duminică, 22 noiembrie 2015

Luarea de ostatici din Mali

La o săptămână după atentatele de la Paris și paralel cu amenințările cu alte atentate în Europa, atentatul sângeros din Mali pare să fi reținut mai puțin atenția.
Totuși, cum să nu fii șocat aflând o veste ca aceasta:
Conform datelor difuzate de mass media, câțiva teroriști (între doi și cinci- nu se știe exact) au luat 170 de ostatici la hotelul Radisson Blu din Bamako.
Desfășurarea atacului
Vineri 20 noiembrie (observăm că ziua de vineri pare să fie  preferată de islamiști) , pe fondul războiului ce se desfășoară în Mali, niște jihadiști (doi după unele relatări) au intrat la ora 7 dimineața, la bordul unei mașini cu însemne diplomatice în curtea hotelului de lux , ce era în paza unei societăți private angajate în acest scop.
Agenții de pază nu au oprit mașina, din care au coborât cei doi atacatori înarmați cu puști AK-47, cu care au deschis imediat focul.
Conform unor date publicate mult mai târziu, cele trei persoane care asigurau paza hotelului: un jandarm și doi paznici s-au numărat printre victimele atacului. 
Au fost uciși și trei dintre membrii personalului hotelului. 
Atacatorii au intrat în holul hotelului, trăgând la întâmplare asupra celor prezenți acolo, apoi au urcat la etaje, ucigînd clienții aflați pe coridoare sau în camere.
După o jumătate de oră are loc un asalt al forțelor de ordine locale, ce se soldează cu...moartea a cel puțin trei dintre ostatici.
Puțin timp după asta au fost evacuați trei salariați ai ONU, apoi o serie de ostatici care dovedeau că sunt musulmani recitând versete din Coran. (În total au fost eliberați până la ora prânzului circa 80 de ostatici).
foto AFP

Au fost trimiși  circa 40 de combatanți din forțele de comando franceze Barkhane, care s-au adăugat militarilor malieni, forțelor speciale ale jandarmeriei din Mali și membrilor Minusma. Forțele speciale franceze au venit de la Ouagadougou, din Burkina Faso.
Pe la ora 13 „au putut scăpa circa 30 de ostatici” –conform relatării ministrului malian al Securității interne, Salif Traoré. În următoarea oră au fost eliberați ceilalți ostatici rămași în viață, iar teroriștii au fost încolțiți între forțele speciale franceze și forțele speciale maliene ajutate de MINUSMA și de forțe speciale americane. Asaltul a luat sfârșit la ora 16:35, după uciderea a doi jihadiști și eliberarea tuturor ostaticilor ce mai erau în viață.
Iată o imagine de pe pagina de internet a Minusma , care ne ajută să ne facem o ideie despre cam cum stau lucrurile pe acolo.
14 123 de patrule militare
efectuate pentru securizarea aglomerațiilor și axelor rutiere
în ultimii doi ani (peste 19 patrule /zi!)

Bilanțul atentatului
La o conferință de presă , pe 21 noiembrie, oficialitățile din Mali au declarat că în hotel se găseau 128 de clienți.
Autoritățile maliene au declarat că au fost uciși 18 clienți și civili, doi teroriști și un jandarm malian. Au fost și 10 răniți, dintre care 7 civili și 3 polițiști din forțele speciale maliene.
Dar grupul hotelier  Rezidor, ce manageriază hotelul Radisson Blu, vorbise de 140 clienți și 30 de salariați ce ar fi fost prezenți în momentul atentatului.  Unde ar fi ceilalți ?  Se vorbește dei cel puțin 22 de victime. 
MINUSMA (Misiunea Multidimensională a Națiunilor Unite pentru Stabilizare în Mali) vorbește de 27 de persoane ucise.. 
Un jurnalist de la AFP a văzut în fața hotelului cum agenți de la protecția civilă teșeau cu cadavre în saci mortuari portocalii puși pe brancarde.
Ciudat că nu se știe, acum, după terminarea atentatului, câte persoane au fost acolo.
Cine au fost victimele
Se știe acum că au fost uciși 6 ruși, 3 chinezi, 2 belgieni, (între care un înalt oficial), o americancă, un cetățean israelian și un senegalez . precum și șase malieni (trei din personalul hotelului, doi paznici și un jandarm. Și-au pierdut viața și cei doi teroriști

Cine au fost teroriștii
Grupul islamist Al-Mourabitoune, condus de Mokhtar Belmokhtar (care l-a răpit și pe românul Iulian Gherguț în Burkina Faso, pe 4 aprilie 2015- despre care acum nu mai vorbește nimeni) a revendicat atentatul, spunând că a colaborat și cu gruparea Aqmi (Al-Qaïda au Maghreb islamique).
Măcar aici să mai scriu despre românul nostru ce a fost răpit pe acele meleaguri.
(vedeți aici relatarea faptelor http://nazone.ro/2015/04/roman-rapit-in-burkina-faso.html).
Grupul lui Mokhtar Belmokhtar a amenințat că își va continua atacurile « până la oprirea agresiunilor contra Mali-ului de Nord și eliberarea jihadiștilor deținuți în sudul și în centrul Mali-ului ».  
Autoritățile maliene au dezmințit ipoteza ca ar mai fi fost trei teroriști, care ar fi reușit să fugă.
Martorii spun însă că ar fi văzut cel puțin patru teroriști, dintre care unii foloseau expresii în limba engleză (“Go, go, go” ,“you understand ?” “OK”.). Terry Kemp,, unul dintre ostatici, american, a declarat pentru NBC că a auzit aproape de el vorbind cu voce scăzută doi bărbați și o femeie în momentul atacului. 
Guvernul din Mali a decretat 10 zile de stare de urgență .și trei zile de doliu.
*****************************************************************************************************************************
26.11.2015
Agențiile de presă relatează și despre pierderile de vieți omenești din rândul misiunii de menținere a păcii a ONU (Minesma), desfășurată în Mali de aproximativ doi ani.
Chiar în ziua atentatului de la hotel, unul dintre salariații civili ai Minesma a fost ucis de detonarea unui dispozitiv exploziv la trecerea unui convoi prin nord-vestul țării.
Autoritățile studiază acum cele două arme Kalașnikov găsite lângă teroriștii morți: numerele ștanțate pe arme și informațiile despre fabricanții armelor ar putea oferi indicii asupra traseului pe care au venit armele . 

Niciun comentariu: