duminică, 1 septembrie 2013

Protest contra explatarii de la Rosia Montana

Românii nu vor să li se fure aurul şi să li se lase cianuri în loc

De fapt nu ni se fură doar aurul
Iată cam ce se găseşte acolo:



aur – 1,5 grame pe tonă, argint – 11, 7 grame pe tonă, arseniu – 5000 grame pe tonă, titan – 1000 grame pe tonă, molibden – 10 grame pe tonă, vanadiu – 2500 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă.
Aceste probe și rezultate se află în documentația pe care RMCG-ul a cumpărat-o de la Agenția Națională de Resurse Minerale.
          Valoarea celorlalte metale îngropate acolo  e cel puțin de patru ori mai mare decât a aurului și prin contract, acestea revin direct exploatatorului resurselor. 

Unele televiziuni (numai) relatează despre marele protest ce se desfăşoară în Bucureşti împotriva începerii exploatării aurului de la Roşia Montană, proiect considerat dezastruos pentru România, din toate punctele de vedere.



(Imagini de la Realitatea Net sau captură video) 

Un post de televiziune dă câteva imagini din Piaţă, pentru a se întoarce apoi repede la disputele între autoproclamaţii regi, împăraţi şi prinţi.

Mulţimea din Piaţă nu s-a autoproclamat nimic. Nu se ceartă pe mahmudele .
Guvernul a aprobat marţi proiectul de lege care ar reglementa proiectul de la Roşia Montană dar şi alte cedări de resurse naturale fără ca poporul (adevăratul posesor) să se poată opune.
O lege specială pentru o firmă înregistrată într-un paradis fiscal şi care ar urma să ne ia aurul şi să ne lase o mare de cianuri în schimb.
 Lege privind măsurile aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltarii activităţilor miniere în România. Acest proiect legislativ va fi supus dezbaterii şi votului Parlamentului în septembrie 2013. 
http://nazone.ro/2013/06/modificarea-legii-minelor.html

Şeful guvernului, cae înainte de alegeri avea ca un punct important în programul său electoral oprirea proiectului de la Roşia Montană,  a condus acum lucrările pentru adoptarea acestui proiect de lege.
Într-un interviu televizat, a spus că se opune proiectului de la Roşia Montană şi în calitate de deputat va vota în Parlament împotriva acelei legi, pe care în calitate de Prim Ministru a elaborat-o!
Dar în calitate de şef al partidului de guvernământ ce deţine cele mai multe locuri în Parlament, ce spune? Ce indicaţii au primit parlamentarii ce fac parte din partidul său?
Proteste au avut loc şi la Cluj, Timişoara, Bistriţa, Ploieşti, Alba Iulia, Satu Mare-după cum aflăm din presă. Mii de oameni au ieşit în pieţe.

Mulţimea din Piaţă, formată mai ales din tineri (aşa cum am putut zări în imaginile prezentate rapid) nu vrea să-i fie furat ce este al ei! Nu vrea să-i fie furate bogăţiile naturale ale solului şi ale subsolului, nu vrea să-i fie luată moştenirea strămoşească, pentru că vrea să aibă un viitor!

Ce va vota Parlamentul?

--------------------------------------------------------------------------------

Ce spune Mircea Badea despre acest subiect

1. Că s-a plictisit de subiect (extra, nu?)
2. Că pe el nu-l interesează problemele de mediu de la Roşia Montană, pentru că nu s-a dus niciodată acolo şi nu se va duce (exact ca în bancul acela în care un personaj nu a protestat când i-au luat pe evrei, că nu era evreu, nici când i-au luat pe armeni, că nu era armean, nici când au fost nedreptăţiţi vecinii săi, că nuera rudă cu ei, dar când a fost nedreptăţit el însuşi, n-a mai fost nimeni care să fie solidar cu el..)
3. Că singurul lucru care l-ar interesa -pe viitor- ar fi ca guvernul să nu mai dea resursele ţării pe nimic. (Dar acelea care au fost date până acum pe nimic, să rămână date? Chiar dacă încă se poate face ceva, aşa cum e cazul cu Roşia Montană? Adică-lăsaţi, popor, de la voi de data asta, să ia străinii pe gratis aurul şi argintul şi celelalte metale preţioase , lăsaţi pe urmă să se ia şi gazele pe gratis, dar pe urmă, când nu veţi mai avea resurse naturale, ei atunci nu vom mai permite nimic-nu?)

Pe urmă a trecut imediat la subiecte "mondene" : a născut Eba etc.
Adică, popor, nu te mai preocupa că îţi fură unii resursele naturale, că ăsta e subiect vechi. Vezi mai bine cine a născut, unde şi ce nume va primi copilul, ce au mai făcut autointitulaţii  regi şi împăraţi etc, pentru ca în timpul ăsta legile care te expropriază de bunurile tale să fie aprobate în linşte.

Grozave opinii, ce ziceţi? Şi el e formator de opinie!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Protestul continuă şi pe 2 septembrie




Şi pe 3 septembrie




A cincea zi de protest (5 septembrie)

Protestatari de toate vârstele , până seara târziu la Arhitectură


Opiniile protestatarilor purtate pe spate

Protestul a continuat şi în a şaptea zi.
Protestatarii au mers la sediul TVR, unde nu au fost luaţi în seamă.
Scandarile au atins şi problema gazelor de şist, altă sursă de poluare ireversibilă a teritoriului nostru spre profitul companiilor străine:
"Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist"

Proteste în străinătate

În faţa consulatului României din Montreal a avut loc sâmbătă un miting al românilor din Canada.
"Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru că nu vreau ca oamenii din ţara mea să păţească ce au păţit cei din preajma exploatărilor miniere unde s-a folosit cianura - în Ghana, Statele Unite, Africa de Sud şi pe unde a mai fost. Cianura evaporată din lacuri şi respirată sau intrată în pânzele freatice şi băută aduce bube, cancer şi moarte"

a declarat una dintre participante, Cristina Haiducu, pentru un ziar local din Montreal (ZigZag). Mitingul se va repeta la Monreal şi sâmbăta viitoare.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În a 15-ea zi de protest,  în cadrul marii manifestaţii ce a întrunit între 10000 şi 25000 de oameni, la Bucureşti, s-au văzut mari drapele găurite la mijloc   - aşa cum, ne amintim, au fost la evenimentele din 1989. De data aceea era vorba despre eliminarea stemei cu munţi, ape, sonde, spice,tricolor şi stea, de pe steag.
De data asta este vorba despre eliminarea  din proprietatea României a sondelor, munţilor, apelor curate şi celorlalte bogăţii naturale şi lăsarea în locul lor a unui mare gol, umplut- eventual- cu cianuri şi cu substanţele toxice folosite la extragerea gazelor de şist.

Protestul a avut dimensiuni cu adevărat impresionante, s-a desfăşurat paşnic şi în deplină ordine. S-a protestat împotriva tuturor exploatărilor cu efecte dezastruase asupra mediului şi care se soldează cu pierdderea rezervelor preţioase ale României.

Proteste de mare amploare au avut loc şi la Cluj, Turda, Iasi,Timisoara şi în alte oraşe ale ţării.

Manifestanţii au cerut o dată în plus, respingerea legii, prin vot la vedere de către Parlamentul României şi anularea aşa numitei “comisii speciale” de analiză.
 



Joi, la Oradea, protestul impotriva exploatarii cu cianuri a fost combinat cu un spectacol stradal pentru copiii veniti cu parintii lor la protest: jonglerii cu foc, acompaniate de buciume si tobe
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
În a 22-a zi de protest, demonstranţii din Bucureşti au defilat în număr mare pe un traseu bine stabiit din centrul oraşului, rămânând apoi până noaptea târziu în apropiere de Universitate.
Şi în alte oraşe din ţară au avut loc proteste împotriva tuturor exploatărilor prin care se dau pe nimic bogăţiile naturale şi se poluează grav mediul înconjurător.
În acelaşi timp, 33 de mineri au intrat din nou în galeria amenajată pentru vizitatori, invitând de acolo pe politicieni să vină să vadă "care e situaţia" şi să "nu-i creadă pe cei care vorbesc despre aruncarea munţilor în aer şi despre cianuri" (chiar aşa!). 
Înţelegem de aici că bieţii oameni nici nu ştiu că munţii lor ar urma să fie aruncaţi în aer, transformaţi în praf ce va fi scăldat în cianură. Ei îşi închipuie că e vorba despre mineritul pe care l-au apucat ei de 2000 de ani şi pe care ar vrea să-l continue în acelaşi fel. De ce nu li se spune şi lor despre ce este vorba?
Dar Roşia Montană nu este decât unul dintre locurile în care se preconizează exploatări de aur. Despre celelalte exploatări nu s-a spus nimic despre procedeele tehnologice ce vor fi folosite şi nici despre partea ce revine statului român din aurul românesc.  
Se pune numai problema mâinii de lucru, dar nu şi problema societăţii comerciale care ia profitul. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Update 4.11.2013
Protestele împotriva extragerii aurului prin cianurare şi a extragerii gazelor prin fracturare hidraulică au continuat fără întrerupere, în fiecare duminică mii de protestatari parcurgând traseul între Universitate, Cotroceni, în mod paşnic, însoţiţi de copii  şi purtând drapele. 
10 duminici de proteste în care mai ales tineretul arată că îşi doreşte să trăiască într-o ţară în care interesul general de protejare a mediului înconjurător să fie respectat.
La un moment dat, doi protestatari au aşezat frumos pe asfalt două torţe colorate. Unul dintre ei a fost imediat "ridicat" de  către jandarmi, celălalt apucase să se amestece în mulţime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu