Cand elevii isi dau afara profesorul
Cu ani in urma, cand eram eleva la liceu, am avut o profesoara tanara de matematica, ce tocmai terminase facultatea, Era o femeie maruntica, istovita de noptile nedormite alaturi de bebelusul ei si a carei lipsa de experienta a facut-o sa incerce a acoperi rumoarea din clasa ridicand vocea. Efectul a fost dezastruos, vocea ei fiind pitigaiata si neconvingatoare. Galagia din clasa a crescut, fiind alimentata de cativa baieti mai teribilisti.
" Arvinte, iesi afara din clasa!" a zis la un moment dat profesoara
" Dar nu vreau sa ies, doamna" a raspuns sigur de sine Arvinte.
"Arvinte, iesi imediat afara sau, daca nu iesi, o sa ies eu!"
" Eu nu vreau sa ies, doamna, dumneavoastra faceti ce vreti!" a raspuns imperturbabil Arvinte.
Tanara profesoara a iesit din clasa. Dupa ceva vreme, unul dintre baieti a zis: " haideti, ba, duceti-va dupa ea". Unul dintre baieti a iesit din clasa , apoi a venit singur inapoi. "Statea singura in cancelarie si plangea" a spus el clasei.
Se poate spune ca acei cativa baieti au dat-o afara din clasa pe profesoara. Sicanele au continuat in moduri asemanatoare si la celelalte ore de matematica. Cine a avut cel mai mult de pierdut de aici? Pai, noi, elevii, care am ramas fara cunostintele de matematica ce ne-ar fi servit la admitere in facultatile tehnice. A suferit, desigur si profesoara, pentru ca problemele au ajuns la conducerea scolii si asa mai departe. A suferit si pe plan psihic, cazand in depresie. Prin urmare, toti au avut de suferit. Interesant este insa ca la ceilalti profesori nu erau probleme, de unde s-ar deduce ca vina era pana la urma a profesorului.
Cam asa mi se pare ca s-au petrecut lucrurille si cu Marea Britanie.
Brexit
In pofida previziunilor linistitoare ale analistilor, se pare ca balanta referendumului s-a inclinat spre iesirea din UE. Comentatorii spun ca majoritatea celor ce vor Brexit e formata din muncitori si din persoane trecute de 50 de ani. E greu de presupus ca acestia au facut analize economice aprofundate sau ca macar au citit astfel de studii. Cel mai probabil ei s-au lasat convinsi de ceea ce vedeau in fiecare zi pe strada sau in metrou: persoane care cerseau, ori femei cu fuste crete care mergeau in cete prin magazine si inghesuiau marfuri pe sub haine, apoi persoane care se instalau fara drept in locuintele unor supusi britanici si refuzau sa iasa de acolo si asa mai departe.(In paranteza fie spus ca britanicii nu sunt CETATENI ci SUPUSI, dat fiind ca tara lor e un regat, )
Ei (supusii britanici) nu citeau statisticile care aratau ca in Marea Britanie muncesc si 2200 de medici romani scolarizati pe banii romanilor si ca solicitantii de ajutoare sociale erau in destul de mica masura romani si nici nu stiau ca mii de romani muncesc cinstit acolo aducant profituri frumoase economiei britanice. Despre foloasele aduse de romani si de Romania economiei britanice, supusii britanici nu prea au aflat. Nu s-a prea vorbit despre felul un care un supus britanic a "cumparat" cel mai mare si mai modern combinat de otel din sud-estul Europei cu mai putini bani decat a dat ulterior pe o vila. Nici despre cei 300 de muncitori romani care au trudit la ridicarea unui celebru zgarie-nori din capitala britanica. Sau , daca au aflat de muncitorii romani, asta nu i-a facut decat sa dea vina pe acestia pentru somajul din tara lor. Pentru ca asa li s-a spus.
Sigur, nu era corba doar despre muncitorii romani, care totusi sunt in minoritate fata de ceilalti muncitori straini din Marea Britanie, era vorba despre imigranti in general. Doar ca, daca pe imigrantii din afara UE ii puteau expulza mai usor daca asa le convenea, pe cei din UE erau nevoiti sa ii accepte macar trei luni....care se mai puteau prelungi.
O fi si asa, in oarecare masura. Adica miile si chiar milioanele de romani care muncesc pe mai nimic in afara tarii lor ar putea duce la inasprirea conditiilor de munca pentru muncitorii de acolo.
Dar ei nu pot duce analiza mai departe si nimeni nu ii ajuta in acest sens.
Astazi vor vedea deja un prim efect: devalorizarea lirei sterline. Deci fiecare salariat britanic va putea cumpara mai putine bunuri cu banii sai.
Cine e de vina?
Pai de vina ar fi cei care au ruinat economia Romaniei, astfel incat milioane de romani sa fie siliti sa se expatrieze in cautarea unei bucati de paine.Sa nu uitam ca inainte de 1989 nu era somaj in tara noastra, nu exista nici o persoana care sa vrea sa munceasca si sa nu aiba unde.
Dar de atunci incoace peste 1000 de combinate si de uzine s-au inchis in Romania. S-a distrus si flota, s-au inchis fabricile de textile, de confectii, filaturile, s-a ruinat industria petrochimica, s-au dat la fier vechi fabricile de diamante sintetice, combinatele petrochimice. S-au inchis laboratoare, fabrici de bere, fabrici de conserve, fabrici de mobila, tesatorii de covoare, cooperative mestesugaresti.
Noi toti am sperat ca Uniunea Europeana va opri degringolada de la noi si ne va indrepta pe drumul progresului, ca sa avem si noi o economie performanta, dat fiind ca o familie e puternica atunci cand toti membrii ei sunt puternici. Dar nu s-a intamplat asa.
Ni s-au pus conditii sa reducem productia agricola (iar noi am redus-o pana la a importa alimentele de care avem nevoie), sa ne reducem productia de otel (iar noi am distrus industria respectiva, cu "ajutorul" binevoitor din afara), sa ne exportam gazele desi sunt pe terminate, sa incetam relatiile economice cu tarile cu care faceam comert in mod traditional privilegiind relatiile cu tarile din UE, pe scurt sa devenim doar o piata de desfacere pentru produsele tarilor din UE dar si pentru Turcia si China, platind produsele cu bani imprumutati.
Pe termen scurt asta a adus profituri acelor tari.
Dar pe termen lung, asta ar putea duce la desfiintarea UE!
De ce? Simplu, pentru ca UE pe ansamblul ei nu va merge bine daca unele tari din componenta ei merg prost. Si atunci cand vasul incepe sa ia apa, se declanseaza panica si marinarii sa navaleasca spre barcile de salvare. Daca cei aflati la comanda vasului nu declanseaza actiuni organizate pentru oprirea degringoladei si pentru remedierea avariilor prin efort comun, vasul se va duce la fund.Adica, daca acele capete luminate de la UE nu vor face in asa fel ca economiile tarilor componente sa functioneze si sa se dezvolte "cu toatele", Uniunea Europeana se va faramita in partile ei componente, fiecare tara ramanand ca o barca, mai mare sau mai mica, dar oricum necompetitiva fata de transatlanticele moderne.
Solutia nu e in barca de salvare. Ea poate oferi doar un refugiu fragil, vulnerabil in fata valurilor mari si care nu poate duce la drum lung. Singura solutie e rezolvarea problemelor la originea lor.
Am simplificat problema , desigur. Problemele sunt multiple, dar pe undeva sunt asemanatoare.
Nici solutia migrantilor din Orient sau din nordul Africii nu consta in intarirea pazei granitelor (desi, pe termen scurt, asta poate fi de folos). Adevarata solutie consta in oprirea conflictelor care ii gonesc pe oameni afara din tarile lor.
Deja Olanda vrea sa faca si ea un referendum, Franta urmeaza.
Sa fie inceputul sfarsitului?
S-a vorbit mereu despre tarile din Europa de Est ca despre elevi, mai mult sau mai putin constiinciosi, care trebuie sa invete de la tarile dezvoltate din UE. Sa ajunga oare acesti elevi "sa-si dea afara" profesorii din clasa? (Adica acestia sa vrea sa iasa din acea clasa?).
Cine ar fi de vina in acest caz? Nu cumva chiar profesorii?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu