Se întâmplă şi la canadieni
Luni s-a rupt un dig la un bazin de decantare a apelor uzate de la o mină de cupru şi de aur din provincia Columbia Britanică din Canada.Acest accident , provocat de precipitaţiile abundente, a provocat miercuri 6 august o mare poluare a importantei reţele hidrografice din această provincie din vestul Canadei, fiind declarată stare de urgenţă în această regiune.
Deversarea reziduurilor la Polley conform CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward Se vede cum barajul rupt din stânga imaginii lasă să se scurgă reziduurile spre râul aflat în dreapta imaginii. |
Având în vedere toxicitatea produselor folosite la mina Polley situată între lacurile Polley şi Quesnel, acum populaţiei i s-a interzis consumarea şi folosirea apei din bazinul hidrografic în aval de lacul Quesnel , sau scăldarea în aceste ape.
SELENIU, ARSENIC, PLUMB, CADMIU
Ruptura digului a provocat deversarea a 10 milioane de metri cubi de apă şi a 4,5 milioane de metri cubi de nisip în lacul Polley şi apoi în reţeaua hidrografică locală până la confluenţa cu râul Frazer. Produsele toxice purtate de aceste ape uzate sunt în principal seleniul, arsenicul, plumbul şi cadmiul.
Autotităţile sanitare au interzis folosirea apei din această zonă şi pentru animalele domestice .
Din fericire, acolo nu e vorba şi de cianuri!
Sute de cetăţeni din zona afectată cer explicaţii companiei miniere
Acţiunile societăţii miniere implicate, Metals Brian Kynoch au scăzut cu 40% marţi.
Este vorba despre o catastrofă ecologică apreciată ca fiind fără precedent "în această parte a lumii şi în aceste timpuri".
Experţii minieri caută acum vinovăţiile. O primă opinie este că
"şi dacă proiectul ar fi fost perfect, dar dacă nu a fost constriut corect sau nu a fost întreţinut corect, pot apărea accidente". Firma care a proiectat barajul cu pricina este aceeaşi care a verificat şi proiectul barajului preconizat la Roşia Montană, la doar 2 km în amonte de oraşul Abrud. Firma respectivă declară că proiectul barajului executat în Canada este fără cusur.
La fel cum fără cusur este şi proiectul pentru Roşia Montană.
(Aici îmi aduc aminte că în proiectul RMGC pentru Roşia Montană se prevedea că întreţinerea enormului baraj ce ar fi urmat să stăvilească uriaşul lac de cianuri urma să revină statului român - desigur, din cota infimă ce i-ar fi revenit din "afacere").
Iar întreţinerea barajului ar urma să se desfăşoare de la construirea lui şi până la sfârşitul lumii...
Cercetătorii care au prelevat probe din apele poluate a declarat că " Multe dintre produsele chimice care au fost deversate prin acest accident se vor depune în mediul înconjurător pentru o lungă perioadă- sute de ani. . Mulţi dintre contaminanţi sunt persistenţi în mediu şi nu se descompun cu uşurinţă. Unii dintre ei sunt încorporaţi în lanţul alimentar. Ei vor putea persista în ecosistem pentru o perioadă din viitor".
Rezultatele testelor vor fi puse la dispoziţia comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultață Knight Piésold, aceeași care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei. Iazul minei propuse la Rosia Montana ar fi situat la doar 2 km în amonte de orasul Abrud.
RăspundețiȘtergereFirmele acestea nu au nici un scrupul: chiar la ei in tara se spala pe maini si dau vina pe "ceasul rau, pisica neagra". Cu atat mai mult, intr-o tara unde nimeni nu reglementeaza si nu verifica nimic, asa cum e la noi.
RăspundețiȘtergereBine ca la ei nu se exploatau aurul si cuprul cu cianuri! (Probabil ca nu li s-a dat voie). Dar totusi e o catastrofa ecologica majora, care a otravit mediul pe sute de ani.
La noi ar fi fost omorata toata populatia orasului Abrud cu cianuri!