sâmbătă, 20 august 2016

Incompetenta in actiune

Hai sa daramam orice, numai sa daramam!



Fostul presedinte al Camerei Deputatilor a vrut sa darame zidul din jurul Parlamentului



In 2013, Valeriu Zgonea a dat un mic spectacol alaturi de Roger Waters, component al formatiei Pink Floyd. Nu, nu a cantat alaturi de el, ci a organizat inceputul (mediatizat) al demolarii zidului ce inconjoara terenul din jurul palatului Parlamentului. In fata camerelor de luat vederi, urcat pe un mic podium si, inarmat cu un baros urias, a lovit zdravan in zidul ce inconjoara incinta Casei Poporului , l-a indemnat pe varstnicum muzician, sa loveasca la randul sau in zidul cu pricina. Muzicianul l-a privit neincrezator si apoi a dat o lovitura simbolica in zid, insa Valeriu Zgonea a dat cat a putut de tare, reusind sa desprinda o bucata, pe care i-a oferit-o ca amintire lui Roger Waters, declarand cu aceeasi ocazie ca acel zid urmeaza a fi demolat, pentru ca terenul respectiv sa fie accesibil publicului si sa nu mai fie bariere intre Parlament si popor.

De ce, oare, Roger Waters parea usor stanjenit si nu a vrut sa contribuie la deteriorarea imprejmuirii respective? Pai , probabil, pentru ca si-o fi dat seama ca zidul cu pricina nu era doar un gard decorativ, ci forma pe mare parte din lungimea lui, un zid de sprijin ce impiedica dealul de pamant din spate sa se reverse peste trotuar. Si nu o fi vrut sa fie acuzat pe urma de infractiunea de distrugere.

Stim ca celebra cladire supranumita la inceput Casa Poporului este cea mai mare cladire civila din lume si cea mai grea. Ea e amplasata pe dealul Arsenalului. Dealul are la baza roci solide, dar este acoperit cu un strat de pamant, depus in decursul mileniilor. O cladire enorma apasa desigur asupra terenului, care cedeaza in oarecare masura, pe parcursul timpului. Asa se produce tasarea terenului de sub constructie si rezulta impingeri laterale asupra terenului din jur.
Ganditi-va ca va suiti pe un morman de cartofi . Acestia vor incepe sa se rostogoleasca spre marginile gramezii, nu?
Acestei tendinte naturale se opune zidul de sprijin facut din prefabricate de beton armat si cu fundatie pana la  la 4m adancime. Se si vede in fotografia cu cei doi: in spatele lor este un deal cu verdeata . Daca n-ar mai fi imprejmuirea, pamantul ar aluneca pe suprafetele cu asfalt!
Cineva si-o fi dat seama, asa ca zidul nu a fost totusi daramat pana astazi.

Subiectul a fost readus in actualitate de catre primarul sectorului 5, Daniel Florea, care a declarat ca doreste sa darame acest zid:  "Cred că ar trebui să nu mai existe acele ziduri imense şi oamenii să se poată plimba." Pai oamenii s-ar putea plimba si acum, daca le-ar da voie paznicii, numai ca ar fi o adevarata aventura sa te plimbi prin zone neamenajate, cu balarii. 
Prin urmare nu daramarea zidului rezolva problema, ci amenajarea acelei zone conform proiectului unor specialisti!
Chiar nu vorbeste si el cu cineva de specialitate?

Vorba e  ca de demolat  e usor, mai ales din gura. O declaratie mediatizata si  gata! Noul primar se vede in centrul atentiei!
Mai greu ar fi ca noul primar sa ne arate proiectul de amenajare a zonei si sa declare ca a alocat fondurile respective si lucrarile vor incepe neintarziat.
Ni se spune ca amenajarea zonei s-ar putea face doar dupa terminarea Catedralei Neamului. Adica, se amana totul cu o perioada nedeterminata. 
Prin urmare totul e sa aparem la televiziuni, sa dam declaratii, ca apoi sa cada totul in uitare pentru cine stie cat timp? 

Proiectul de amenajare se poate face, in mod evident, de pe acum. Pentru ca si Catedrala se face dupa un proiect, deci trebuie sa fie corelate aceste proiecte. 
(In paranteza fie spus, Catedrala va avea desigur o incinta proprie, care va fi amenajata de catre Biserica, asa cum se intampla la toate bisericile. Si are nevoie de asemenea de o imprejmuire- nu de un zid de sprijin, daca nu sunt denivelari de teren. Oricum, in curtile bisericilor publicul are acces in mod obisnuit. Deci in aceasta zona, lucrurile se vor rezolva de catre Biserica). 
Pe celelalte suprafete aflate in jurul Casei Poporului si care formeaza majoritatea  se poate incepe neintarziat amenajarea peisagistica. De ce ne spune edilul ca trebuie sa asteptam nu se stie cat? Cine va impiedica sa amenajati in sfarsit aceste terenuri parjolite aflate in preajma cladirii Parlamentului? Se vad si din satelit! Nu mai spun de cladirile incepute inainte de 1989 si lasate de 26 de ani sa cada in ruine, ca pentru aducerea aminte de o calamitate, asa cum au lasat japonezii o cupola deteriorata ca amintire a bombardamentelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki.



Se poate demola zidul? 
Zidul cu pricina chiar este util pentru sprijinirea malului de pamant. (Din pacate, nu a fost hidroizolat corespunzator, probabil din pricina grabei, asa incat acum umezeala din pamant se infiltreaza in prefabricatele de beton, duce la ruginirea armaturii si la deteriorarea lenta a zidului, dar si la inrautatirea aspectului acestuia. Dar problema necesita o rezolvare tehnica adecvata, nu spectacole si declaratii populiste ale politicienilor.)

Oricum, nu din pricina zidului a ramas in paragina terenul din jurul faimoasei cladiri. Mai sunt terenuri in paragina in apropiere, (peste drum de Calea 13 Sebtembrie, dar si Parcul Izvor) ceea ce este desigur rusinos . Evident ca e absolut necesar ca aceste terenuri sa fie frumos amenajate, conform unui proiect de arhitectura peisagistica. Iar accesul publicului se poate face prin portile existente, fara probleme. Ar fi suficienta o simpla dispozitie "de sus".
Se facuse vorbire despre un astfel de proiect de arhitectura, insa el a ramas pe hartie. Si nu din cauza prezentei zidului. Cat despre terenurile adiacente, care acum au devenit maidane, la fel: ele ar trebui sa devina spatii verzi amenajate de catre profesioniști in domeniu, nu lasate de izbeliste , asa cum au fost de 26 de ani incoace. Bucureștiul duce mare lipsa de spatii verzi, iar zona respectiva, intens vizitata datorita Casei Poporului, ar trebui sa fie amenajata exemplar urmând un proiect de arhitectura. Cat despre împrejmuire, aceasta ar putea fi demolată pe porțiunile pe care nu formează zid de sprijin, adică acolo unde terenul este "la nivel"de ambele părți ale gardului. Adică nu acolo unde a început dl. Zgonea demolarea.


De dărâmat e ușor, am văzut asta deja in nenumărate alte cazuri. 
Mai greu este să FACEM ceva.

Stimați politicieni, aratați-ne ce vreți să faceți, nu ce vreți să dărâmați! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu