duminică, 16 iunie 2024

Al treilea rând de dinți

 Dinții definitivi pierduți ar putea crește iar

Katsutoshi Takahashi, director de cercetare și șef de serviciu de chirurgie dentară la spitalul Kitano din Osaka (Japonia) și cofondator al Toregem Biopharma  studiază de treizeci de ani în ce mod s-ar putea provoca înlocuirea dinților „permanenți” la om.
El studiază regenerarea dentară, urmărind ca oamenilor să le crească un al treilea rând de dinți, după dinții de lapte și dinții permanenți.

Rezultate concludente în 2021

În 2021 Katsutoshi Takahashi și echipa sa au testat pe animale de laborator (șoareci și dihori) un anticorp monoclonal , care se pare că a declanșat creșterea a încă unui rând de dinți . S-a anunțat această reușită în ziarul local Mainichi Shinbun, urmând ca în luna iulie a anului acesta să fie făcute încercări clinice pe oameni. 
Dacă încercările clinice vor avea succes și la oameni, Katsutoshi Takahashi intenționează să folosească medicamentul la pacienții lui, urmând ca apoi să îl pună în vânzare, dar ....cam peste 30 de ani!

Ar fi vorba despre stimularea organismului să genereze înlocuirea dinților definitivi pierduți.
Copiii cărora nu le cresc (toți) dinții ar putea beneficia de acest tratament. 
Persoanele trecute de 40 de ani ar avea mai puține șanse  în această privință, dar ar putea fi folosite celule sușă 
Prima grijă a cercetătorilor este ca acest tratament să nu aibă și efecte neașteptate nedorite.
Din acest motiv , chiar și în 2030 medicamentul ar putea fi folosit doar pentru studii clinice.

Anticorpul folosit  dezactivează proteina USAG-l la șoarecii cu dentiție normală, stimulând creșterea dentară. La dihori s-a reușit provocarea creșterii unui al șaptelea incisiv .

Rezultatele au fost publicate în revista National Library of Medecine în 2021.
Se studiază apoi fabricarea anticorpului TRG-035, car ar urma să inhibe proteina USAG-l.
Scopul ar fi ca dinții lipsă la om să fie înlocuiți de organismul persoanei respective cu tratamentul administrat sub formă de injecții.  

Știm că în cazul rechinilor dinții sunt înlocuiți rapid. Dinții iepurilor cresc continuu. Elefanții beneficiază de patru rânduri de măsele, cele tocite de mestecarea cantităților mari de hrană dură fiind înlocuite. Dar a patra serie de măsele e ultima și după ce și aceasta se tocește, elefantul va începe să flămânzească și va muri de foame.

Niciun comentariu: