joi, 10 octombrie 2013

Exploatarea gazelor de şist produce cutremure

Practici de exploatare prin fracturare hidraulică elaborate de ACPP pentru activitatea seismică indusă (anormală)

ACPP este Asociaţia Canadiană a Producătorilor Petrolieri. 
Asociaţia a întocmit un cod de practici de urmat de către producătorii petrolieri membri ai ACPP în legătură cu seismicitatea provocată de extragerea gazelor de şist.


În document sunt definiţi următorii termeni:

 Gaze de şist, gaze de rezervor etanş şi petrol de rezervor etanş: în cadrul acestei practici, gazul de şist, gazul de rezervor etanş şi petrolul de  rezervor etanş se referă la resursele neconvenţionale conţinute în rezervoare cu permeabilitate scăzută şi care sunt exploatate printr-o fracturare hidraulică în mai multe etape folosindu-se foraje orizontale.
Seismicitate: Gradul de frecvenţă sau de intensitate a cutremurelor într-un anumit loc
Seismicitate indusă: Mişcări seismice provocate de activitatea umană. O seismicitate poate fi indusă de extragerea de energie geotermică, de exloatarea minieră , de construcţia unui baraj şi de fracturarea hidraulică.
 Seismicitate anormală: o seismicitate care nu se produce în mod normal, când se efectuează o fracturare hidraulică (o seismicitate ca cea a unei mişcări de falie).

În document se menţionează că, în anumite bazine petroliere şi gaziere care au o geologie specifică, "fracturarea hidraulică produce mici şi rare activităţi seismice induse anormale"

Documentul specifică măsurile ce trebuie să fie luate de societăţile petroliere pentru a limita acest tip de efecte.

Dintre ele, am spicuit:
-Evaluarea adecvată a amplasamentului puţurilor de foraj în funcţie de condiţiile geologice, prepararea personalului pentru eventuală seismicitate indusă anormală, stabilirea de proceduri de urmat în aceste cazuri.
-Evaluarea interesului public, a tipului de sonde , a contextului local (populaţia, tipurile de construcţii din zonă, infrastructura şi mediul) ,experienţa din trecut şi adaptarea activităţii pentru fiecare caz în parte

Personalul aflat la faţa locului trebuie să fie autorizat să suspende operaţiunile dacă se manifestă sau se bănuiesc "condiţii neobişnuite". 
Se vor examina datele existente despre activitatea seismică din zonă.
În caz de activităţi seismice induse anormale, se vor lua măsuri de atenuare şi de intervenţie:
- Susendarea operaţiunilor dacă sunt motive să se considere că sunt periculoase
- Dacă se detectează un prag de seismicitate anormală cu ajutorul materialului de detecţie disonibil (deci seisme simţite doar de aparate), sau de către personalul aflat la faţa locului,  vor fi luate măsuri de atenuare a activităţii, asta incluzând:
a) Evaluarea situaţiei
b) Sporirea activităţii de supraveghere
c) Pomparea cu mare prudenţă sau suspendarea temporară a pompării
d) Recurgerea la ingineri, geologi, geofizicieni din societate sau la experţi independenţi pentru ajustarea activităţii
e) Întocmirea unui raport şi o discuţie cu regulatorul
f) Împărtăşirea experienţei cu alte exploatări din regiune

Dacă seismicitatea, măsurată cu materialul de detectare disponibil, se intensifică până la un nivel inacceptabil, sau dacă seismicitatea anormală este detectată la un nivel neaşteptat, care ar putea cauza stricăciuni, personalul aflat la faţa locului va suspenda imediat operaţiunile şi va  anunţa regulatorul.

Întreprinderile vor face publice procedeele lor de evaluare, de supraveghere, de atenuare şi de intervenţie legate de o activitate seismică indusă anormală produsă în timpul unei activităţi de fracturare hidraulică.

Dar firmele peroliere de la noi se conformează acestui cod de practică?
Priviţi cutremurele cu epicentre la adâncimi foarte mici, produse în zone în care se explorează / exploatează hidrocarburi de la mari adâncimi, care sunt în şisturi!


3 comentarii:

  1. La noi e sat fara caini. Chiar si in pampas mai erau reguli, dar la noi totul e sa fie tinuti in frau "sleahtele de tarani" ca in rest nu ne pasa.
    Nu si-au dat ei seama ca ii popopesc inundatiile din cauza taierii padurilor, nici acuma n-or sa stie ce i-a lovit. Soarta rea!

    RăspundețiȘtergere
  2. In Marea Britanie, dupa ce incepusera prospectiunile pentru gaze de sist si s-au declansat doua mici cutremure s-a oprit actiunea si s-a reluat apoi cu alte metode, mai tarziu, ca sa nu mai provoace cutremure. Iar la noi, "onorabilul" Ponta ne ia peste picior ca nu pot fi cutremure in legatura cu gazele de sist daca n-a inceput inca exploatarea. Chiar asa, sa ne minta in fata? Pai nu se gandeste ca mai citeste cineva ce mai e si prin alte tari?

    RăspundețiȘtergere
  3. Firmele ce extrag gaye de sist recunosc ca se produc cutremure prin fracturarea hidraulica si prin reinjectarea apei cu lubrefianti si alte substante chimice in sol.
    La noi, insa, nimeni nu ia masuri daca li se crapa casele satenilor sau daca apar cutremure de magnitudine aproape 4 la adancime mica intre Buzias si Timisoara.
    Traiasca Gazprom! (Curat independenta fata de rusi, nu? ) Traiasca Chevron si celelalte, ca la noi resursele se dau gratis si nu se pune nici o conditie!

    RăspundețiȘtergere