Reînceperea evenimentelor cu public în țările europene.
În timp ce la noi se vorbește despre reînceperea spectacolelor și a altor manifestări cu public în spații închise, să veem cum se gândesc aceste lucruri în alte țări europene.de pildă,
În Franța.
Să începem prin a compara situația epidemiei de la ei față de cea de la noi. Iar cea mai potrivită comparație este, după părerea mea, numărul de decese din pricina Covid-19 înregistrate în ultimele 14 zile și raportate la 1 milion de locuitor. (conform ECDC):
- În România: 78,79
- În Franța: 52,50
Reiese că situația sanitară e de 1,5 ori mai proastă la noi decât la ei.
Sau cu alte cuvinte, la ei situația e semnificativ mai bună decât la noi.
Cum se gândește reluarea manifestărilor cu public acolo?
Se face mai întâi un spectacol test, care să constituie un experiment științific în vederea reluării de evenimente de mare amploare în spații închise.
Concertul cu pricina va avea loc pe 29 mai, la Accor Arena din Paris și va fi organizat de sindicatul principalilor producători de spectacole în cooperare cu AP-HP Spitalele din Paris.
E nevoie ca 5000 de voluntari să participe la concert și alte 2500 e persoane (înregistrate de organizatori) vor rămâne în exterior.
Toate cele 7500 de persoane se înscriu on line iar participanții la concert se trag la sorți.
Persoanele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă între 18 și 45 de ani;
- să nu aibă simptome de Covid-19;-să nu fi fost în contact cu persoane atinse de Covid în ultimele două săătămâni;
- să nu aibă factori de risc de formă gravă de Covid-19;
- să nu locuiască împreună cu persoane ce au astfel de factori de risc;
- să locuiască în Île-de-France;
- să aibă un test antigen negativ efectuat cu 72 de ore înainte de eveniment.
Spectatorii vor fi filmați în timpul concertului pentru a se verifica faptul că ei vor purta tot timpul mască tip FFP2 și în același timp să se măsoare fluxurile de circulație.
Se vor obține statistici în privința felului în care au fost purtate măștile (deloc, incorect, corect) pe toată durata evenimentului.
La eveniment va fi prezent și președintele Franței.
După 7 zile, participanții vor face câte un nou test salivar . De asemenea, vor trebui să descarce o aplicație guvernamentală numită TousAntiCovid.
De ce se iau atâtea măsuri de prevenire?
La Marsilia fuseseră programate alte două concerte-test, cu câte 1000 de persoane (în martie sau aprilie) dar ele au fost contramandate, fiind considerate prea riscante. Participanții ar fi trebuit să fie studenți fără comorbidități, testați cu 48 de ore înainte și din nou după 7-14 zile, 500 urmând să respecte distanța sanitară iar alți 500 -nu. Da, cum zic, au fost considerate prea riscante.
Urmează însă a se face mai multe astfel de experiențe (în Franța).
În Spania
În România: 78,79
În Spania: 24,44 decese în ultimele 2 săptămâni/milion locuitori.
Deci: situație de 3 ori mai bună la ei decât la noi.
Marți 27 martie a avut loc la Barcelona un concert cu 5000 de spectatori, ce purtau măști FFP2, fuseseră testați cu test antigenic înainte de concert dar nu stăteau la distanță unii de alții.
Organizatorii afirmă că au fost 6 cazuri pozitive după 15 zile de la eveniment, și doar în 4 din cele 6 cazuri transmiterea virusului n-a avut loc în timpul concertului.
În afară de purtarea de măști performante (FFP2), organizatorii au asigurat o „ventilație optimizată” si control în locurile considerate critice, cum ar fi toaletele.
În Germania
Număr de decese in Covid-19 pe ultimele două săptămâni, raportat la milion de locuitori: 38,54 (față de 78,79 la noi) . Deci situația din Germania e de două ori mai bună decât la noi din punct de vedere al molimei.
Spectacole- test cu protocol sanitar strict, organizate în marile săli de concerte din Berlin.
Încă nu s-a stabilit un calendar al redeschiderii sălilor de spectacole, dar se organizează aceste spectacole-test, pe baza căpra să se stabilească modele de urmat. Spectatorii vor avea toți test PCR negativ, vor purta măști , dar distanțarea va fi redusă.
La noi
CNSU a aprobat desfășurarea a 4 evenimente test-pilot , dintre care doar unul a avut loc loc în exterior.
Sălile au fost ocupate în procent de 70%. Nu știm care au fost efectele (dacă au fost contaminări). Dar,
- De pe 15 mai, se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în târguri, stații, mijloace de transport în comun, la locul de muncă
- Se elimină restricțiile privind circulația pe timpul nopții a persoanelor
- Se stabilește programul restaurantelor, cafenelelor în intervalul 05-24.00
- În spații deschise, competițiile sportive : 25 la sută din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la completarea schemei de vaccinare, test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau test antigen negativ nu mai vechi de 24 de ore.
- Organizarea spectacolelor de tip drive-in: numai dacă membrii ocupați ai mașinii sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane
- Concerte, festivaluri: permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii, pentru persoanele vaccinate complet, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, sau cu rezultat negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore/test antigen nu mai vechi de 24 de ore, dacă incidența cumulată pe 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori
- Workshopuri pentru adulți: maxim 50 de persoane în interior, maxim 200 de persoane în exterior.
- spații închise - săli de sport - fără a depăși 50 la sută din capacitate unde incidența cumulată la 14 zile mai mică sau egală cu 3 la 1000 de locuitori, cu suprafață 7 metri pătrați pentru fiecare persoană
- Operatori economici - săli de sport: 70% din capacitate, în localitățile în care incidența pe ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, patru metri pătrați pentru fiecare persoană, dar persoanele trebuie să prezinte certificat de vaccinare.
- Patroni de sală de fitness cum vor verifica că sunt vaccinate persoanele: să prezinte certificatele de vaccinare
- De la 1 iunie vor fi adoptate şi alte măsuri
- Raed Arafat, „dacă persoanele care au trecut prin boală, vor putea participa la spectacole dacă prezintă test. Nu mai este valabil aspectul că dacă am fost bolnav, prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”.
Cum vi se par aceste măsuri, dacă le comparați?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu