luni, 5 septembrie 2016

Dulciuri rapide

Chec cu iaurt și banane



  • ·         3 ouă
  • ·         180g zahăr
  • ·     100 ml ulei
  • ·         125 g iaurt
  • ·         O banană
  • ·         80 g amidon
  • ·         230 g făină
  • ·         Un pliculeț praf de copt
  • ·         50 g granule de ciocolată neagră

Cele 3 ouă se bat în castron, cu mixerul. Se adaugă 180 g de zahăr, se bate iar, se adaugă 100 ml ulei de floarea soarelui, se bate, se adaugă un iaurt de 125g și o banană (curățată și zdrobită cu furculița separat). Se bate totul, apoi se adaugă 80 g de amidon de porumb, se bate, apoi se adaugă 230 g de făină, în mai multe tranșe și se bate iar.  Se adaugă un pliculeț de praf de copt, se amestecă, se adaugă 50g de granule de ciocolată de menaj, se amestecă apoi cu lingura .
O formă de cozonac se unge cu ulei sau cu unt și se tapetează cu făină.
Se toarnă aluatul în formă și se dă la cuptorul încins la 180 0C, unde se coace în 40/45 de minute. Se controlează dacă s-a copt cu un bețișor înfipt în crăpătura checului.
Se lasa să se răcească în formă.
Se taie și se servește.


Tortă doar cu apă (de post)
Se unge o formă de tort cu margine detașabilă.  Se lipește la interior hârtie de copt, tăiată la dimensiuni. (Marginea verticală se lasă mai înaltă ).
Într-un borcan se toarnă 250 ml apă călduță, 40 ml de ulei, se pune capacul și se agită pentru a se emulsiona.
Separat, într-un castron:
·         250 g de făină
·         150 g zahăr pudră
·         1 pliculeț de zahăr vanilat
·         1 pliculeț de praf de copt
Se amestecă în castron cu un tel pară.
Amestecul se dă prin sită punându-se într-un castron mai mare, peste care se rade o lămâie. Lamâia se taie apoi în două, iar jumătate se stoarceîntr-un pahar.
În castronul cu făină se toarnă emulsia de apă cu ulei și se bate cu mixerul. Se adaugă zeama de lămâie și se bate iar.

Amestecul se pune în forma tapetată și se dă la cuptorul încins la 1800C pentru 45 de minute.
Când e gata se încearcă dacă e coaptă cu un bețișor de lemn.
Se stinge cuptorul și prăjitura se lasă să se răcească în acel cuptor, a cărui ușă e ținută întredeschisă prin proptire cu o tijă.

Când e rece se decofrează, se pudrează cu zahăr vanilat și se poate tăia în felii. 

Cremă la minut

Se prepară o cafea expresso (sau orice fel de cafea tare) .

½ l de lapte cu o feliuță de coajă de lămâie se pun pe foc.

Pe un platou dreptunghiular puțin adînc se aranjează biscuiți pătrați, unul lângă altul, 3 x 4=12 bucăți. Se însiropează cu cafeaua fierbinte.

Într-o cratiță se sparg 2 ouă. Se adaugă 4 linguri de zahăr. Se bat cu telul pară. Se adaugă 4 linguri cu făină. (Nu cu vârf mare). Se amestecă iar cu telul. 
Când laptele dă în clocot, se scoate coaja de lămâie și se toarnă peste crema din cratiță, amestecând cu telul. Se pune cratița pe foc și se amestecă până se îngroașă crema (circa 4 minute).
Crema îngroșată se toarnă pe platoul cu biscuiți și se aranjează cu o spatulă.

Se presară nuci zdrobite se rade deasupra ciocolată neagră. Separat se mai taie cu cuțitul ciocolată.
Se taie 6 porții din prăjitură (cu crema moale), bucățile se pun cu spatula în castronele de servit. Se presară în fiecare castronel ciocolata bucățele și se servește

Prăjitură cu ananas (Diplomat cu ananas)

Se scurge de zeamă o conservă de rondele de ananas.
Se ia un pachet de pișcoturi de șampanie . Pișcoturile se moaie în zeama de compot de ananas și se așează sub forma unui blat pe un platou, pe care s-a pus partea verticală detașabilă de la o formă de tort .
Rondelele de ananas se pun pe conturul formei, la interior, pe verticală.

Separat se dizolvă 8 g de gelatină (foaie) în apă rece.

400 ml de smântână dulce deja îndulcită (2 cutiuțe) se bat în castronel cu 2 linguri de lapte condensat. Se amestecă apoi cu 500 g iaurt cu ananas. Se adaugă în compoziție 3-4 felii de ananas (din a doua cutie) tăiate în bucățele.  
Gelatina înmuiată se pune într-un ibric cu puțină apă (3 lingurițe) și se pune pe foc, amestecând.
Apoi se toarnă peste compoziție și se mestecă bine.
Crema se toarnă în forma pregătită.
Se decorează cu jumătăți de rondele de ananas (din a doua cutie).
Se pune 2 ore la congelator sau 4-5 ore în frigider.
Se detașează cu cuțitul pe contur, apoi se scoate partea verticală a formei de tort.
Se taie felii și se servește.

(traducere după „casa di Benedetta”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu