Primii cârnați
- 1 kg piept de porc
- 1 kg spată de vițel
- 1 kg pulpă de porc
De asemenea: condimente și mațe de porc (curățate și păstrate la sare) și 200 -300 ml supă de legume.
În comerț se găsesc „condimente pentru cârnați” , la plic. În plic se găsesc o serie de condimente foarte utile pentru cârnați, dar și celebrul glutamat de sodiu , cunoscut și sub denumirile de „potențator de gust” , MSG, E621- asociat cu riscul de obezitate. Acțiunea lui asupra organismului uman este încă destul de controversată , s-a spus că el poate fi consumat în cantități mici, dar e bine să fim atenți la cantitățile pe care le mâncăm fără să știm prin intermediul a felurite de tip fast food și chiar băuturi carbogazoase.
Deci, dacă nu prea mâncați astfel de produse , ați putea face o excepție și să folosiți un plic cu aceste condimente pentru cârnați.
Dar dacă preferați să evitați „E urile”, puteți adăuga doar condimente tradiționale, ca:
Cimbru mărunțit, sare neiodată râșnită fin (cca 60g) , piper, ienibahar, boia dulce și boia iute, 6-8 căței de usturoi.
Se începe prin tocarea repetată a cărnii de vițel (folosind sita cu ochiuri mici a mașinii de tocat). Încă de la prima tocare se adaugă la carne cca 100 ml supă de legume , partea aferentă de condimente (nu și cimbru, căci acesta va schimba culoarea cărnii; de aceea se va adăuga la urmă în amestec) . Boiaua dulce va da o culoare roșcată plăcută cărnii. Cățeii de usturoi se taie în bucățele și se toacă împreună cu carnea.
Carnea se toacă de 4-5 ori, pentru a deveni o pastă.
Se continuă cu tocarea cărnii de porc și a pieptului de porc (de data aceasta folosind sita cu găuri mari a mașinii de tocat). Se adaugă și acum supă de legume (100-200 ml) pentru a asigura consistența moale a compoziției. Se poate trece si carnea de vițel împreună cu cea de porc, pentru ca cele două feluri de carne să adere bine între ele. Se pune și cantitatea aferentă de sare și condimente.
Se amestecă bine toate componentele, se adaugă și cimbrul.
Pentru umplerea cârnaților e necesară o pâlnie specială ce se montează la mașina de tocat carne după ce s-au scos cuțitul și sita.
Mațele de porc se țin puțin în apă caldă înainte de folosire.
Apoi se separă câte un maț care se trage cu totul pe pâlnia pentru cârnați îmbrăcând-o încrețit . (Cu atenție, să nu se spargă).
Se înnoadă capătul rămas liber și se începe umplerea cu compoziția de carne tocată. La intervalele doite se răsucește mațul pentru a separa tronsoane de cârnați. Se continuă până la terminarea compoziției (adăugând câte mațe e nevoie).
După preparare, cârnații se atârnă pe o sfoară la aer și vânt, ca să mai piardă din umiditate, apoi se păstrează la frigider până la preparare .
Cine are unde să-i afume îi poate afuma.
Pentru păstrare pe termen mai lung se bagă în congelator.
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu