duminică, 10 martie 2013

Divorţul în trei paşi

ŞI DIVORŢUL SE ÎNVAŢĂ, NU-I AŞA?





Divorţul prin acord, conform noului cod civil:


1. Soţii trebuie să se înţeleagă în toate detaliile. 

Adică, dacă nu s-au putut înţelege în căsnicie, trebuie să se înţeleagă acum pentru divorţ (asta, dacă vor să termine treaba în 30 de zile, doar la notar, indiferent de durata căsătoriei sau de existenţa copiilor)
Soţii trebuie să convină asupra tuturor aspectelor referitoare la: numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre parintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învaţătura şi pregatirea profesională a copiilor.


2. Depunerea împreună a cererii de divorţ prin acord

Cererea se depune la primăria unde s-a încheiat căsătoria, sau la un notar public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor.
După înregistrarea cererii, urmează un termen de reflecţie de 30 de zile.
La notarul public, cererea de divorţ se poate depune şi prin mandatar cu procură autentică

3. Divorţul propriu-zis

După expirarea termenului de 30 de zile, soţii se prezintă personal în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului public, care verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.

Se va elibera certificatul de divorţ fără să se facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

Dacă soţii nu se înţeleg, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată.  
Soluţionarea cererilor privind alte efecte ale divorţului asupra cărora soţii nu se inteleg este de competenta instanţei judecatoresti . În astfel de cazuri, soţii nu pot obiecta, dar se pot adresa, pe cale separată, instanţei competente pentru prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiţerului de stare civilă sau notarului public de a constata desfacerea căsatoriei prin acordul soţilor.


Niciun comentariu: