sâmbătă, 9 mai 2015

8 Mai, 9 Mai

Sărbătorirea victoriei împotriva fascismului

În urmă cu 70 de ani a capitulat Germania hitleristă în fața Aliaților.
Încă de atunci sa-u manifestat rivalitățile dintre aceștia.
Amiralul Dönitz, ce preluase comanda după sinuciderea lui Hitler, a încercat din răsputeri să efectueze predarea trupelor germane către Aliații occidentali, care dădeau garanția că prizonierii vor fi tratați conform convențiilor internaționale și nu Sovieticilor, care ar fi urmat să-i masacreze sau să-i deporteze în Siberia. 
Aliații refuză o capitulare separată în fața Aliaților occidentali, fiind acceptate doar predări ale unor unități disparate, dar nu și semnarea unui tratat. Negocierile s-au desfășurat între 12 aprilie și 7 mai, când s-a semnat la Reims predarea armatei germane, reprezentate de mareșalul Alfred Jodl către forțele Aliate reprezentate de către generalii americani Walter B. Smith și Eisenhower, generalul francez François Sevez și a generalului sovietic Susloparov. S-a stabilit ca luptele să înceteze pe 8 mai la ora 23:1. 
ACT OF MILITARY SURRENDER
1.        We the undersigned, acting by authority of the German High Command, hereby surrender unconditionally to the Supreme Commander, Allied Expeditionary Force and simultaneously to the Soviet High Command all forces on land, sea, and in the air who are at this date under German control.

Noi subsemnații, în calitate de autoritate a Înaltului Comandament German, predăm prin prezenta în mod necondiționat Comandantului Suprem, Forței Aliate Expediționare și simultan Înaltului Comandament Sovietic toate forțele de pe uscat, pe mare și în aer care sunt la această dată sub  control german.
2.                 The German High Command will at once issue orders to the all German military, naval and air authorities and to all forces under German control to cease active operation at 23:01 heures Central European time on 8 May and to remain in the positions occupied at that time. No ship, vessel, or aircraft is to be settled, or any damage done to their hull, machinery or equipment.
Înaltul Comandament German va emite simultan ordine tuturor autorităților militare germane, navale și aeriene și tuturor  forțelelor aflate sub control german să înceteze operațiile active la 23:01 ora Europei Centrale la data de 8 mai și să rămână în pozițiile ocupate în acel moment. Nici o navă, vehicul, sau aeronavă  nu urmează să fie imobilizată, și nici o daună nu va fi adusă  la coca lor, la mașini sau echipamente.
3.                 The German High Command will at once issue to the appropriate commanders, and ensure the carrying out of any further orders issued by the Supreme Commander, Allied Expeditionary Force and by the Soviet High Command.
Înaltul Comandament German va emite simultan ordine către  comandanții corespunzători, ca să asigure respectarea  unor ordine emise de Comandantul Suprem, de  Forța Aliată Expediționară și de Înaltul Comandament Sovietic.
4.           This act of military surrender is without prejudice to, and will be superseded by any general instrument of surrender imposed by, or on behalf of the United Nations and applicable to GERMANY and the German armed forces as whole.
Acest act de predare militare nu aduce atingere, și va fi înlocuit de orice document general de predare impus de către sau în numele Națiunilor Unite și aplicabil Germania și forțelor armate germane ca întreg.
5.         In the event of the German High Command or any of the forces under their control failing to act in accordance with this Act of Surrender, the Supreme Commander , Allied Expeditionary Force and the Soviet High Command will take such punitive or other action as they deems appropriate.
În cazul în care Înaltul Comandament german sau la oricare dintre forțele aflate sub controlul său nu vor acționa în conformitate cu prezentul act de capitulare, Comandantul Suprem, Forța Aliată Expediționară și Înaltul Comandament Sovietic vor adopta acțiuni punitive sau alte acțiuni pe care le găsesc adecvate .

(Observăm cum se desfășoară capitularea unei armate ai căror conducători au grijă de ai lor: se negociază condițiile, se stabilesc detaliile și se semnează documentele, chiar dacă situația militară e disperată, așa cum era situația Germaniei naziste, în acel moment. Să facem o comparație cu ordinul de capitulare necondiționată dat de fostul rege Mihai I prin surprindere și fără nici un fel de măsuri de protecție pentru români).

Stalin a cerut ca un act de capitulare a Germaniei să fie semnat la Berlin, documentul fiind semnat pe 8 Mai la ora 23:16 (ora locală), ce corespunde cu ora 0:16 la Moscova. Actul de capitulare urma să intre în vigoare la ora 23:1 (ora Europei Centrale), corespunzînd cu  1:1 ora Moscovei.
Aceasta a dus la sărbătorirea Victoriei pe data de 9 Mai în Uniunea Sovietică și în țările „central-orientale”, în timp ce în Europa Occidentală s-a comemorat evenimentul pe 8 Mai.

Comemorare separată
Anul acesta, comemorarea victoriei în cel de al doilea război mondial este mai divergentă ca oricând, reflectând situația politică actuală.
1. În Belgia 
Pe 8 Mai regele Philippe a depus o coroană la mormântul Soldatului necunoscut, în prezența liderilor Parlamentului belgian și a numeroși veterani și militari.
2. În Franța
Pe 8 Mai, președintele François Hollande a depus împreună cu primul ministru o coroană de flori la statuia Generalului de Gaulle, apoi a fost reaprinsă flacăra pe mormântul Soldatului necunoscut.Secretarul de Stat american John Kerry a fost prezent de asemenea la Paris, însoțit de ministrul francez al Afacerilor străine.
3.În Marea Britanie
Ceremonie de comemorare la care premierul David Cameron și liderii opoziției au omagiat victimele războiului și pe foștii combatanți.
4. În Ucraina
A celebrat de asemenea pe 8 Mai „Ziua memoriei și reconcilierii”, în spiritul în care acest eveniment este amintit în Europa Occidentală.
Cu acest prilej a fost dezvelit un monument de forma hărții Ucrainei în fața unui muzeu consacrat celui de al Doilea Război mondial, în prezența președintelui ucrainean și a secretarului general al ONU.
5. În Polonia
O ceremonie a fost organizată joi seara la Gdansk, în prezența președintelui Poloniei, a Secretarului general al ONU și președintelui Consiliului european Donald Tusk, precum și a altor lideri., între care și președintele nostru Klaus Iohannis, care din păcate nu a fost menționat în cele mai multe relatări din presa străină. 

6. În Germania
O ceremonie organizată la Reichstag, sediul camerei inferioare a Parlamentului german. A fost o comemorare a milioanelor de victime, în prezența președintelui Joachim Gauck și a cancelarei Angela Merkel.
7. În SUA
Peste 10 000 de persoane, între care 300-500 veterani de război asistă la o paradă aeriană la care vor participa 56 de avioane istorice restaurate .

8. În Rusia
Cea mai mare paradă sărbătorească, pe 9 Mai, celebrează „victoria poporului sovietic asupra Germaniei naziste” 
Cu un buget de Stat de 507 milioane de euro s-au organizat de mai multe săptămâni deja sărbătoriri fastuase ale evenimentului, serbările culminând cu o uriașă paradă militară.
noul tanc rusesc pregătit de paradă


La Moscova erau așteptate până la 15000 de persoane, dar foarte puțini șefi de stat!
Cea mai mare paradă militară din toate timpurile!
Occidentații reproșează Rusiei războiul din estul Ucrainei, astfel încât la parada de la Moscova vor participa conducătorii „puterilor emergente”: președintele Chinei Xi Jinping, președintele Indiei Pranab Mukherjee, omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi și cel cubanez Raul Castro,  cel venezuelean Nicolas Maduro, precum și cel din Africa de Sud, dar și secretarul general al ONU Ban Ki-moon. 

Liderul nord-corean Kim Jong-un și-a contramandat sosirea. Nici Alexis Tsipras nu este acolo. 
Cancelara Angela Merkel și-a anunțat sosirea la Moscova pe 10 mai, pentru convorbiri cu președintele Vladimir Putin

Responsabilii europeni prezenți sâmbătă la Moscova (cel ceh și cel slovac, dar și șeful diplomației franceze Laurent Fabius) nu vor asista la paradă.
Presa occidentală (portalul Delfi) remarcă aspecte pe care le consideră „neliniștitoare” : „În acest an,  orașul rus Kaluga a fost pavoazat cu placarde și afișe pe care se putea citi: 'Astăzi  Crimeea, mâine Roma. Trăiască 9 mai.' …”



Niciun comentariu: