145 000 !
Și, să nu uităm, tot atâția solicitanți de azil vor fi aduși din Turcia în UE!
Turcii au desemnat un singur punct de primire, în fața insulei Lesbos.

Ce va fi însă dacă miile de migranți se vor opune acestui du-te vino? Nimeni nu știe.

Rețelele de călăuze au adus în Turcia o sumedenie de cetățeni din Afganistan, Pakistan sau Eritreea. Acordul prevede că vor fi primiți în UE refugiații din Siria, dar nu și ceilalți. Se speră că Turcia va stopa rețelele de trafic de persoane, însă e doar o speranță....
De fapt Turcia va fi interesată să lase cât mai mulți migranți să ajungă în insulele grecești: pe de o parte nu sunt mijloace ca ei să fie returnați în același ritm, pe de altă parte pentru fiecare migrant returnat, UE va prelua câte un sirian care cere azil.

Deci, cu cât mai mulți migranți ilegal ajung in Grecia cu atât mai mulți solicitanți de azil vor fi preluați legal de UE!

S-ar crede că UE a urmărit să primească un număr cât mai mare dintre solicitanții de azil din Turcia.
Nu e prevăzută verificarea celor care vor fi prezentați oficial de Turcia: se presupune că Turcia a făcut dela asta. 
Deci Turcia va trimite pe cine va dori în UE.

Comentatorii observă că acordul prevede ca Turcia să îmbunătățească viața refugiaților sirieni.
Dar Turcia a întreprins deja acțiuni pentru a îmbunătăți situația refugiaților pe...teritoriul sirian. Adică într-o zonă din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia, zonă pe care o revendică Turcia! Turcia solicita ajutorul ONU pentru a păstra un fel de zonă de securitate pe acest teritoriu și să separe districtele kurde din Turcia de cele  din Siria.
******************************************************************************************************
Să vedem cum stau lucrurile la începutul lunii septembrie 2016
Potrivit UNHCR,
  • în februarie au ajuns în Grecia 55.222 de imigranți,
  • în martie numărul a scăzut brusc la 26.623 (Acordul a funcționat doar în ultimele zile ale lunii).
  • În aprilie s-au înregistrat doar 3.419 de intrări ilegale, 
  • în mai și iunie – 1.465 și  1.489 de persoane.


Trendul s-a schimbat brusc în iulie, după încercarea de lovitură de stat: 

  • dacă între 1 și 14 iulie au fost înregistrați 560 de imigranți, între 15 și 31 iulie numărul lor a crescut accelerat la 1.295 persoane, o creștere cu 131%.
  • De asemenea, între 15 iulie și 14 august, numărul total al imigranților a fost de 2.675, aproape dublu față de o lună obișnuită anterioară.
  • Între 1 și 28 august s-au înregistrat 2.810 de refugiați ajunși pe insulele grecești.



În septembrie 2016, în Grecia sunt cazați aproximativ 55.000 de migranți, majoritatea adăpostiți în tabere instalate pe insule.




Niciun comentariu: