marți, 7 ianuarie 2014

Regimul cetogen contra cancerului


Un regim de slăbire cu efecte anticancer?




Regimul cetogen, care presupune eliminarea glucidelor din alimentaţie şi înlocuirea lor cu grăsimi "bune", este folosit de unii pentru pierderea în greutate.
Privat de glucide, corpul intră în lipoliză: masa de grăsimi din corp se dizolvă şi se transformă în corpi cetonici, care trec în creier şi înlocuiesc glucoza ca sursă de energie.
Este un regim total dezechilibrat şi anorexigen, avertizează nutriţioniştii.
Există teoria însă că acest regim ar fi folositor şi împotriva tumorilor, dat fiind că celulele canceroase ar fi incapabile să folosească energia din grăsimi, aşa cum pot să o facă celulele normale.
Prin urmare, lipsa glucidelor din alimentaţie ar înfometa celulele canceroase.
Glucidele ar urma să fie înlocuite cu proteine de înaltă calitate, în cantităţi moderate şi cu cantităţi mari de grăsimi bune. Metoda ar putea fi folosită în cazuri de cancer al creierului, când chimioterapia şi radioterapia ar avea efecte devastatoare asupra pacientului.
Se citează cazul doctorului Fred Hartfield, care fusese diagnosticat cu metastaze şi i se dăduseră mai puţin de trei luni de trăit, şi care a încercat acest regim, considerând că oricum nu mai avea ce ierde şi care a supravieţuit , după un an părând a nu mai avea tumori.
La animalele de laborator s-a constatat că un regim fără glucide le ajută să supravieţuiască mai bine metastazelor.

În ce constă regimul

  • Eliminarea băuturilor gazoase dulci
  • Eliminarea alimentelor transformate care conţin grăsimi trans (cum ar fi margarina).
  • Evitarea alimentelor cu omega-6, care nu trebuie să se găsească în cantitate mai mare decât omega-3
  • Includerea de proteine de la animale crescute cu iarbă.(1 gram de proteine/kg de masă corporală slabă-circa 50g proteine /zi)
  • Grăsimi sănătoase (conform autorilor regimului):
  • Măsline şi ulei de măsline
  • Nuci de cocos şi ulei din nucă de cocos
  • Unt fabricat din lapte crud bio de la animale hrănite cu iarbă
  • Nuci crude bio, mai ales nuci de macadamia, care sunt sărace în proteine şi în omega-6
  • Gălbenuşuri de ouă bio şi carne de la animale crescute cu iarbă
  • Avocado

Alţi factori de luat în seamă
Vitamina D
O lipsă de vitamina D ar mări riscul de cancer, deci ar fi optimă expunerea moderată la soare şi la nevoie adăugarea de vitamine D3 în dietă
Somn suficient şi la orele potrivite
Orele ideale entru somn sunt între orele 22 şi 6. Dormitul la alte ore dereglează activitatea hormonală. De asemenea, între orele 24 şi 1 noaptea organismul produce melatonină, care este nu doar un hormon al somnului, dar şi un antioxidant foarte puternic. De aceea trebuie să nu ne culcăm duă ora 22.
Să gestionăm bine stresul
Evenimentele stresante puternice cresc riscul de cancer în anii următori. Se pot folosi  tehnici de eliberare emoţională sau alte tratamente psihologice pentru a diminua efectele psihice ale evenimentelor nefericite.
Exerciţii fizice
Exerciţiile fizice reduc nivelul prea ridicat de insulină, ceea ce descurajează creşterea şi propagarea celulelor canceroase. De asemenea, exerciţiile fizice ameliorează circulaţia sângelui şi implicit a celulelor cu rol imunitar. Trebuie efectuate însă exerciţii moderate, pentru evitarea rănirilor.
Postul intermitent






Un comentariu:

  1. Tot felul de diete, dar pe de alta parte suntem otraviti cu legume si fructe stropite su conservanti cancerigeni, bem apa cu pesticide si cu nitrati, acuma mai vin si astia su otravurile lor sa ni le bage in apa freatica, altii vor sa ne otraveasca cu cianura, si se mai mira guvernanti ca nu vor romanii sa faca copii!

    RăspundețiȘtergere