marți, 23 septembrie 2014

Sunca de la Matache

Ce fel de şuncă putem cumpăra de la Matache?

Pe "timpul răposatului" circula un banc:
« Înainte vedeai firma "Matache Măcelarul" şi înăuntru găseai carne, acum vezi firma "carne" şi înăuntru îl găseşti pe măcelarul Matache !»


 Bine, dar atunci era rău! Timpurile acelea au trecut! Ne-am plâns că am mâncat "salam cu soia", dar acum, e cu totul altceva! 

Acum vedem în magazine un nou sortiment de mezel:
MATACHE MĂCELARU
Produs nou!
Şuncă Praga
Mezeluri meşteşugite
REŢETE VECHI DE MĂCELĂRIE, FĂCUTE CU DIBĂCIE 

Înţelegem după inscripţiile cu litere mari de pe etichetă că s-a revenit la reţeta veche, tradiţională de "şuncă de Praga". Doar nu mai suntem pe timpurile de tristă amintire, nu?


Ce este de fapt şunca de Praga

Cam aşa ar trebui să arate
- dar parcă ce am cumpărat din magazinul nostru 
arată altfel!
Jambonul de Praga (prazské šunka)  este o specialitate pragheză foarte veche de jambon în felii rotunde, fiert în saramură nu prea sărată şi cu puţin zahăr , apoi desărat, copt şi deseori afumat.

Sună bine, nu? Doar pulpă de porc, sare, aromele naturale rezultate din coacere şi afumare. 

Să cumpărăm repede, deci!
Ajunşi acasă cu mezelul ambalat, putem citi pe îndelete tot ce scrie cu litere mici pe SPATELE AMBALAJULUI .




Ce am cumpărat, de fapt?

INGREDIENTE:
  • ·         pulpă porc,
  • ·         apă,
  • ·         sare,
  • ·         amidon,
  • ·         stabilizatori (di şi trifosfaţi de sodiu E 451) ,
  • ·         potenţator de aromă (glutamat de sodiu E621),
  • ·         gelifianţi (caragenan E407, guma konjac E425 , guma xantan E415,)  
  • ·         antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300, acetat de sodiu E262),
  • ·         acidifiant (citrat de sodiu E331),
  • ·         arome, (care? Probabil nelipsitul glutamat de sodiu E621 și altele)
  • ·         proteină vegetală din soia,
  • ·         extract de drojdie,
  • ·         conservant (nitrit de sodiu E250).


Cel puţin 11 E-uri (pentru că şi aromele reprezintă desigur alte E-uri, nenominalizate).
Plus ingrediente ce nu ar trebui să existe în jambon: apă (peste o anumită limită admisibilă, foarte scăzută) , amidon, soia, drojdie, arome de nemărturisit....

Tot cu litere mici scrie că produsul trebuie ţinut minim 10 minute la aer, după deschiderea ambalajului, înainte de a-l consuma. Desigur, pentru că "atmosfera controlată" din ambalajul ermetic conţine substanţe pe care nu ar trebui să le ingerăm.....
Dar, dacă am deschis şi mâncat înaite de a citi tot ce scrie cu litere mici? 

Evident că  produsul nu are nici o legătură cu "reţetele vechi" , iar ceea ce scrie  cu litere mari de pe faţa ambalajului este pur şi simplu o păcăleală . (Un indiciu, dar numai pentru cunoscători, este şi procentul mic de proteine din produs, asta cu proteinele din soia cu tot! ).


  
Păcăleală pe banii noştri - cum se cheamă asta, în termenii legii? 

Încă ceva:
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descria astfel produsul ana­lizat: "Mezel de tip şuncă de Praga, cu un exces de sare şi aditivi alimentari, dintre care unii periculoşi, chiar cu potenţial cancerigen". Caragenanul E 407 poate produce disfuncţii ale tractusului digestiv, ducând chiar la apariţia cancerului, iar conservantul E 250 este în­cadrat şi el în aceeaşi categorie. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, conţinând grăsimi saturate de origine animală aterogene în cantităţi foarte mari.
Şunca conţine şi surse de fosfor (E 450, E 451), care interferează cu calciul, împiedicând fixarea acestuia în oase, precum şi cu absorbţia fierului şi a magneziului. 

Sănătate curată, nu? 

Un comentariu:

  1. Apa, sare, deseuri de carne presata si o sumedenie de E-uri, platite la pret de sunca!

    RăspundețiȘtergere