sâmbătă, 3 septembrie 2016

Multumim Simona Pop

Una dintre membrele echipei medaliate cu aur la spadă vrea să-și părăsească echipa și patria




Așa cel puțin reiese din știrile care apar în mass media în legătură cu Simona Pop.

Sportiva Simona Pop, născută Simona Deac a purtat o inscripție bilingvă prin care mulțumea orașului său natal, Satu Mare, peste inscripție fiind așezată medalia sa , obținută împreună cu echipa României.

Premierului Ungariei, Viktor Orbán i s-a aratat  imediat (probabil) fotografia, pe care se poate observa că prima inscripție, scrisă ceva mai mare, era în limba maghiară, în timp ce inscripția în limba română era scrisă dedesupt. El i-a trimis sportivei o scrisoare de felicitare.
Sigur, sportivele au fost felicitate în primul rând de către președintele României, dar asta nu pare să o fi impresionat la fel de mult pe sportivă. Președintele României le-a felicitat pe toate membrele echipei câștigătoare a medaliei, în timp ce premierul Ungariei a felicitat-o doar pe Simona Pop.

Fiind extrem de onorată de primirea acestui mesaj, sportiva româncă a făcut o declarație agenției ungare de presă MTI (Magyar Távirati Iroda -"biroul telegrafic unguresc" în traducere ) în care spune că tatăl ei  ar fi fost de origine maghiară și că ar fi vorbit doar în ungurește acasă (deși, să întelegem, mama ei era româncă, de vreme ce nu se pomenește nimic despre ea), dar că a studiat în limba română.

(Deși desigur, dupa cum știm, există în țara noastră toate formele de învățământ și în limba maghiară, dar - ma gândesc - e mai bine să cunoști limba oficială a patriei tale, chiar dacă mai știi și limba maternă a tatalui tău. E normal de asemenea ca toți concetățenii să se înteleagă bine între ei și să colaboreze dacă e cazul, să facă " echipă bună" indiferent de originile lor etnice, nimic deosebit până acum).

Simona Pop  a mai povestit că în urmă cu mai mulți ani intrase în clubul sportiv Steaua, club susținut de armata română, acest lucru împiedicând-o să ceară cetațenia ungară (așa cum ne lasă să înțelegem că și-ar fi dorit).

(După cum știm, acest club sportiv le conferă membrilor săi și grade militare, implicit și soldele aferente acestor grade, însă- ce să vezi -  militarii români nu pot avea cetățenie străină).
Dar, a adaugat ea, foarte probabil va cere cetățenia ungară după ieșirea din clubul sportiv Steaua.

Ce înțeleg eu de aici?

Că doamna Simona Pop s-a simțit bine în patria ei și in familia ei până acum, a vorbit în ce limbă a dorit și a studiat tot așa, a colaborat foarte bine cu concetățenii săi de orice etnie ar  fi fost ei, s-a înscris în ce club a dorit și a beneficiat de salariul pe care acest club militar i l-a oferit, ba chiar s-a căsătorit cu un sportiv din cadrul clubului sportiv municipal (CSM Satu Mare), Adrian Pop, care a obținut la rândul său frumoase rezultate la scrimă, devenind campion național la acest sport.
Patria a onorat-o pe sportivă foarte mult.
Municipiul Satu Mare a declarat-o cetățean de onoare , i-a acordat și premii suplimentare (față de cei 70000 de euro, pe lângă automobilul Renault și pe lângă renta pe viață  primite deja de la autoritățile statului nostru) : 12500 de lei.

Doar că, doamna Simona Pop dorește să fie unguroaică și (după cum spun reporterii) să se stabilească în Ungaria. Mai ales că a luat deja banii, mașina și renta pe viață si probabil nu speră să mai ia vreun premiu pe viitor. Asa că nu-i rămâne decât să ne arate că... nu dă doi bani pe patria ei, România.

Faptul că a fost născută de o româncă nu pare să conteze. Apartenența la clubul militar a contat probabil doar din punct de vedere pecuniar, nu a simțit nici un atașament pentru acest club, ba chiar (se deduce) l-a urât, pentru ca nu îi dădea voie să ceară cetațenia ungară.
Faptul că nu a reușit singură să obțină vreo medalie la Jocurile Olimpice, dar a reușit să ia aurul împreună cu colegele de echipa (românce, din câte știu) nu i-a spus nimic. Oricum, niciodată nu reușise să obțină vreo medalie internațională pe cont propriu, toate rezultatele foarte bune fiind realizate cu echipa.  Cu echipa ROMÂNIEI. Asta a și oprit-o, probabil să iasă din clubul Steaua,  să ceara cetățenia ungară și să plece în Ungaria definitiv, așa cum pare să dorească. 
Fiindcă pe cont propriu...nu prea conta, dar cu echipa Romaniei putea obține medalii și sume mari de bani  - ce sa vezi, de la  români!

Nu se simte însă atașată de această echipă. Ca și în cazul apartenenței la club, a fost vorba probabil doar de interes. Altfel, nu s-ar grăbi să declare, imediat dupa obtinerea succesului de la Rio, că va cere cetățenia ungară.
Și noi , care credeam că a fost mândră auzind imnul României cântat pentru performanța lor, a ECHIPEI României. Iar noi am fost mandri de ele, de "fetele noastre", fără să ne gândim dacă nu cumva unele dintre ele ar proveni, vezi Doamne, din căsătorii mixte din punct de vedere al etniei.
Le-am considerat pe toate aproape de inimile noastre.

Că în România sunt fel și fel de etnii, asta știm. Dar toate, formează NAȚIUNEA ROMÂNĂ.
Nu există națiuni în care să existe o singură etnie, o așa-numită "rasă pură", deși au fost încercări de a se realiza (în timpuri de tristă amintire) purificari etnice , prin metode de o barbarie greu de descris.
Noi, românii, nu suntem așa.

Și, încă ceva: din câte credeam, sportul dezvoltă camaraderia și spiritul de colaborare.
Așa credeam.

Mai e ceva: soțul doamnei Simona Pop, Adrian Pop, pare a fi român (dupa nume, cel puțin, că nu îl cunosc personal).
Va cere și el cetățenia ungară, dupa ce va avea soție unguroaică în acte?

Se vede că ceea ce credeam despre dragostea de patrie nu corespunde cu ceea ce cred alții.

"Mulțumim" Simona Pop că ne-ați demonstrat asta! 
Dupa ce că sportivii români au obținut foarte puține medalii la aceste Jocuri Olimpice, ne-ați întunecat și această puțină bucurie, pentru acea medalie de aur pe echipe. Fiindcă, din păcate, aceea nu era o echipă!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu