Se aunţă mărirea pensiilor în România, dar ele sunt de fapt micşorate!
Asta da, ştire, de vreme ce a ajuns de pomină nivelul inuman de trai al pensionarilor de la noi.Doamna ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a anunţat în mod festiv vestea cea bună, cu prilejul zilei Vârstnicilor, de pe 1 Octombrie.
S-a spus că pensiile vor fi actualizate cu 5% în 2014.
Dacă ne gândim la evoluţia puterii de cumpărare a banilor din România, termenul de "mărire" nu mai pare chiar potrivit.
În fiecare an, în fiecare lună, puterea de cumpărare a banilor scade cu aşa-numita rată a inflaţiei , calculată pe intervalul respectiv. Astfel încât o sută de lei din noiembrie 2014 nu mai are aceeaşi putere de cumpărare cu o sută de lei din octombrie 2013, de exemplu. Pe intervale mai mari de timp, scăderea e cu atât mai accentuată, pentru că scăderea puterii de cumpărare din fiecare lună se cumulează cu cele anterioare.
Prima dată când ştiu că se reglementase o idexare a punctului de pensie cu rata inflaţiei din anul precedent (ceea ce presupune deja o scădere a pensiei, fiindcă pe parcursul unui an pensiile se tot erodează prin efectul inflaţiei iar indexarea întârziată cu un an înseamă de fapt reducerea pensiei cu 50% din inflaţia anuală) la care urma să se adauge un spor de 50% din procentul de majorare a salariului mediu pe economie, (presupunând că majorările de salarii vor fi proporţionale cu rata inflaţiei, pensiile ar rămâne micşorate în fiecare an), a fost în 2009, dar printr-o ordonanţă de urgenţă legea nu s-a mai aplicat, aşa încât valoarea punctului de pensie pentru pensionari a rămas neschimbat vreo patru ani.
După aceea, cum puterea de cumpărare a pensiilor scăzuse dramatic, s-au operat o serie de indexări, prezentate de fiecare dată ca "măriri". Doar că un calcul simplu arată că de fapt pensiile au rămas micşorate mult ca putere de cumpărare faţă de valoarea lor din anul 2009.
Am prezentat în grafic valoarea nominală a punctului de pensie din fiecare an de după 2009, indicele de inflaţie stabilit anual de Institutul Naţional de Statistică şi puterea reală de cumpărare a punctului de pensie comparativ cu anul 2009.
Pentru anul 2014 am adoptat valoarea inflaţiei estimată recent de BNR, iar pentru anul 2015 am presupus o rată a inflaţiei mai mică decât cea de anul acesta (să sperăm ca aşa va fi).
Se constată că în anul 2015, după măreaţa "mărire" de pensii, valoarea puterii de cumpărare a pensiilor de la noi va fi cam 88% din cea din anul 2009. Asta, după ce în anul 2014 pensiile au fost în valoare reală (ţinând cont de inflaţie) doar 86% din valoarea de la sfârşitul anului 2009, iar în 2013 au fost 85,4% din aceasta.
Prin urmare pensiile au fost în aceşti ani reduse cu o cincime din valoare şi nici în 2015 nu se vor apropia de puterea de cumpărare din 2009. Deşi pare să existe o mică redresare a valorii pensiilor, acestea continuă să fie mult micşorate faţă de anul 2009!Pentru ca pensiile să aibă aceeaşi putere de cumpărare ca în anul 2009, ar trebui ca în anul 2015 valoarea nominală a punctului de pensie să fie 992 de lei (dacă în 2015 inflaţia ar fi de numai 2%).
Dar , aşa cum ştim, s-a anunţat ca pe o mare realizare faptul că punctul de pensie va fi 830,2lei...
De fapt la anul pensiile vor fi reduse cu 26% fata de anul 2009!
RăspundețiȘtergereAnul asta (in 2014) au fost reduse pensiile cu 24 %, iar la anul vor fi reduse cu 26%, addica din ce in ce mai rau! Iar noua ni se spune ca s-au marit pensiile!
RăspundețiȘtergereAsta e " varianta optimista", in care inflatia pe 2015 va fi doar 2%! Dupa felul cum merg lucrurile, parca vad ca inflatia va fi mai mare si in acest caz puterea de cumparare a pensiilor va scadea si mai mult!
RăspundețiȘtergereDaca UE ne-a spus deja ca avem un deficit aproape de 3%, e clar ca se va devaloriza leul cu 3%, deci pensiile vor scadea si mai mult.
RăspundețiȘtergere