vineri, 7 iunie 2013

Modificarea Legii Minelor



Modificarea Legii Minelor va permite exproprierea cetăţenilor români de catre firmele care au obţinut licenţe de exploatare


Parlamentul României urmează să voteze în plenul Camerei Deputaților propunerea legislativă Plx 549/ 2009 de modificare a Legii Minelor 85/2003. 

 

Ea a fost deja votată de senatori şi ar urma să intre în vigoare dacă s-ar vota şi de către deputaţi.
Ce se prevede ca modificare?

o   Substituirea autorităţilor statului român cu companii private care dețin licenţe de exploatare în procedurile de expropriere a terenurilor necesare desfășurării lucrărilor miniere. Orice investitor privat care obţine o licenţă de exploatare ar avea dreptul să exproprieze proprietăţile vizate, devenind proprietar din momentul efectuării unei plăți către persoana expropriată. Plata ar fi stabilită de către investitor. 
o   Distrugerea patrimoniului cultural, deoarece proiectele miniere ar avea un statut special ce nu necesită avizul Ministerului Culturii sau certificate de descărcare de sarcină arheologică pentru demolarea monumentelor istorice.
o   Dezvoltarea de proiecte industriale de mari dimensiuni, care s-ar realiza în lipsa unor planuri de urbanism și a unor certificate de urbanism valabile.


 Repercusiuni pe termen mediu și lung:


o   Practic, companiile miniere își vor putea derula activitățile fără ca acestea să fie avizate de instituțiile abilitate (mediu, urbanism, cultură, sănătate etc).
o   Orice zăcământ ar putea fi exploatat doar prin obținerea unei licențe miniere din partea unei singure autorități, adică Agenția Națională de Resurse Minerale. Tot acest demers poate fi copiat ulterior și de alte industrii ce ar dori ca activitatea lor să fie scutită de respectarea procedurilor legale de avizare.
o   Orice companie minieră ar putea dispune evacuarea cetățenilor și deposedarea acestora de bunuri legal dobândite. Exproprierea ar fi astfel în interesul unui agent privat, nu pentru un interes public. În plus, permite însușirea proprietăților cetățenilor la o valoare apreciată de companiile miniere, nu de piața liberă.
o    Subminarea economiei naționale prin favorizarea marilor companii miniere străine în detrimentul producătorilor și agenților economici autohtoni. De această prevedere se vor bucura doar companii cu capital străin, marii operatori minieri fiind companii americane sau canadiene.
o   Favorizează interesul companiilor străine din domeniul minier, în detrimentul propriilor cetățeni. Dezvoltarea durabilă prin turism sau agricultură a zonelor miniere nu mai devine astfel o opțiune, aceste zone fiind condamnate la un model de dezvoltare monoindustrial, nociv pentru oameni și mediu.
o   Riscă stabilitatea economică și socială a țării. Dreptul la proprietate este unul de o extremă importanță pentru români. Orice tentativă de expropriere a casei și terenurilor legal deținute de cetățeni pentru profitul companiilor miniere private va avea repercusiuni greu de prevăzut. 

Prin urmare, dacă se adoptă această lege, orice persoană care are o casă sau un teren într-o zonă pentru care o companie (de obicei străină) a obţinut o licenţă de exploatare, trebuie să se aştepte să primească o NOTIFICARE DE EXPROPRIERE şi o sumă stabilită global de cineva drept despăgubire. Dacă persoana nu e de acord cu suma? Dă în judecată statul (dacă are bani), umblă pe la judecăţi zeci de ani, dar în timpul ăsta casa îi e dărâmată şi terenul luat. Unde se vor duce sărmanii lipsiţi de casa şi dee pământul lor? Nu se ştie. 
Se propun modificări anticonstituţionale .
O altă şmecherie propusă în noa lege este aceea că vor avea dreptul la despăgubiri doar proprietarii care au hotărâre judecătorească de recunoaştere a dreptului de proprietate! 
Deci, cei care nu au avut un proces în urma căruia să li se recunoască dreptul de proprietate, nu vor primi nimic! Va să zică proprietarul primeşte notificare să plece că i s-au luat casa şi pământul, e nevoit să intenteze proces (care durează 10 ani), între timp stă pe drumuri fără un ban, neavând nici cu ce să plătească avocaţi şi cheltuieli de judecată şi sunt slabe speranţe să mai vadă vreun ban pe bunurile lui!

Unde mai este respectarea dreptului de proprietate în România?


Prima exploatare de acest fel va fi la Roşia Montană. Sunt acolo oameni care nu vor să plece din casele lor, care vor să-şi câştige tratul ca şi până acum din creşterea animalelor. După noua lege, ei nu se vor mai putea opune! Oamenii şi-ar vedea proprietăţile luate cu japca fără a avea drept să se opună, putând doar să conteste preţul în justiţie (şi ştim cât durează şi cât costă un proces la noi...)
Între timp compania şi-ar pune proiectul în practică, aruncând munţii în aer (60 de tone de explozibil folosit în fiecare zi pentru aruncarea în aer şi transformarea într-un praf fin ca făina a 5 munţi!) şi luând bogăţiile noastre, românii fiind nevoiţi să se supună ca nişte sclavi care se mulţumesc cu un "bacşiş" (un număr de salarii pentru cei cei vor scoate aurul pentru străini şi un " bacşiş" de 6% pentru statul român, care va rămâne în schimb cu datoria de a avea grijă de uriaşul baraj şi de uriaşul lac de cianuri- va să zică orice nenorocire s-ar întâmpla cu ele, nu-i mai interesează pe canadieni, ei vor pleca în 15 ani cu aurul şi cu celelalte metale preţioase, iar românii vor rămâne strămutaţi, poluaţi, cu cianurile şi cu cantităţile uriaşe de steril radioactiv)
vedeţi şi filmul făcut de un cineast german independent:
Roşia Montană, un loc pe marginea prăpastiei        

                                                                                   pe you tube


Dar, mai este timp ca cetăţenii să se adreseze deputaţilor care îi reprezintă şi să le ceară respingerea acestei legi!


Vedem pe hartă care sunt perimetrele deja cedate unor companii , în majoritate străine, pentru exploatarea  resurselor noastre de petrol şi de gaze. 


Niciun comentariu: