miercuri, 17 august 2016

1.400 de polițiști, jandarmi, pompieri și paramedici SMURD nu costa nimic

Cat a costat inmormantarea Annei de Romania


Am auzit astăzi comunicatul avocatului Ioan Luca Vlad privind cheltuielile ocazionate de ceremoniile funerare ce au avut loc la înmormantarea reginei Ana (bun, știm că nu o chema așa și nici nu avea acest titlu, dar așa i se spune pe la noi soției lui Mihai I).

Avocatul ne-a adus la cunoștință că această înmormântare „nu a costat așa de mult cum s-a crezut”.
Familia regală a plătit doar 150 000 de euro, pentru transportul și cazarea celor 50 de persoane din familiile capetelor încoronate (sau din familii de foste capete încoronate) care au venit la înmormantare, pentru vestimetație , flori și închirierea de limuzine.
În Elvetia s-au cheltuit alți 15 000 de euro.
Aceste costuri au fost acoperite din contul regelui Mihai I, prin împuternicitul său Radu Duda. (Așa cel puțin reiese din cele scrise în ziarul Libertatea. În articolul respectiv se relata că apropiați ai familiei regale au dezvăluit că prințesa Margareta „are o fire candidă și boemă”, așa că l-a mandatat pe soțul ei să se ocupe de administrarea averii acestei familii).

Bine, bine, veti spune, dar ceremoniile legate de această înmormantare nu au însemnat doar haine de doliu, limuzine și cheltuieli cu invitații din străinatate. (Că veni vorba: dumneavoastră, dacă vă duceți la înmormântarea cuiva, vi se plătesc toate cheltuielile de către familia îndoliată? Sau, ne putem întreba, câți dintre participanții din străinătate ar fi venit la înmormântare dacă ar fi trebuit să își plătească singuri cheltuielile?)


Costuri suportate de noi
A fost vorba despre transportul sicriului în condiții ceremonioase, în mai multe localități, cu un aparat amplu asigurat de Corpul de Gardă și de Jandarmerie, de Poliție și de mai știu eu ce alte forțe de ordine.  A fost vorba și de dirijarea circulației în condiții speciale, întreruperea ei când a fost nevoie, de asigurarea pazei tuturor invitaților și a tuturor incintelor folosite. 
A fost vorba de echipaje și de forțe de ordine numeroase care au defilat, au păzit, au fost  înaintemergători,  participanți în ținută de gală. S-au facut repetiții îndelungate pentru ceremonial. Sala tronului a fost amenajată, diverse socluri, draperii etc au fost necesare. Panouri pe gardul palatului, publicitate la toate posturile de televiziune.
Ni se spune ca au participat circa  1400 de politisti, jandarmi, pompieri și paramedici SMURD, cu echipajele respective. 
Cât or fi costat toate acestea? 
Reprezentantul casei regale ne spune ca toate acestea nu au costat nimic!
De ce?

Pentru că oamenii aceștia oricum aveau salarii lunare.
Da, aveau salarii lunare, plătite din bugetul de stat, adică de noi toți

Dar PENTRU CE primesc ei aceste salarii? Noi credeam că echipajele SMURD, pompierii, jandarmii și polițiștii sunt plătiți pentru că au foarte multă treabă în folosul comunității, adică al nostru, al tuturor. 
Din spusele reprezentantului casei regale s-ar deduce însă că aceste forțe de ordine și aceste autorități oricum nu aveau altceva de făcut în tot acest timp, deci luau banii de pomană în acele zile, asa încât un astfel de eveniment abia le-a dat ocazia să facă ceva util pentru lefurile pe care le primesc

Așa să fie oare??

Dar la înmormântare au participat și înalți prelați , preoți, precum și coruri din biserica ortodoxă și cea romano-catolică. 
Nici acestea nu au costat nimic, desigur. Nici nu meritau a mai fi amintiți - se pare. 
foto infostiri ro

Probabil domnul avocat (purtător de cuvânt al familiei regale, deci care vorbea în numele acesteia)  considera ca nici aceștia nu aveau altceva mai bun de făcut.

Noi, aceștia, oamenii "de rând" - cum le place altețelor lor să ne numească - plătim pentru serviciile religioase pe care le solicităm în cazul unor înmormântări, nunți sau botezuri.
Îmi relata cineva care s-a căsătorit într-o biserică catolică felul în care fiecare detaliu legat de nuntă a avut un tarif separat. Au fost intrebați: "Vreți să fie covor pe jos? Costă atât. Vreți să fie cor? Costă atât. Vreți să aprindem toate luminile? Alt tarif." Pe lânga serviciul religios propriu-zis, desigur, care era tarifat separat. Normal, desigur, pentru ca toate acestea costă.

Dar pentru aceasta înmormantare, totul a fost gratis. Și la cel mai înalt nivel. 
Dar mausoleul de lux construit la Curtea de Argeș? Tot gratis, desigur. 

Averea casei regale

Castelul de la Savârșin

E normal să-i ajutam pe membrii acestei familii, doar ei sunt săraci.

Averea lor (obținută de la noi) nu e evaluata decât la circa 200 de milioane de euro! (Conform ziarului Libertatea). 
Presa ne informează că familia regală deține în prezent domenii întinse în Prahova și Arad, plus zeci de hectare de pădure, cabane, terenuri în zone muntoase, din care merită să amintim domeniul regal Sinaia, cu castelele Peleș, Pelișor și Foișor, precum și castelul și domeniul de la Săvârșin. 
Față de toate acestea, vila din Elveția e nimica toată.
Doar că această familie extrem de bogată nu dorește să platească și taxele datorate statului român (cum ar fi tva pentru vânzarea de teren efectuată). Preferă să deschidă proces statului . Doar noi, aceștia, poporul "de rând" să fim obligați să plătim taxe, nu? 

Dar, firește, se poate și mai mult. Se spune ca i se va da pe 99 de ani (pe trei generatii) familiei palatul Elisabeta (un mod foarte convenabil de a folosi un palat pe care nu îl poți obtine prin retrocedare fiindcă nu a fost al tău  făra a suporta și cheltuielile de întreținere aferente). 
Pe lângă toate acestea, fiica cea mare a fostului rege ar urma să primească un salariu la nivelul unui fost șef de stat (sic!), dar și circa 4,5 milioane de euro anual pentru....pentru a aprecia produsele românești (vă amintiți reclamele acelea cu : "furnizor al casei regale"...), pentru a călători in țară și în străinătate și pentru a face...acte de binefacere și de cultură. 
Adică noi să le dăm milioane de euro ca apoi să ni se dea ceva pomana din acești bani. 
Asta ar fi, cică, in dezbatere publică. Ce spuneți?
A propos de pomană: ați remarcat că nu s-a oferit nimic de pomană (conform obiceiului ortodox) la această înmormântare?
Nu doar că nu s-a oferit nici măcar o lingură de colivă sau un păhărel de vin, așa cum se oferă la noi persoanelor necunoscute ce se întâmplă să fie la înmormântare, dar persoanele modest îmbrăcate nici nu au fost primite la palatul regal să vadă coșciugul ilustrei decedate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu