luni, 10 decembrie 2012

FARFURIA ANTICANCER



Reflexe anticancer în viața de zi cu zi




Gesturile și reflexele anticancer de practicat în fiecare zi, mai ales în domeniul alimentațieiDavid Servan-Schreiber

Ce inhibă și ce ajută celulele
Factori agravanți
Factori de protecție
Regimul occidental tradițional (ce favorizează inflamațiile)
Regimul mediteranean,
Bucătăria indiană, bucătăria asiatică (cea adevărată, nu cea îmbibată cu glutamat de sodiu cum o găsim pe la noi)
Emoțiile reprimate
Emoțiile exprimate
Depresia și amărăciunea, sentimentul de neputință
Acceptarea propriei vieți, ușurința, seninătatea
Izolarea socială
Susținerea celor din jur
Negarea adevăratei identități (de exemplu homosexualitatea-dacă e cazul)
Acceptarea propriei persoane,cu valorile sale și cu trecutul său
Sedentarismul-mai puțin de 20 de minute de activitate fizică pe zi
Activitatea fizică, 30 de minute de mers pe jos cel puțin 6 zile pe săptămână
Fumatul, poluarea domestică
Mediul înconjurător curat

Diferitele studii făcute asupra celulelor albe arată că ele reacționează la alimentație, la mediu, la activitatea fizică și la trăirile emoționale.
Inflamațiile joacă un rol în progresarea cancerelor.Putem acționa pentru a le reduce în organismul nostru prin mijloace naturale, la îndemâna fiecăruia

Alegerea alimentelor în funcție de indicele glicemic
Indice ridicat (de redus sau evitat)
Indice scăzut (preferat)
Zahăr alb sau brun, dextroză, sirop de arțar, miere
Îndulcitori naturali: sirop de agave, ștevie, xilitol, glicină,ciocolată neagră (peste 70%)
Făină albă,(pâine albă, paste prea fierte),orez alb, pateuri,cereale de mic dejun rafinate și dulci
Cereale integrale și amestecate: pâine din multe cereale, nu doar din grâu, sau făcută cu drojdie tradițională, orez nedecorticat sau basmati, paste fierte al dente (de preferate pastele din grîu integral sau cu amestec de cereale), secară, mei, hrișcă
Cartofi, mai ales piure,corn flakes, fulgi de orez și cea mai mare parte dintre cerealele pentru mic dejun
Cartofi dulci, igname, linte, mazăre, fasole, fulgi de ovăz, mussli
Dulcețuri, fructe coapte cu zahăr, fructe în sirop
Fructe în stare naturală, mai ales afine, cireșe,fragi (care ajută la regularizarea glicemiei)
Băuturi dulci: sucuri de fructe industrializate, băuturi acidulate, alcool între mese
Apă cu lămâie sau parfumată cu cimbru, cu salvie, cu coajă de portocală sau de mandarine bio. Ceai verde care acționează direct împotriva cancerului (fără zahăr). Un pahar de vin pe zi la masă

Usturoi, ceapă, ceapă de apă, amestecate cu alte alimente

Numeroase studii arată că o creștere mare a consumului de zahăr contribuie-prin mărirea cantității de insulină din corp – la epidemia de cancer. Trebuie deci să evităm alimentele cu indice glicemic ridicat și să le preferăm pe cele cu indice glicemic scăzut.

Alegeți fructele și legumele cele mai puțin contaminate (bio).



Atențiune, mai bine să mâncăm legume și fructe, chiar dacă au urme de pesticide, decât să nu mâncăm.

Produse din folosința curentă de evitat – pe cât posibil

  • ·         Percloretilena de la curățirea uscată a hainelor
  • ·         Deodorante cu antiprespirante ce conțin aluminiu (mai ales în cazul femeilor ce se epilează la subțioară, ceea ce favorizează pătrunderea ușoară a aluminiului în corp.
  • ·         Cosmetice, loțiuni, șampoane, vopsele de păr, lacuri, spume, geluri, lacuri de unghii, creme solare, deodorante ce conțin estrogeni sau hormoni placentari, parabeni sau ftalați.
  • ·         Ftalați de evitat în mod special: DBH și DEHP.
  • ·         Parabeni de evitat: metilparaben, polyparaben, isoparaben, butylparaben.
  • ·         Parfumuri conținând parabeni (aproape toate).
  • ·         Pesticide și insecticide chimice în casă
  • ·         Încălzirea lichidelor (cafea, ceai, biberon) în recipiente din plastic ce conțin PVC (pe care încălzirea îl eliberează în lichidul respectiv), sau în castronașe din polistiren sau Styrofoam.
  • ·         Tigăi cu teflon zgâriat
  • ·         Produse de curățenie obișnuite: detergenți de rufe lichizi, produse de curățenie/dezinfectare, dezodorante pentru vasul de toaletă, care conțin în general alkylfenoli (nonoxynol, octoxynol, nonylfenol, octylfenol, etc).
  • ·         Produse cu caracter cancerigen dovedit sau care sunt suspecte de a contribui la dezvoltarea cancerului- și produsele lor de substituție.
A se înlocui prin:

  • ·         Aerisirea hainelor timp de mai multe ore în aer liber înainte de a le purta, preferarea curățătoriei umede, cu CO2 lichid sau cu silicon
  • ·         Deodorante naturale fără aluminiu
  • ·         Produse naturale sau cosmetice fără parabeni sau ftalați.
  • ·         Fără parfum, sau se utilizează apa de toaletă, care conține mai puțini ftalați)
  • ·         Pesticide pe bază de uleiuri esențiale, acid boric sau pamânt de diatomee.
  • ·         (www.panna.org)
  • ·         Utilizarea recipienților din sticlă sau din ceramică (inclusiv pentru cuptorul cu microunde).
  • ·         Vase cu teflon intact sau fără teflon (oțel inoxidabil 18/10).
  • ·         Produse ecologice sau <<verzi>> (Marcate ECOLABEL european), sau înlocuirea cu oțet alb pentru pardoselile din gresie, cu bicarbonat de sodiu sau săpun de Marsilia.
Alimente bogate în omega-3
Tip de pește
Cantitate de consumat (pentru un aport de 1g de acizi grași omega-3: EPA și DHA
Ton (alb, în cutie,
 sau proaspăt)
120g
75-350g
Sardina
60-100g
Somon-de crescătorie
           -sălbatic
45-75g
60-100g
Macrou
60-250g
Hering – din Atlantic
·         Din Pacific
60g
45g
Păstrăv – de crescătorie
·         sălbatic
100g
120g
Cod – Atlantic
·         Pacific
400g
700g
Stridii  - de Atlantic
·         de Pacific
80g
200g
Homar
250g-1,3kg
Crab de Alaska
250g
Scoici Saint -Jacques
550g
Moluște comestibile
350g

Peștele este principala sursă de omega- cu lanț lung (EPA și DHA)

Anumite alimente inhibă creșterea celulelor anumitor cancere.
De notat că usturoiul, prazul și ceapa figurează în plutonul de frunte printre alimentele cele mai eficace în toate ripurile de cancer.

Dezechilibrul în favoarea produselor ce conțin omega-6 crește inflamația, coagularea și creșterea celulelor adipoase și canceroase.

Studiile arată că efortul fizic ajută în lupta contra cancerelor, dar doza necesară(calculată într-o unitate numită MET) nu este aceeași pentru toate cancerele
Pentru cancerul de sân pare că efectul începe să se simtă de la 30 de minute de mers în ritm normal de 6 ori pe săptămână. Pentru cancerul de colon ar trebui dublu (18 MET pe săptămână). Pentru a obține un efect asupra cancerului de prostată ar trebui 30 MET pe săptămână (30 de minute de jogging sau o oră de mers pe bicicletă de 6 ori pe săptămână).

Cheltuiala de energie asociată diferitelor activități
- în MET/oră

Așezat la televizor
1
ACTIVITĂȚI COTIDIENE
Așezat, croitorie
1,5
Mers până la autobuz
2,5
Scos sau pus lucruri în portbagaj
3
Scoaterea gunoiului
3
Plimbatul câinelui
3
Menaj, efort moderat
3,5
Curățenie cu aspiratorul
3,5
Greblarea peluzei
4
Grădinărit (fără a ridica greutăți)
4,4
Tunderea (motorizată) a ierbii
4,5
Cântat la pian
2,3
ACTIVITATE SLABĂ
(sub 3 MET/oră)
Canoe (încet)
2,5
Golf (cu mașinuță electrică)
2,5
Mers (încet,3km/h)
2,5
Dans (lent)
2,9
Mers (susținut, 5km/h)
3,3
ACTIVITATE MODERATĂ
(3 -5MET/oră)
Mers (încet) pe bicicletă
3,5
Exerciții de gimnastică fără greutăți
4
Golf (fără mașină electrică)
4,4
Natație (lent)
4,5
Mers rapid (6,5 km/h)
4,5
Tăiat lemne
4,9
Tenis (la dublu)
5
ACTIVITATE VIGUROASĂ
(5-12 MET/oră)
Dans rapid (vals susținut,salsa etc)
5,5
Merc pe bicicletă (efort moderatÎ
5,7
Aerobic
6
Mers cu role
6,5
Schi (alpin, de fond)
6,8
Urcarea unui deal (fără greutate)
6,9
Natație susținut
7
Mers rapid (8 km/h)
8
Ședință de karate la asociație
8
Jogging (10 km/h)
10,2
Sărit coarda
12
Antrenament susținut de arte marțiale
12
Squash
12,1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu