marți, 16 februarie 2016

Legea darii in plata

Legea prin care cineva care a luat un credit pentru casă și nu mai poate să-l plătească ar putea da casa băncii și să termine astfel cu datoria.



Aud că băncile se opun vehement la adoptarea acestei legi.
Mărturisesc că nu înțeleg de ce.

  • Când clientul băncii ia un împrumut pe care îl garantează cu o casă, experții băncii evaluează casa respectivă și decide dacă acea casă reprezintă o garanție suficientă pentru creditul solicitat.

Atunci, care ar fi problema dacă banca și-ar primi pur și simplu garanția (apreciată de experți ca fiind acoperitoare) în locul banilor?

  • Banca poate considera că există riscul ca piața imobiliară să fie în scădere și deci prețil de piață al casei puse ca garanție să scadă.  Dar riscul acesta există și pentru client. El ar putea face un împrumut mare pentru a cumpăra o casă care peste un număr de ani s-ar putea cumpăra la un preț mai mic. În același timp piața imobiliară ar putea fi în creștere, prețurile construcțiilor ar putea crește . În orice afacere există o doză de incertitudine, dar reprezentanții băncii sunt mai bine plasați să anticipeze evoluțiile pieței imobiliare, fiind experți în domeniu. Deci oricum riscurile clienților vor fi mai mari decât cele ale băncilor. Băncile vor însă ca TOATE riscurile să fie asumate doar de către clienți.
  • Chiar și în cazul în care prețul casei puse ca garanție ar scădea, iar clientul ar da casa băncii ca plată pentru credit, banca tot ar ieși în câștig! Cum asta? 
Clientul plătește un avans substanțial chiar de la început. El plătește 25-30% din valoarea casei chiar de la începur, apoi începe să plătească rate și dobânzi pentru restul de 70-75% din suma împrumutată pentru cumpărarea casei.Experții băncii au evaluat situația financiară a clientului și prin urmare e de presupus că cel puțin un număr de ani clientul își va plăti ratele și dobânzile. Dacă la un moment dat clientul intră într-o „pasă proastă” și nu mai poate continua să plătească ratele, el a plătit deja o mare parte din valoarea acesteia.  Chiar dacă între timp valoarea de piață a casei a scăzut drastic, tot banca va rămâne în câștig, pentru că a obținut casa extrem de ieftin: restul sumei a fost plătit de client!  Clientul, în schimb, rămâne cu o pagubă foarte mare: el pierde și casa în care , dar pierde și sumele deja plătite !

Și atunci?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu