luni, 10 decembrie 2012

MEDICII GENERALIȘTI ȘI PREVENIREA BOLILOR



Rolul important al prevenirii și al depistării precoce a bolilor infecțioase
O anchetă realizată în Franța printre 2083 de medici generaliști, a dat următoarele rezultate:
Pentru 95,7 % dintre medicii generaliști chestionați, prevenirea face parte din sarcinile ce le revin. Le este ușor să vorbească despre riscurile bolilor cardiovasculare, de spre depistarea cancerului, despre fumat și despre nutriție. În schimb, pare mai delicată abordarea problemelor legate de consumul de alcool, de viața sexuală sau de folosirea drogurilor.

În privința depistării infecțiilor virale, ei consideră că nu se face destul. În Franța, circa 500 000 de adulți ar fi infectați cu hepatită B sau C și aproape jumătate dintre ei nu ar ști asta. (conform unor cifre din 2004).

La noi însă, 2.000.000 de români suferă de hepatita B sau C (deja aflați în evidență), însă doar 1% dintre ei sunt în tratament!

Probabil exista mulți alții care nu știu ca au contractat virusul.
Dacă depistarea hepatitei C este frecvent propusă- în Franța- consumatorilor de droguri și persoanelor ce au suferit transfuzii de sânge, și mai puțin frecvent celor care au suferit un act chirurgical, care s-au tatuat sau care poartă un piercing, la noi medicii nu prea prescriu aceste analize și ele nu sunt nici măcar amintite printre mijloacele de prevenție necesare.
În Franța, în  2009, 93,9 % dintre medicii chestionați au declarat că prescriseseră cel puțin o astfel de analiză în luna precedentă anchetei. La noi nu s-au făcut astfel de statistici.
76,9 % dintre medicii francezi sunt «foarte favorabili» vaccinărilor

76,9 % dintre medicii francezi interogați au fost «foarte favorabili»  vaccinării, dar acest procentaj variază în funcție de vaccin. Vaccinarea ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a obținut 82,1 % de păreri foarte favorabile. Pentru hepatita B, 94,0 % dintre medici s-au declarat « foarte » sau« mai degrabă favorabili » la vaccinarea adulților și  68 % la cea a bebelușilor. Vaccinul anti-pneumococic  și cel contra infecțiilor cu papilomavirusuri umane au primit respectiv 62,7 % și 58,6 % opinii «foarte favorabile ». În schimb, doar 42,1 % dintre medicii din Ile-de-France și 36,9 % dintre cei ce profesează în alte regiuni ale Franței se declară « foarte favorabili » la vaccinul BCG. La fel, mai puțin de jumătate dintre medicii francezi (43,4 %) au fost favorabili vaccinării contra rotaviruși și mai puțin de o treime (29,5 %) la vaccinarea contra varicelei.
În România, programul național de imunizare gratuită a copiilor împotriva hepatitei B a fost introdus în anul 1995. Pentru restul populației, vaccinul este disponibil în farmacii, contra cost...
Cum prevenim infectarea cu hepatita B sau C ?
• Nu folosiți aceleași obiecte personale cu persoanele posibil infectate: lame de ras, periuțe de dinți, cercei, forfecuțe sau cleștișori de unghii.
• Asigurați-vă că pentru tatuaje și piercinguri se folosesc ace noi sterile.
• Dacă mergeți la frizer, asigurați-vă că acesta folosește lame de ras sterile.
• Atunci când aveți relații sexuale folosiți prezervativ, în special dacă aveți parteneri multipli.
• Nu consumați droguri. Dacă folosiți totuși  droguri injectabile, nu folosiți niciodată ace sau seringi în comun cu alte persoane.
Simptomele frecvente ale hepatitei B sunt:
• Oboseala
• Pierderea apetitului sau lipsa senzației de foame
• Stare de greață sau “ rău de la stomac”
• Dureri abdominale
• Îngălbenirea pielii sau a sclerelor/conjunctivelor (icter)
• Urina de culoare închisă
• Scaune decolorate
• Dureri de articulații
Singura cale de a afla dacă sunteți infectat/ă cu virusul hepatitei B este aceea de a merge la medic și a vă face analize.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu